torsdag den 30. april 2015

På fire og to hjul rundt om et par skarpe hjørner

Adm. direktør Georg Nielsen kan torsdag den 1. maj fejre 10 års jubilæum hos Continental Dæk Danmark A/S. For nylig rundede han 50 år, hvor dagen blev fejret under private former. Jubilæet markeres derimod ved en reception fredag den 23. maj kl. 13-17 på Brøndby Stadion i Michael Laudrup Lounge, hvor kunder og forretningsforbindelser er velkomne Med baggrund i en række ledende salgs- og marketingjobs i Danmark og udlandet, der blandt andet har budt på næsten tre års udstationering i Fjernøsten, tiltrådte Georg Nielsen den 1. maj for 10 år siden jobbet som administrerende direktør for Continental Dæk Danmark A/S.

Trods finanskriser og udfordringer for bilindustrien har det danske selskab i perioden formået at øge omsætningen, indtjeningen og styksalget - og dermed vinde markedsandele. Omsætningen i Danmark er øget med mere end 50% under Georg Nielsens ledelse og ligger i dag i på mere end 300 millioner kroner – vel at mærke med stort set samme bemanding, som da han tiltrådte.

- Verdens bedste produkter og verdens bedste medarbejdere, udbryder Georg Nielsen spontant, når man spørger ham om, hvordan det kan lade sig gøre at vækste så markant i et presset marked, hvor mange andre virksomheder har oplevet store udfordringer.

Stabilitet er grundlaget for udvikling

Georg Nielsen er trods sin salgs- og marketingbaggrund i den internationale farve- og lakindustri ikke meget for at sætte sig selv i fokus. Derfor blev hans 50 års fødselsdag i januar holdt under private former og blev efter hans eget ønske heller ikke markeret offentligt.

Det gør hans 10 års jubilæum til maj til gengæld, for Continental er både internationalt og i Danmark kendt for en god medarbejderkultur og for at tilbyde gode karrieremuligheder for de, der ønsker at udvikle sig selv og koncernen fra dén plads, de hver især udfylder.

- Udover at kunne tilbyde gode produkter og god service til kunderne, så er stabilitet i økonomien og i en organisation jo forudsætningen for at kunne udvikle, understreger Georg Nielsen, der også tilskriver koncernens brede vifte af spændende og innovative løsninger en stor del af æren for, at han nu selv bliver jubilar i en virksomhed, der i disse år producerer 10 og 20 års jubilarer på stribe.

Investeringer i fremtiden

Ikke alene en stabil organisation er vigtig for at kunne udvikle en virksomhed. Også god lønsomhed er nødvendig for at kunne stå imod i krisetider og lavkonjunkturer og på at kunne investere i nye produktionsmetoder og produkter.

- Evnen til at kunne vokse selv i krisetider dokumenterer, at fokus på kvalitet belønnes af markedet. Lønsomhed ikke noget, man skal skamme sig over, det er simpelthen forudsætningen for at kunne investere i fremtiden, understreger Georg Nielsen, der i markedsføringen af Continental produkter konsekvent selv slår på det kompromisløst høje kvalitetsniveau, der gennem flere årtier har sikret koncernen topplaceringer i den ene dæktest efter den anden både i Danmark og i udlandet.

Toneangivende inden for dæk og elektronik

Ikke alene motorjournalisterne og forbrugerne kvitterer for investeringerne i nye produkter. Også bilproducenterne bakker i stigende omfang op om det tyske dæk-mærke, der i disse år investerer massivt i produktionsanlæg i flere europæiske lande samt i de såkaldte BRIK-lande og i USA.

Omkring hver tredje fabriksnye bil, der ruller ud fra et samlebånd i Europa har således dæk fra Continental monteret. Også elektronikken, som de moderne biler er spækket med, kommer i vid udstrækning fra den gigantiske koncern, der i 2013 anvendte 15 milliarder kroner på Research & Development, hvilket er 750 mio. kroner mere end året før. Altså en massiv satsning på udvikling af både dæk og elektronik til bil- og transportindustrien.

Kun Continental udvikler og producerer inden for begge forretningsområder. Derfor kan Georg Nielsen se tendenserne med øget fokus på sikkerhed meget tydeligt, fordi de er meget parallelle inden for både elektronik og dæk.

Trafiksikkerhed er fællesnævneren

- Continental er jo meget mere end dæk. Koncernen udvikler og producerer også alle mulige former for sikkerhedssystemer. De mest kendte er ABS og ESC, men i de seneste år har nye løsninger som automatisk nedbremsning for at undgå ulykker, Pedestrian Protection System, advarsel om afstand til forankørende, information om dæktryk via apps på mobiltelefonen, parkeringssensorer samt telefonopkald til alarmcentral og positionsbestemmelse af forulykkede biler og en stribe andre opfindelser vundet frem, fortæller Georg Nielsen.

Efterspørgslen stiger

Den avancerede bilteknologi, der kun fandtes i de eksklusive biler for eksempelvis 5-10 år siden, er nu også tilgængelig selv i de mindste biler, hvor væksten i bilsalget finder sted i disse år. Bilproducenterne har taget mulighederne til sig i stor stil og markedsfører sig aktivt på det.

- Hvis man kigger på, hvor mange biler, der havde sikkerhedssystemer for fem år siden, og sammenligner det med i dag, så er udbuddet steget, siger Georg Nielsen og fortsætter:

- Det samme har interessen og efterspørgslen fra forbrugernes side. Danskerne har mere og mere fokus på sikkerhed. Det kan vi blandt andet se inden for dækområdet, fordi ca. 80% af bilisterne skifter mellem vinterdæk og sommerdæk og dermed er bevidste om at vælge dæk med de rigtige sikkerhedsegenskaber efter årstiden og temperaturen.

Positiv udvikling

- Hos Continental hilser vi udviklingen særdeles velkommen. Jo flere forbrugere, der er bevidste om sikkerhedsteknologi i bilerne, desto færre ulykker og tilskadekomne vil der alt andet lige ske. Og dét er jo netop formålet med produkterne og løsningerne, uanset om der er tale om dæk eller elektronik.

Resultater gennem samarbejde

Under Georg Nielsens ledelse har det danske selskab ændret go to market-strategi, hvor distributionen af koncernens dækprodukter bl.a. er moderniseret. Gennem et effektivt grossist- og forhandlernet dækkes Danmark bedre end for 10 år siden, så både professionelle og private forbrugere har lettere adgang til produkterne over hele landet.

- Dermed kan flere bilister og chauffører komme sikkert frem til destinationen, som Georg Nielsen siger med sit sædvanligt gode humør, og tilføjer så i en mere alvorlig tone:

- Resultaterne skaber vi jo ikke selv. De nås ved et stærkt samarbejde med vores samarbejdspartnere, hvor vi hver især løfter vores del af opgaven. Mens forhandlerne håndterer kunderådgivningen helt ude i fronten, bakker vi dem op med massiv support lige fra besvarelse af tekniske spørgsmål til informationsmaterialer med tekniske testresultater og marketing-materialer såsom annonceskabeloner, udstillingsdisplays, indrykningsplaner og andre ting, der gerne skulle gøre det attraktivt at være forhandler af Continental-koncernens produkter såvel til personbiler som til varevogne, lastbiler, busser og industrien, fastslår Georg Nielsen, der tydeligvis bruger sin salgs- og marketingbaggrund aktivt i ledelsen af Continental-koncernens danske selskab.

Privatlivet og fritiden

Privat bor Georg Nielsen i Hillerød med sin kone Gitte, der er sygeplejerske, og deres to drenge på 20 og 16 år. I 2008 udlevede de mange familiers drøm om at rive nogle måneder ud af kalenderen og tog af sted til New Zealand og Australien, hvor de rejste 5.000 kilometer rundt på det enorme kontinent. - En oplevelse for livet, har Georg Nielsen siden sagt, når han som tydelig naturelsker begejstret fortæller om sine oplevelser. Senere har feriedestinationerne blandt andet været Korsika, og til sommer står der USA på programmet for familien, der foretrækker at leje en bil og opleve naturen og de lokale steder på egen hånd, når de rejser.
I fritiden har Georg Nielsen i mange år været aktiv i Round Table, indtil han for 10 år siden faldt for aldersgrænsen og dermed kom over i en af X'er klubberne, Round Table X5 i Hillerød.

På motionsplan er Georg Nielsen aktiv på flere fronter. Man kan ofte se ham i og uden for skovstierne i Gribskov enten på sin mountainbike, der naturligvis er monteret med Continental dæk eller i løb. Under ferierejser er det slalomskiene, der trækker.

Så uanset transportformen lever Georg Nielsen helt op til Continental-koncernens nye slogan: "The Future in Motion".

Jubilæumsreception

I anledningen af jubilæet holdes der reception fredag den 23. maj kl. 13-17 på Brøndby Stadion, Brøndby Stadion 30, 2605 Brøndby i Michael Laudrup Lounge, hvor kunder og forretnings-forbindelser er meget velkomne. Af hensyn til de praktiske forberedelser bedes tilmelding foretaget senest den 19. maj på else.sunekaer@conti.de.

Læs mere her

tags: USA, Brøndby, markedsføring, Danmark, euro, 2008, Europa, direktør, bilindustri, Michael Laudrup, lastbil, økonomi, 2013, New Zealand, udland, omsætning, virksomhed, recept, ulykker, bilsalg, teknologi, Australien, Hillerød, journalist, strategi, organisation, Continental, sygeplejerske,

onsdag den 29. april 2015

Ændringer ved lyskryds i Tønder

Tønder Kommune har evalueret resultatet af den trafiksikkerheds- og tilgængelighedsrevision som rådgiverfirmaet Niras i uge 16 præsenterede angående det nye lyskryds ved Kongevej/Østergade. På baggrund af rapporten er det blandt andet besluttet, at markere cykelstikrydsningerne af Kongevej med blå cykelfelter, så det fremgår væsentligt tydeligere, hvor skolebørnene skal krydse vejen. Der bliver også udført mindre ændringer, hvor stien langs Aldi kommer ud i krydset.

Endnu et fodgængerfeltPå tværs af Østergade er det besluttet at etablere det manglende fodgængerfelt. Fodgængerfeltet kommer til at ligne de to øvrige fodgængerkrydsninger i lyskrydset. Af hensyn til barnevogne og kørestolsbrugere er det desuden besluttet at sænke kantstenene ved fodgængerovergangene.

Tydeligere for blinde og svagtseendeDer er i rapporten fra Niras også konstateret nogle fejl omkring placeringen af opmærksomheds- og retningsfelter for blinde og svagtseende. Disse fejl vil naturligvis blive udbedret.

For at forhindre uhensigtsmæssige og farlige krydsninger mellem de to lyskryds, er det besluttet at sætte lave hegn op – såkaldte 'fodhegn'. Dermed bliver det vanskeligere at krydse ud på vejbanen langs Kongevej.

"Det er naturligvis vigtigt, at skolebørnenes vej til skole er så sikker som mulig. Derfor har vi prioriteret at få trafiksikkerheden vurderet omkring krydset og sætter nu forbedringer i gang" fortæller udvalgsformand Bo Jessen.

Forældre skal på banenTønder Kommune appellerer desuden til, at forældre til skolebørn fra området omkring Carstensgade, lærer deres børn at bruge stien fra Provst Petersensvej/Digevej til Tønder Grundskole.

"Vi har desværre oplevet, at skolebørn fra Carstensgade cykler mod færdselsretningen ad Kongevej til Østergade. Cykelstien langs Vidåen er langt mere sikker, og forældre til børn fra området omkring Carstensgade bør derfor træne denne skolevej med børnene", slutter Anders Hørkjær Pedersen.

Indtil ændringerne er udført, opfordrer Tønder Kommune fortsat forældrene til at følge deres børn i skole og bilisterne på Kongevej til at udvise særligt hensyn overfor skoleeleverne (særligt om morgenen).

Læs mere her

tags: Tønder, skolebørn, Cykel,

Dagens nyheder - Læs bla. om Afsløring: Fotovogne er en pengemaskine

Åh Focus – gift dig med mig
Focus er på mange måder en fornuftig familiebil, men en ting gør dig smaskforelsket – Focus kører fremragende
Læs mere her

Fotovogne skulle være en pengemaskine
Internt dokument, der antyder, at politiets nye fotovognene er købt for at kunne skæppe i statskassen, er sluppet løs på Facebook
Læs mere her

Er fotovogne en pengemaskine?
Internt dokument, der antyder, at politiets nye fotovognene er købt for at kunne skæppe i statskassen, er sluppet løs på Facebook
Læs mere her

Fotovogne er en pengemaskine
Internt dokument, der antyder, at politiets nye fotovognene er købt for at kunne skæppe i statskassen, er sluppet løs på Facebook
Læs mere her

Afsløring: Fotovogne er en pengemaskine
Internt dokument mere end antyder, at politiets nye fotovognene er købt for at kunne skæppe i statskassen
Læs mere her

tirsdag den 28. april 2015

2 ud af 3 mangler stadig at tyverisikre nummerpladerne

Ca. 70 procent af 2,6 mio. bilejere mangler stadig at tyverisikre nummerpladerne for at leve op til den nye nummerpladeforordning, viser undersøgelse blandt Applus Bilsyns 134 bilsynscentre. Både person- og varebiler er omfattet af den nye nummerpladeforordning, der kræver, at nummerpladerne skal fastgøres på bilen. Men et halvt år efter at de nye regler blev annonceret, har kun èn ud af tre bilejere sikret nummerpladerne mod lange fingre.

Det vurderer Applus Bilsyn, som har interviewet deres synsmedarbejdere over hele landet.
20.000 nummerplader stjæles

"Vi ser rigtig mange forskellige forsøg på at tyverisikre nummerpladerne. Men indtil videre har ca. 70 procent af køretøjerne ikke en godkendt løsning, der lever op til forskrifterne. Vi opfordrer folk til at få det gjort, så de ikke risikerer at få stjålet nummerpladerne. Hvert år er der omkring 20.000 nummerpladetyverier, der efterfølgende koster folk masser af tid og ærgrelse med at genanskaffe pladerne. Til sammenligning tager det kun 10-15 minutter at sikre nummerpladerne mod tyve. Og loven kræver jo, at det skal ordnes før eller siden," siger Per V. Rasmussen, adm. direktør hos Applus Bilsyn.

1 million ønsker hjælp
Op mod en lille million bilejere ventes at få brug for monteringshjælp ifølge en undersøgelse, som Applus Bilsyn foretog i efteråret blandt 1.500 bilejere. Derfor forudser virksomheden også en stadig større efterspørgsel på nummerpladesikring i den kommende tid – specielt i forbindelse med syn – og op til ikrafttrædelsesdato 15. november 2015.

"Bilisterne kan slå to fluer med ét smæk ved at få fastgjort nummerpladerne, når de alligevel får synet bil. Det koster kun 199 kr. Men det er naturligvis også muligt at købe løsningen uden syn – eller bestille en "Gør-det-selv-pakke" for det halve på ApplusBilsyn.dk eller i synshallen. Samtidig står vores medarbejdere parate til at svare på alle spørgsmål om, hvordan man sikrer nummerpladerne," siger adm. direktør hos Applus Bilsyn, Per V. Rasmussen.

Billedtekst
TYVERISIKRING: Ca. 70 procent af danske person- og varebiler har ikke en godkendt løsning, der lever op til forskrifterne for at sikre mod nummerpladetyveri.

Faktaboks: Pladerne nakket – hvad gør du
1. Du melder dine nummerplader stjålet hos politiet og får en kvittering på anmeldelsen.
2. Kontakt Skat, som afmelder pladerne, uden pladerne fysisk er til stede
3. Bestil et nyt sæt nummerplader hos f.eks. Applus Bilsyn (nye nummerplader koster 1.180 kr. montering)
4. Husk: Du må ikke køre fra stedet i en bil uden nummerplader. Det er ulovligt.



Læs mere her

tags: direktør, interview, bilen, politi, virksomhed, Fakta, kaffe,

Dagens nyheder - Læs bla. om Fords nye familiebus: S-Max

Er du den nye Toyota Hilux?
Flere og flere detaljer dukker op om Toyotas kommende pickup – modellen får mindre motorer
Læs mere her

Skat lever ikke op til egne regler
På nettet skal alle kunne se afgiften på brugte biler, der importeres eller eksporteres, men langt fra alle biler dukker op i Skats database, og forkerte afgørelser bliver ikke rettet
Læs mere her

Fords nye familiebus: S-Max
Ny Ford S-Max rummer som en mindre bus, men kører som en Mondeo
Læs mere her

mandag den 27. april 2015

Sådan bliver din bil forårsklar

Efter en mild vinter er det stadig en god idé at få efterset bilen, så den er klar til foråret. Centerleder Christian Overbeck fra Euromaster giver sine bud på, hvad man skal være særlig opmærksom på. På trods af den generelt milde vinter er der ifølge centerleder Christian Overbeck fra Euromaster stadig en række gode råd, som det er værd at følge som bilist. – For at sikre en god totaløkonomi er der en række faktorer, man skal have styr på. Blandt andet er det en god idé at få kontrolleret bremserne efter en lang, slidsom vinter. Hvis man ikke får serviceret bremserne på bilen, kan man om kort tid stå med en betydeligt større regning end ellers, forklarer Christian Overbeck.

– Selvom man er opmærksom på larm fra bremserne, kan det være svært at vide, om de er i den rette tilstand. Samtidig er det også en god idé at få håndbremsen efterset oven på vinteren, fortsætter han.

Fugtig vinter hård ved elinstallationer

Efter en fugtig vinter som den seneste bør man ifølge Christian Overbeck være mere opmærksom på bilens elinstallationer end normalt. – Det fugtige vejr har stor indvirkning på de elektriske installationer i bilen. Især tændspoler og pærer kan være fornuftige at få efterset, så du undgår ir og løse forbindelser senere, forklarer han.

Samtidig kommer centerlederen med et råd til de billister, der ikke nåede at få skiftet sommerdækkene ud med vinterdæk i løbet af vinteren. – Med snavsede veje er der risiko for, at de sommerdæk, man har haft på det seneste år, kan være slidt betydeligt mere, end man skulle tro. Det er derfor en god idé at få kontrolleret dækmønsteret, siger Christian Overbeck.

Dækeftersyn sikrer god brændstoføkonomi

Ud over det generelle dækslid er forårsklargøringen også en kærkommen mulighed for at tjekke, om slitagen er ens på hele dækfladen. Ellers kan det være et tegn på, at styretøjet er slået skævt eller indstillet forkert, og især dårlig sporing går ud over totaløkonomien.

– Hvis bilens dæk er dårligt sporet, har det stor betydning for brændstoføkonomien, men også for lavt dæktryk suger tanken hurtigere tom. Potentielt er hængende bremser den største synder i bilens brændstofregnskab. Men som regel vil man hurtigt opdage, at der er noget galt, hvis bremsen hænger, så derfor er det vigtigst at have fokus på dækkene, fortæller Christian Overbeck.

– For de bilister, hvor totaløkonomi betyder meget, er det helt oplagt at følge rådene for at få bilen til at køre længst muligt på brændstoffet. Især de bilister, der de senere år har købt minibiler, har jo vist interesse for at spare penge, så derfor er det smart at få mest muligt ud af bilernes store potentiale for at spare på de dyre benzindråber, fortsætter han.

Overvej motorrens

Efter at have kontrolleret dækkene er det ifølge Christian Overbeck en god idé at se motoren efter. Samtidig bør man få skiftet olie, men ny olie gør det ikke alene. – De mange additiver, man i dag bruger for at få bilerne til at køre længere på literen, kan være farlige for motoren. Derfor kan det ved olieskift være værd at overveje at få renset motoren. Det giver bedre køreegenskaber og brændstoføkonomi, siger han.

Ifølge centerlederen skal især ejere af dieselbiler, der generelt kører korte ture, være påpasselige med at få renset motoren. Ellers kan motoren "slamme" til, og regningen for en reparation kan lyde på mange tusinde kroner. Hvis man har en ny bil og kører lange ture, kan man nøjes med at skifte olie for hver 30.000 kilometer, mens intervallet for gamle biler nærmere er 10.000-15.000 kilometer.

Tjekliste: Sådan får du bilen i topform inden foråret

• Bremserne bør skilles ad og smøres, og håndbremsen justeres.
• Tjek om tændspoler, lygter og andre elektriske installationer har taget skade af den fugtige vinter.
• Kør på de rette dæk til årstiden. Tjek lufttrykket, om slitagen er ens over hele dækfladen, samt om sommerdækkene er brugbare.
• Overvej motorrens, når du skal have skiftet olie.
• Spørg din lokale fagmand til råds. Ofte er det muligt at få gennemtjekket bilen for et beskedent beløb.

Fakta: Euromaster er europæisk markedsleder inden for dæk og dækserviceløsninger. I Danmark har kæden 45 dæk- og autoservicecentre. Læs mere på www.euromaster.dk. De anførte anbefalinger er generelle, og andre forhold kan være aktuelle for dig og din bil. Derfor er det altid en god idé at søge rådgivning hos dit lokale autoværksted eller dækcenter.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, elbil, bilen, økonomi, regnskab, elbiler, benzin, penge, brændstof, bremser, Fakta,

Dagens nyheder - Læs bla. om Skat lever ikke op til egne regler

VW-boss taber armlægning
Ferdinand Piëch, hjernen bag hele VW-imperiet, har trukket sig, efter han har tabt magtkampen til firmaets nuværende direktør
Læs mere her

Skat lever ikke op til egne regler
På nettet skal alle kunne se afgiften på brugte biler, der importeres eller eksporteres, men langt fra alle biler dukker op i Skats database, og forkerte afgørelser bliver ikke rettet
Læs mere her

søndag den 26. april 2015

Ny Travel Industry Manager hos Hertz Biludlejning

Hertz byder Kasper Renström Østervig, 36, velkommen tilbage i den nyoprettede stilling som Travel Industry Manager. "Mit primære ansvarsområde bliver kontakten til de danske erhvervsrejsebureauer, som står for rejsebestilling i ind- og udland for danske virksomheder. Jeg skal hjælpe bureauernes medarbejdere, hvis de har spørgsmål omkring billeje og ikke mindst løbende holde dem ajour med og uddanne dem i nye tiltag og produkter", siger Kasper Østervig.

Kasper bliver også ansvarlig for Hertz' partnere såsom kreditkortselskaber, foreninger og andre organisationer.

Kasper Renström Østervigs baggrund
Kasper har arbejdet hos Hertz i 12 år. I den sidste lange periode som Service Centre Manager med ansvaret for henvendelser fra kunderne omkring alle aspekter af billeje. Han kender derfor allerede mange af rejsebureauerne og de virksomhedskunder, rejsebureauerne arbejder sammen med.

Salgschef Flemming Møller siger: "Kasper har meget stort kendskab til og viden omkring biler, billeje, systemer m.v., og det glæder os rigtig meget, at han nu vender tilbage til Hertz. Kasper er samtidig en meget vellidt og afholdt kollega, som altid er god for en sjov historie eller spændende oplevelse.

Han er ovenikøbet gal med biler, deres udstyr og stort set alt, hvad det indebærer – og det skader jo ikke i vores bilglade verden."

Om Hertz
Hertz er verdens største biludlejningsselskab med 8.500 kontorer i 150 lande. Virksomheden udlejer biler, minibusser og varevogne til privatpersoner og erhvervskunder i hele verden.

Fordelsprogrammet Hertz Gold Plus Reward er gratis at tilmelde sig og bruge og gør det endnu hurtigere at leje bil, da man springer køen over på de travleste kontorer. Derudover omfatter fordelene blandt andet gratis ekstra chauffør (samlever og ægtefælde) og specielle medlemsrabatter og –konkurrencer.

Unikt hos Hertz kan man leje de såkaldte Collections, hvor man kommer til at køre i præcis den bil, man bestiller. Collections tilbydes rundt om i verden. Vælg mellem et stort udvalg af biler fra Fun, Grenn, Family, Prestige og Adrenaline Collection.

Derudover findes der i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Italien de helt dyre luksusbiler fra blandt andet Lamboughini, Porche, Bentley og Aston Martin – disse biler findes på www.hertzsupercars.dk.

Læs mere her

tags: USA, Tyskland, Italien, Storbritannien, Frankrig, Aston Martin, udland, virksomhed, luksusbiler, organisation, sprog, rejsebureau, konkurrence, Ford, privatperson,

lørdag den 25. april 2015

Dagens nyheder - Læs bla. om Topfart: Kæmpe skatterabat på ny VW

Styr din Porsche med Apple Watch
Generelt har man styr på det, når man kører Porsche, men fremover kan du styre mange funktioner i bilen direkte fra dit Apple Watch
Læs mere her

Topfart: Kæmpe rabat på ny VW
Hybridbiler kan være noget af det kedeligste - men ikke Golf GTE, som samtidig giver masser af bil for pengene, fordi den er hjulpet af afgiftsystemet
Læs mere her

Topfart: Kæmpe skatterabat på ny VW
Hybridbiler kan være noget af det kedeligste - men ikke Golf GTE, som samtidig giver vildt meget bil for pengene, fordi den er hjulpet af afgiftsystemet
Læs mere her

Godt signal om sikkerhed ved vejarbejde

Fra 15.4 gælder fordoblede bødetakster, når man overskrider hastighedsgrænser ved vejarbejde. Det er et godt og nødvendigt signal om, at hastighedsgrænserne ikke er frivillige, siger Traffics` direktør Christian Dam, der med medarbejdere fra Traffics A/S medvirker i flere indslag på DR d. 15.4. Traffics A/S opstiller bl.a. trafikværn og leverer løsninger til regulering af trafikken ved vejarbejder Sikkerheden skal være optimal, når der udføres vejarbejde. Både på motorveje og andre veje er det vigtigt, at bilisterne overholder de hastighedsgrænser, der er fastlagt. Sammenhængen mellem høj hastighed, reaktionstid og ulykker er veldokumenteret. Folketinget har derfor besluttet, at bødetakster for hastighedsoverskridelser ved vejarbejde fordobles.
"Det er selvfølgelig helt afgørende for os, at vores medarbejdere og de entreprenører, der udfører deres opgaver på vejene, beskyttet af vores materiel, har den optimale sikkerhed. Vi leverer trafikværn og afspærringsmateriel, der giver den bedste beskyttelse, men hastigheden har selvfølgelig altafgørende betydning for sikkerheden. Derfor skal de fastsatte hastighedsgrænser respekteres," siger direktør Christian Dam, Traffics A/S, der hilser de nye bøderegler velkommen.
Traffics A/S oplever særligt, at hastigheden ved vejarbejder overskrides om natten, hvor der er mindst trafik. Men det er også det tidspunkt, hvor materiel opsættes og nedtages og hvor der er aktivitet og personale på vejene.

Sikkerhed for alle
FDM m.fl. har i debatten bl.a. fremhævet, at mange bilister mister respekten for de opsatte afspærringer, når der ikke er aktivitet eller synligt personale. Men dette er ifølge Christian Dam ikke afgørende for om hastigheden kan hæves.
"Vi ændrer vejbaneforløb og indsnævrer kørebanen i forbindelse med vejarbejder på motorveje, så hastighedsgrænserne må tilpasses de midlertidige forhold, når der er vejarbejde. Det har selvfølgelig utrolig stor betydning for bilisternes egen sikkerhed, at de hastighedsbegrænsninger, som vejmyndigheden fastlægger, overholdes. Vi er jo alle bilister og dette er ikke et spørgsmål om trafikanter mod vejarbejdere, men om sikkerhed for alle parter," siger Christian Dam.

Traffics A/S oplevede d. 10. april, hvor vigtig sikkerheden er og hvor meget hastigheden betyder, da en afspærringsvogn blev påkørt af en lastbil med 70 km i timen. Der var heldigvis ingen personskade. Billederne fra uheldet finde her i presserummet.

Direktør Christian Dam og medarbejder fra Traffics A/S, medvirker d. 15.4 i en række indslag på DR om trafiksikkerhed i forbindelse med vejarbejder.


Læs mere her

tags: direktør, lastbil, Folketinget, trafikken, motorvej, FDM, ulykker,

fredag den 24. april 2015

Diskussion om registreringsafgiftens afskaffelse vækster leasingfirmaer

Den seneste uge har der været hed debat om afskaffelse af registreringsafgiften, da det er kommet frem, at det langtfra vil være så dyrt som forventet at afskaffe den. Dette har gjort flere bilkøbere usikre, og hvis man vil købe bil uden afgift, så må man ud at lease. Sidste sommer stillede Liberal Alliances Ole Birk Olesen spørgsmål ved, hvad der ville ske, hvis man fjernede registreringsafgiften på biler. Svaret var overraskende, da nettotabet efter adfærdsændringer hos danskerne blot forventes at være 6,7 milliarder, mens borgerne samtidig ville blive 16,2 milliarder kroner rigere!

Det har fået debatten om registreringsafgiften i gang, og til trods for der indtil videre ikke er flertal i folketinget for at afskaffe registreringsafgifterne, så diskuteres der for livet løs på diverse sociale medier, fora og nyhedssites.

Forza Leasing som er et af landets største leasingfirmaer indenfor leasing af nyere brugte biler hilser debatten velkommen.

"Diskussionen om registreringsafgiften eksistensgrundlang kan vi allerede mærke skaber usikkerhed for dem, der leder efter bil. Derfor har vi haft ekstra travlt den sidste lille uge." udtaler Lasse Frost, direktør i Forza Leasing.

Fordelen ved leasing er nemlig, at der ingen registreringsafgift er på leasede biler, men derimod kun punktafgift. Dermed er pengebindingen lavere, og hvis registreringsafgiften bliver fjernet vil det derfor ikke give et yderligere tab på bilens værdi.

Forza Leasing A/S forventer derfor også at forøge den samlede vognpakke med mere end de budgetterede 38 % i 2014. Dette er til trods for de fra 2012 til 2013 allerede oplevede en vækst på 37 % og øgede balancen fra 42 til 60 millioner kroner. Dette er et godt billede på, at danskerne efterhånden er ved at blive mere opmærksomme på fordelene ved leasing.

Alt imens raser debatten videre på Facebook, hvor gruppen "Afskaf bil registreringsafgiften" har fået over 7.000 synes godt om-tilkendegivelser uden nogen form for markedsføring. Link til gruppen: https://www.facebook.com/afskafregistreringsafgiften

Læs mere her

tags: markedsføring, direktør, bilen, 2013, Facebook, Liberal Alliance, 2012, penge, Ford, 2014, kaffe,

torsdag den 23. april 2015

Dagens nyheder - Læs bla. om Ny Transporter på vej

Se Hefners gaver til sine frække bunnys
Vi gennemgår 11 års vigtig bilhistorie – her er bilerne, som Hefners playmates kørte fra 1964 til 1975
Læs mere her

Se Hefners gaver til hans frække bunnys
Vi gennemgår 11 års vigtig bilhistorie – her er bilerne, som Hefners playmates kørte fra 1964 til 1975
Læs mere her

Supersportsvogn bliver Skoda-ficeret
Tjekke forvandler flot Audi R8 til en Skoda-hyldest og ødelægger alt på vejen
Læs mere her

Hold så til højre!
Er du typen, der altid ligger i ydersporet og spærrer vejen for bilerne bag dig?
Læs mere her

Ny Transporter på vej
Den nye VW Transporter T6 er proppet med udstyr, der gør den endnu mere komfortabel
Læs mere her

ParkZone A/S overtager alle aktiviteter i ApS Parkeringsservice og Green-Park ApS efter rekordår

Parkeringsselskaberne ApS Parkeringsservice og Green-Park ApS sammenlægger deres aktiviteter med ParkZone A/S, hvilket betyder at begge selskabers aktiviteter føres videre som en del af ParkZone A/S. ParkZone følger en vækstorienteret strategi
Siden etableringen af ParkZone i 2003 har virksomheden haft som mål at være en vækst- og udviklingsorienteret virksomhed. Overtagelsen af aktiviteterne fra Parkeringsservice og Green-Park er en naturlig udvikling af denne strategi, og kundeporteføljen samt parkeringsarealerne fra Parkeringsservice og Green-Park passer perfekt ind i ParkZones forretningsstrategi om at være synlig i alle landets større byer.

En stærk samarbejdspartner
ParkZone befæster med de to overtagelser sin position som landsdækkende, full-service leverandør af parkeringsløsninger. Samtidig opnåede ParkZone A/S i det netop afsluttede regnskabsår virksomhedens hidtil bedste resultat på DKK 2,5 mio. før skat. Den organiske vækst var på mere end 20 % og denne udvikling er fortsat i indeværende regnskabsår. Hertil skal nu lægges den omsætning som aktivitetsovertagelserne medfører.

Udvidelse af medarbejderstaben
Sammenlægningen betyder samtidigt, at personalestaben i ParkZone bliver noget større, og de nye medarbejdere er allerede budt velkommen i virksomheden. Vagterne skal efteruddannes, så de besidder samme uddannelsesniveau som de eksisterende vagtautoriserede kolleger i ParkZone. Derudover skal vagterne uddannes i de produkter og teknologier, som ParkZone besidder.

Nemt for kunderne
Mange af ParkZones samarbejdspartnere har deres egen, unikke adgang til ParkZone, så de kan følge med i, hvordan deres pladser administreres. Det betyder også, at de kunder, som følger med i forbindelse med overtagelsen af Parkeringsservice, får adgang til de samme ydelser og produkter, hvilket gør parkeringsoplevelsen lettere for både bilister og grundejere.

Det handler om at skabe plads
Det er ParkZones klare målsætning hele tiden at stræbe efter at udnytte ressourcerne til bedst mulig gavn for både bilister og grundejere. Derfor vil ParkZones fremtid byder på endnu flere innovative løsninger, der har til formål at gøre parkeringsoplevelsen til en endnu bedre oplevelse. ParkZone har inden for den sidste årrække udviklet nye innovative løsninger, der gør mulighederne for betaling af timeparkering samt faste abonnementer væsentligt lettere.



tags: 2003, uddannelse, regnskab, omsætning, virksomhed, teknologi, strategi,

onsdag den 22. april 2015

Dagens nyheder - Læs bla. om Gæt en bil og vind elbil

Gæt en bil og vind elbil
Kan du gætte bilen, som vi viser lidt af her
Læs mere her

Ny Ford GT udfordrer Ferrari og Lamborghini

Under dette års North American International Auto Show i Detroit var der mere end én, der tabte underkæben, da Ford præsenterede en blå prototype af det, der skal blive den letteste, mest aerodynamiske og hurtigste serieproducerede gadebil fra Ford nogensinde Den vildeste Ford nogensinde. Så kort kan man beskrive den nye Ford GT, som forventes i produktion til næste år.

Under dette års North American International Auto Show i Detroit var der mere end én, der tabte underkæben, da Ford præsenterede en blå prototype af det, der skal blive den letteste, mest aerodynamiske og hurtigste serieproducerede gadebil fra Ford nogensinde.

Ford holder stadig kortene tæt til kroppen, men det er givet, at den kommende super-sportsvogn vil være en to-sæders, baghjulstrukken coupé, bygget på en ramme af stål, aluminium og carbon. Centermotoren vil være en 3,5 liters 6-cylindret EcoBoost benzinmotor med bi-turbo, som forventes at yde mere end 600 hk. Ford lægger ikke skjul på, at vægt/kraft-forholdet bliver ekstremt, og at den nye GT vil være hurtig nok til at kunne bide skeer med sports-ikoner som Lamborghini Aventador og Farrari 458 Speciale.

Selvom præsentationen af det nye lyn kom bag på de fleste, er timingen ikke helt tilfældig. I 2016 er det nemlig præcis 50 år siden, at Ford GT bragede gennem lydmuren ved at besætte både 1.- 2.- og 3. pladsen ved Le Mans i 1966.

Ford GT var dog ikke ene om opmærksomheden på Fords stand i Detroit. Også den nye Shelby® GT350R Mustang, som forventes i produktion allerede i år, tiltrak mange nysgerrige blikke. Shelby'en, som er udstyret med en optimeret V8 motor, helt ny affjedring og skarpere aerodynamik er en rendyrket banebil, forklædt som gadebil og bliver den hurtigste, serieproducerede Mustang-variant.

Endelig var publikum også vilde med den helt nye Ford F-150 Raptor – en stor, rå og ærke amerikansk off-road truck, som trods en mindre motor end forgængeren, sparker flere heste og et højere moment ud i de voluminøse hjul.

Læs mere her

tags: American International Auto Show, Detroit, benzin, 2016, sportsvogn, Ford, Lamborghini,

tirsdag den 21. april 2015

Ny Ford Mondeo fik 5 stjerner i Euro NCAP s kollisionstest

Den nye Ford Mondeo blev tildelt de maksimale 5 stjerner i Euro NCAPs kollisionstest af den uafhængige sikkerhedsorganisation, som foretager kollisionstest af biler. Den nye Mondeo, der nu lanceres i hele Europa, er den første model, der på globalt plan tilbyder Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection. En teknologi, der ikke blot registrerer fodgængere i bilens kørselsretning men også tager højde for fodgængernes bevægelsesmønstre og holde øje med potentielt farlige situationer. Den aktiverer således automatisk bremserne, hvis føreren ikke selv reagerer på en mulig kollision med en fodgænger.

En anden nyhed i Mondeo er Fords seleairbags. Ved en ulykke vil selen hurtigt pustes op og fordele det stød, der kommer ved en kollision, over et større område af kroppen.
"Det her er den rent teknologisk mest avancerede Ford bil i Europa nogensinde. Med features som Pre-Collision Assist med Pedestrian Detection og seleairbags på bagsædet har vi leveret sikkerhedsfunktioner, der bidrager til en meget sikker oplevelse for både fører, passagerer og fodgængere", siger Ulrich Koesters, Vehicle Line Director i Ford Europa.
Blandt andre af de teknologier, som den nye Mondeo tilbyder kan nævnes:

Ford Dynamic LED forlygter med lys, der i høj grad ligner dagslys. Vinkler og intensitet justeres automatisk efter køreforholdene.

Ford MyKey, som gør det muligt for bilens ejer at programmere en nøgle – typisk til en yngre bilist – der kan hindre distraheringer under kørslen så som indgående telefonsamtaler, styre lydniveauet på bilens musikanlæg og ikke mindst begrænse bilens topfart.

Active City Stop, der, hvis føreren er uopmærksom, sikrer at bilen automatisk enten bremser eller nedsætter farten markant for at forhindre kollision med andre biler (ved lavere hastigheder op til 40 km/t).

SYNC 2 med Automatisk Nødopkald kan automatisk ringe direkte til alarmcentralen ved ulykke. Systemet sender afgørende oplysninger om dine GPS-koordinater (på det lokale sprog), og derefter gør det dig i stand til selv at tale med alarmcentralen.

"Kravene for at opnå Euro NCAPs 5 stjerner bliver hele tiden højere, og idag er biler nødt til at kombinere fremragende beskyttelse af bilens passagerer med avancerede førerassistance-systemer for at opnå den højeste score. Ford Mondeo leverer fantastiske resultater i forhold til begge kriterier og er blandt de første biler, der tilbyder en teknologi, der registrerer fodgængere", siger Michiel van Ratingen, Euro NCAPs generalsekretær.
" Vi opfordrer bilkøbere til at udnytte de nye sikkkerhedsfeatures til fulde og at prioritere disse ved køb af ny bil"

Den nye Mondeos karrosseri består af 61% højstyrkestål, og den er den første i bilbranchen til at bruge hydroformet højstyrkestål i de forreste vinduesstolper og tagbøjlerne. Dette reducerer deformationen med op til 64 mm.

Af andre forbedringer kan nævnes en krængningsstabilisator udformet således, at den begrænser gearkassens bevægelse ved en frontkollision. Dette reducerer også ratstammens bevægelse; alt sammen for at beskytte folk i kabinen. Samtidig sikrer kanaler i boron stål forbedret beskyttelse ved sidekollisioner.

Den nye Mondeo lanceres hos alle landets Ford forhandlere netop nu.

Læs mere her

tags: Europa, bilen, generalsekretær, Euro NCAP, teknologi, organisation, sprog, Ford, gearkasse, bremser,

Dagens nyheder - Læs bla. om Suveræn Land Rover

Endnu en fed Mercedes i for stram kjole
Mercedes bliver ved med at spytte højbenede, firedørs coupeer ud – ny model kan være her i 2016
Læs mere her

Lommesportsvogn fra Honda måske på vej mod Europa
Honda bygger en mikroskopisk sportsvogn kun til Japan, men nu lyder rygterne, at vi kan få en kraftigere variant til Europa
Læs mere her

Suveræn Land Rover
Land Rover Discovery Sport er dyr og hamrende vellykket - og stort set uden fejl
Læs mere her

mandag den 20. april 2015

Motorcykelsæsonen starter: Sådan sikrer du dig bedst mod personskader

Den første forårsmåned venter lige om hjørnet og det betyder, at der i de kommende dage vil blive hevet flere og flere motorcykler frem fra vinterhiet til stor glæde for deres ejere. Desværre er motorcyklister mere udsatte for ulykker. Få tre gode råd til hvordan du som motorcyklist sikrer dig bedst muligt mod personskade. Motorcyklister er ofte det svage led i trafikken

En typisk motorcykelforsikring dækker i perioden 1. marts til 30. november, så dette års sæson starter officielt på søndag. En dag, mange af landets motorcykelentusiaster har set frem til hele vinteren.

Ulykkeligvis er motorcykler hvert år impliceret i ulykker på de danske veje, og ofte går det desværre hårdt udover motorcyklisterne, som er ekstra sårbare, fordi de ikke er beskyttede på samme måde, som for eksempel en bilist er beskyttet af bilens karosseri.

- Dét, der er kendetegnende for de henvendelser, vi får om trafikulykker fra motorcyklister, er, at det typisk er meget alvorlige skader, der er tale om, siger Berit Møller Lenschow fra ERSTATNINGSGRUPPEN, der er en del af ADVODAN.

Ifølge en ældre rapport der blev udgivet af Danmarks TransportForskning i 2002, er det cirka 50 gange farligere at køre på motorcykel sammenlignet med at køre i personbil, og ifølge tal fra Danmarks Statistik var motorcykler impliceret i i alt 218 færdselsuheld i 2013, der forårsagede personskade.


3 gode råd hvis du vil undgå skader

Hvis du skal ud at lufte motorcyklen i den kommende tid, har advokat Berit Møller Lenschow disse tre gode råd, hvis du vil sikre dig bedst muligt mod skader

• Sørg for at beskytte dig bedst muligt. God og sikker påklædning kan mindske eventuelle skader
• Sørg for at være synlig for dine medtrafikanter. Reflekser og farvestrålende tøj gør dig mere synlig for dine medtrafikanter
• Kør efter forholdene. Vær opmærksom på vejens tilstand og forløb, og tilpas din kørsel til forholdene

Selvom du gør, hvad du kan for at sikre dig, er det desværre ikke altid nok.

- Hvis uheldet er ude, er det vigtigt at komme til lægen hurtigst muligt, så smerter og gener bliver opført i lægejournalen. Den vil nemlig blive anvendt ved et senere erstatningskrav. Tilsvarende er det vigtigt hurtigst muligt at få anmeldt skaden til de relevante forsikringsselskaber, lyder det afslutningsvist fra advokat Berit Møller Lenschow.

Læs mere her

tags: Danmark, 2002, bilen, 2013, Danmarks Statistik, trafikken, forsikringsselskab, cyklist, trafikulykke, ulykker, Motor, Forskning, karosseri,

Dagens nyheder - Læs bla. om Psyko-Peugeot med 500 hk

Mercer most i begge ender
En Mercedes kom lidt for tæt på to af Londons nye bybusser, og det endte ikke godt for bilen
Læs mere her

Psyko-Peugeot med 500 hk
Peugeot laver en vanvids-variant af 308 med firehjulstræk og 500 hybrid-heste
Læs mere her

søndag den 19. april 2015

Korte nyheder om Toyota

Derfor tvivler Toyota på hurtigladning af elbiler
Selv med hurtigladning bliver elbiler aldrig en miljømæssig fornuftig transportform til langture. I stedet vil Toyota fortsætte med at udvikle brændselscellebiler på brint.
Læs mere her

Hertz Biludlejning og Daugaard Biler udvider samarbejdet

Daugaard Biler og Hertz Biludlejning udvider samarbejdet med yderligere to udlejningskontorer i henholdsvis København N og Gladsaxe, efter en succesfuld opstart af udlejningskontoret i Lyngby tilbage i oktober 2014. Hos Daugaard Biler finder du bilmærkerne Citroën, Mazda, Nissan, Opel, Suzuki og Toyota, og målsætningen er at blive Hovedstadens mest alsidige bilhus. Hertz kunderne vil blive serviceret i Daugaard Bilers eksisterende bilhuse, og de to nye kontorer åbner for biludlejning den 1. marts 2015.

"Jeg ser frem til 1. marts, hvor vi åbner de nye Hertz kontorer. Samarbejdet med Hertz Biludlejning har indtil nu været en succes, og et stærkt brand som Hertz hænger rigtig godt sammen med det signal, vi gerne vil sende hos Daugaard Biler – derfor ser vi naturligvis frem til en udvidelse" - siger Station Manager, Kristian Bloss.

Øget netværk i Storkøbenhavn

" Vi har haft stor succes med vores samarbejde med Daugaard Biler på vores nye udlejningskontor i Lyngby, så det faldt naturligt at udvide til flere af Daugaard Bilers flotte bilhuse. Den geografiske placering er perfekt, og vi ser frem til at kunne servicere Københavns erhvervsliv og private kunder samt styrke Hertz' netværket i Danmark" - lyder det fra Operations- og Franchise Manager hos Hertz, Maj-Britt Bonnesen.

Hertz vil i første omgang tilbyde traditionel biludlejning fra de 3 kontorer i Lyngby, København N og Gladsaxe, men vil på længere sigt kunne tilbyde flere andre attraktive transportløsninger, som eksempelvis Hertz Delebilen – et alternativ til de rejsende, som har brug for billeje i under et døgn. Delebiler er allerede nu tilgængelige mange steder i København.

Praktisk information

Udlejningsbilen bestilles på www.hertzdk.dk, via dit rejsebureau eller telefonisk på telefon 33179000. Desuden er det fra 1. marts også muligt at leje en bil direkte på de nye Hertz kontorer på adresserne: Vandtårnsvej 81, Søborg og på Jagtvej 157, København N.

Læs mere her

tags: Danmark, København, bilen, Lyngby, Mazda, Toyota, Opel, Citroën, rejsebureau, Nissan, Suzuki, 2014,

lørdag den 18. april 2015

Bilister og motionscyklister: Vejvrede er et stigende problem

Bilister og motionscyklister oplever, at konflikterne er optrappet på landevejene. Derfor går en række organisationer nu sammen om at skabe bedre stemning og mere tryghed på vejene. Råb, fuck-fingre og trusler er efterhånden normalt, når bilister og motionscyklister skal færdes på de samme veje. Det viser en ny undersøgelse om trafikkultur, som Cyklistforbundet, Danmarks Cykle Union, Dansk Triatlon Forbund, DGI, FDM og Rådet for Sikker Trafik har foretaget blandt bilister og motionscyklister. Begge trafikantgrupper giver i undersøgelsen udtryk for, at der ikke bliver vist hensyn nok i trafikken. To tredjedele mener endda, at antallet af konflikter mellem de to grupper er steget de seneste fem år.

Og konflikterne har i flere tilfældet ført til situationer, hvor personen bag cykelstyret eller rattet har oplevet at være udsat for vejvrede. Mere end halvdelen af motionscyklisterne svarer, at de har været udsat for vejvrede indenfor det seneste år. Det har ført til, at næsten hver tredje motionscyklist ikke føler sig tryg i trafikken.

"Baggrunden for undersøgelsen var en række alvorlige episoder i trafikken, der sidste år fik de seks organisationer til at undersøge, om der var en særskilt udfordring i forhold til vejvrede mellem motionscyklister og bilister. Resultatet af spørgeskemaet viser desværre, at der er behov for at genfinde den gode trafikånd, da alt for mange oplever konflikter. Derfor vil vi nu samarbejde for en bedre trafikkultur målrettet bilister og motionscyklister imellem, hvor vi vil minde om, at god trafikkultur også er en del af færdselsloven", lyder det fra organisationerne bag undersøgelsen, der offentliggøres samtidig med, at foråret atter lokker mange motionscyklister ud på vejene.

Organisationerne har derfor givet hinanden håndslag på i samarbejde at iværksætte en række kampagneinitiativer de kommende år.

"Der er en bekymrende tendens, og den skal vendes. Mere end hver fjerde af de adspurgte giver udtryk for, at de selv har udtrykt vejvrede, hvilket i vores optik er alt for mange. Heldigvis er det primært verbalt, men krigen på vejene skal stoppes nu, inden vejvreden eskalerer til mere alvorlige og håndfaste metoder", lyder det samstemmigt fra organisationerne.

Undersøgelsen peger også på en række årsager, som er med til at udløse vejvreden. Motionscyklister er mest irriterede over, at bilister kører for tæt på dem, dytter og ikke viser hensyn. Omvendt er bilisterne meget trætte af cyklister, der fylder for meget på vejen og ikke overholder færdselsloven. Hver femte af motionscyklisterne er i øvrigt enige i, at de fylder for meget.

Undersøgelsen er foretaget blandt 2.954 trafikanter, hvoraf et flertal både er motionscyklister og bilister. Vejvrede er i undersøgelsen defineret ud fra Det Kriminalpræventive Råds definition, som er: Man udsættes for vejvrede, hvis man bliver råbt af, får fingeren, bliver truet af en medtrafikant, eller får slag eller spark på sit køretøj.

Udtalelser fra organisationerne bag undersøgelsen:

Cyklistforbundet, Klaus Bondam, direktør:

"Undersøgelsen viser ikke så overraskende, at motionscyklister og bilister desværre har alt for mange dårlige oplevelser med hinanden på landevejene. Adfærden skal ændres, så begge parter kører både mere hensigtsmæssigt og hensynsfuldt. Men der når vi kun hen, hvis begge parter starter med at anerkende hinandens ret til at færdes på vores fælles veje. Vi skal jo være der alle sammen."

Danmarks Cykle Union, Brian Samuelsson, projektleder:

"Danmarks Cykle Union har et stort ønske om at nedbringe konfliktsituationer i trafikken, som enkelte af vores medlemmer, og øvrige cykelryttere i landet, er medvirkende til at forårsage. Ude på vejene har vi alle et ansvar, uagtet om vi kører på to eller flere hjul. Et ansvar som vi med dette samarbejde ønsker at sætte en tyk streg under."

DGI, Ulrich Gorm Albrechtsen, idrætskonsulent i DGI Cykling:

"I takt med at væksten i motionscykling fortsætter, har DGI Cykling et højt fokus på netop sikkerhed i trafikken. Vores uddannelser af for eksempel holdkaptajner, der i cykelklubber og foreninger skal stå for sikkerhed og adfærd, udrulles i stor stil over hele landet her i foråret, ligesom en kommende kampagne i samspil med Danmarks Cykle Union under titlen GO STIL vil sætte fokus på, hvordan vi som cyklister skal opføre os i trafikken. Men vi kan ikke løfte det alene, derfor er vi glade for det brede samarbejde omkring dette vigtige emne."

FDM, Torben Lund Kudsk afdelingschef i FDMs økonomisk politisk sekretariat:

"Det er vigtigt, at der er plads til alle på vejene, og at vi får en bedre trafikkultur. Selv om man føler, at cyklister ikke overholder færdselsreglerne og trækker nok ind til siden, så er motionscyklister stadig bløde trafikanter. Bilister skal derfor vise ekstra agtpågivenhed i trafikken, også selv om den anden part måske ikke viser hensyn. Det er ikke god trafikkultur at udsætte andre for fare ved at køre for tæt på."

Rådet for Sikker Trafik, Søren Troels Berg, specialkonsulent:

"Der opstår desværre alt for ofte farlige situationer, når bilister og motionscyklister skal deles om vejen. Det er vigtigt, at såvel bilister som cyklister er opmærksomme på, at der skal være plads til alle. Så cyklister: Sørg for at give plads, så bilerne kan overhale. Og bilister: Vær opmærksomme på, at motionscyklisterne kører hurtigt, vent med at overhale, til der er plads, og hold god afstand til dem under overhaling".

Læs mere her

tags: Danmark, Bond, direktør, Klaus Bondam, politi, økonomi, uddannelse, færdselsloven, trafikken, cyklist, landevej, FDM, organisation, projektleder, Triatlon,

fredag den 17. april 2015

Dagens nyheder - Læs bla. om Opgør med hash-lovgivning

Advokat: Sjusket hash-lov umulig at takle for domstolene
Københavns Byret kunne ikke dømme anderledes - domstol skyder dermed hashlov tilbage til Folketinget, mener advokat
Læs mere her

Sjusket hash-lov umulig at takle for domstolene
Københavns Byret kunne ikke dømme anderledes - domstol skyder dermed hashlov tilbage til Folketinget, mener advokat
Læs mere her

Håndværker-hurra – ny Transporter på vej
Den nye VW Transporter T6 er proppet med udstyr, der gør den endnu mere komfortabel
Læs mere her

Opgør med hash-lovgivning
Opgør med reglerne for hash-kørsel både i Folketinget og ved domstolene. En vigtig dom afsiges i dag
Læs mere her

To ud af tre får sommerdæk på i april

April er den ubestridte sommerdæksmåned i Danmark, viser ny undersøgelse fra Applus Bilsyn. Forårsvejret får mange gør-det-selv-folk på banen. Har du endnu ikke skiftet til sommerdæk, er der overvejende sandsynlighed for, at du gør det inden for de kommende uger.

Knap to ud af tre bilister – eller 1.700.000 bilister - af Danmarks ca. 2,6 mio. bilejere, konverterer nemlig til sommerdæk i april.

Det fremgår af nye tal fra Applus Bilsyn, der har foretaget en undersøgelse blandt 3.019 bilister.

Handy bilfolk godt i gang
"Danske bilister er allerede godt i gang med at skifte dæk, enten hos professionelle i bilbranchen eller derhjemme i garagen, hvor mange handy bilfolk er gået i gang på grund af det varme forårsvejr. Fra nu af er der kun lille risiko for frost og dermed glatte veje. Det betyder, at man slipper for støjen fra vinterdækkene og sparer lidt på brændstofskontoen. Og så bremser man hurtigere på tør vej med sommerdæk, viser tests," siger adm. direktør hos Applus Bilsyn, Per V. Rasmussen.

Er man først i gang med at skifte dæk, er det en god anledning til at få set slidbanen efter på vinterdækkene, så de er klar, når vinteren melder sig igen. Samtidig anbefaler Applus Bilsyn at få bilen vasket og tjekket, bl.a. fordi støv og gammelt skidt ikke er godt for lakken og kan medføre rust.

"Vil man gerne have sin bil set efter i sømmene, udfærdiger vi en TilstandsAttest for kun 349 kr. i forbindelse med syn. Her gennemgår vi bilen fra A-Z og sørger for, at den er kontrolleret for rust og er klar til foråret," siger Per V. Rasmussen.

Faktaboks: 3 ting du bør undersøge på din bil
1. Slid og ridser i lakken og begyndende rust. Tager du rustangreb i opløbet, mindsker du udgifterne til reparationer.
2. Tyverisikring af nummerpladerne. 40 procent af bilejerne mangler at få dem tyverisikret inden 15. november 2015. Alternativt risikerer du en bøde på – forventet 1.000 kroner. En gør-det-selv-løsning hos Applus koster 99 kroner.
3. Tjek dækkenes slidbane. Når du alligevel har hjulene afmonteret, så tjek at slidbanen opfylder lovkravet om mindst 1,6 mm. Det er farligt at køre på nedslidte dæk, og så koster det en bøde på 1.000 kroner pr. nedslidt dæk.
Kilde: Applus Bilsyn

Billedtekst
1.700.000 bilister skifter til sommerdæk i disse dage.


Læs mere her

tags: Danmark, direktør, bilen, Tilst, brændstof, bremser, Fakta,

torsdag den 16. april 2015

Kendisser åbner årets DTC-serie med mini-Le Mans

Når den bedste motorsportsserie i Danmark, AutoMester DTC, skydes i gang 26. april, vil der ikke kun sidde professionelle racerkørere bag rattet. Flere kendisser vil også prøve kræfter med livet som racerkører. En skuespiller, en tv-vært , en blogger og en sangerinde. Det er ikke helt almindelige racerkørere, der sidder bag rattet, når den bedste danske motorsportsserie åbner på FDM Jyllandsringen ved Silkeborg. For inden nogle af landets bedste racerkørere får lov at kæmpe om de vigtige DTC-point, vil en række kendisser varme banen op, når de debuterer som racerkører.

"Vi har inviteret en række kendte til at deltage i det, vi kalder et mini-Le Mans, hvor en kendt skal dele en racerbil med en professionel racerkører. Vi vil gerne sætte fokus på, at motorsport er for alle med interesse i biler. Det er helt specielt at opleve motorsport tæt på, så vi håber, at rigtig mange vil finde vej til Silkeborg", siger Peter Elgaard, promotor og løbsarrangør hos FDM DTC.

Løbet foregår ved, at en kendt dansker sammen med en af de professionelle DTC-deltagere skal dele en racerbil i et ca. 24 minutter langt løb. Kendisserne starter bag rattet. Når de kendte har kørt ca. 10 minutter, vil de blive kaldt ind til et kørerskifte, hvor de overlader førersædet til en DTC-kører. Herefter vil det være bl.a. Jan Magnussen, Ronnie Bremer og Casper Elgaards opgave at bringe bilerne først i mål.

"Udover gode kørefærdigheder kræver det både overblik, mod og ikke mindst et stort konkurrencegen at være en god racerkører. Vi har forsøgt at finde et felt med en række kendte, der alle er begejstrede for at køre bil, og som måske går med en lille racerkører i maven. De får lov at prøve kræfter med motorsporten og selv opleve, hvad det faktisk kræver at sidde bag rattet," siger Jesper Carlsen, direktør for FDM DTC, som selv har en fortid som racerkører.

Alle deltagere i mini-Le Mans starter løbet efter lodtrækning. Bilen, de skal køre, vil være en specialbygget VW Scirocco med 240 hestekræfter, og det forventes, at tophastigheden på banen vil blive omkring 200 km/t.

Løbet køres d. 26. april 2015 kl. 14.50 lige inden de sidste to finaleløb i AutoMester DTC. Billetter til åbningsløbet gælder også til VIP-løbet.
Følgende kendisser skal prøve kræfter med livet som racerkører:

Anders Bircow, skuespiller
Anders Breinholdt, tv-vært
Anna David, sangerinde
Asger Reher, skuespiller
Mads Christensen, foredragsholder
Mascha Vang, blogger
Razak Pimpong, fodboldspiller
Steen Vindum, borgmester, Silkeborg Kommune
Søren Malling, skuespiller

Læs mere her

tags: Danmark, direktør, borgmester, skuespiller, VW, Jylland, fodbold, Silkeborg Kommune, lodtrækning, Silkeborg, FDM, sangerinde, motorsport, Jan Magnussen, konkurrence, blogger, Casper Elgaard,

Dagens nyheder - Læs bla. om Ned med farten

Ned med farten
Rådet for Sikker Trafik og politiet sætter ind over for for høj fart i disse dage – fart er stadig involveret i halvdelen af alle dødsulykker på de danske veje
Læs mere her

onsdag den 15. april 2015

Korte nyheder om Toyota

80-årige Arne forsvandt søområde - Nu er han fundet i god behold
Den 80-årig mand Arne Laursen, der i morges blev efterlyst af nærmeste familie, er nu fundet i god behold. Det oplyser Sydøstjyllands Politi på Twitter.Arne Laursen kørte klokken 9 i morges fra sin bopæl i Ry i en i mørkeblå Toyota Carina. Politiet har brugt eftermiddagen på at eftersøge efter den 80-årige mand i skovområderne omkring Juelsø og Himmelbjerget, hvor en helikopter har været på sporet af Arne Laursen.
Læs mere her

KLAR: Politiet finder forsvundet 80-årige Arne i søområde
Den 80-årig mand Arne Laursen, der i morges blev efterlyst af nærmeste familie, er nu fundet i god behold. Det oplyser Sydøstjyllands Politi på Twitter. Arne Laursen kørte klokken 9 i morges fra sin bopæl i Ry i en i mørkeblå Toyota Carina. Politiet har brugt eftermiddagen på at eftersøge efter den 80-årige mand i skovområderne omkring Juelsø og Himmelbjerget, hvor en helikopter har været på sporet af Arne Laursen.
Læs mere her

Politiet efterlyser 80-årig: Har du set Arne?
Sydøstjyllands Politi efterlyser 80-årige Arne Laursen. Han skulle være kørt fra sin bopæl i Ry klokken 9 i morges i en i mørkeblå Toyota Carina med registreringsnummer ST49993. Det oplyser Sydøstjyllands Politi på Twitter.
Læs mere her

KIA Støtter op om Hjerteforeningen

I forbindelse med Hjerteforeningens store indsamlingsshow Hjerte Galla på TV 2 Charlie den 28. marts udlodder KIA Import Danmark i samarbejde med Hjerteforeningen 3 biler. Derudover udloddes der 7 biler i hjerteforeningens landsdækkende lotteri som løber henover året. - Hjerteforeningen udlodder i samarbejde med KIA 7 biler i landsdækkende lotteri og 3 til det store indsamlingsshow den 28. marts
- Køb din Hjertepin hos din Lokale KIA forhandler

Hver 4 dansker dør af en hjertekarsygdom, ca. 430.000 danskere lever med en hjerte-kar-sygdom.
Tv-showet "Charlies Hjertegalla" lørdag den 28. marts 2015 samler ind til Hjerteforeningens arbejde med forskning og forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme samt rådgivning af hjerte-kar patienter. På aftenen sættes der bl.a. fokus på kvinder og børn med medfødte hjerte-kar-sygdomme ligesom vi kårer årets Hjerteredder, der tilfældigt var til stede ved et hjertestop. Cecilie Frøkjær og Michael Meyerheim er igen værter ved årets store indsamlingsshow. Her stiller en lang række kendte kunstnere som Johnny Logan, Anne Linnet, Alberte Winding, Peter Mygind og Sko/Torp op for den vigtige hjertesag.

Hjerteforeningens landsdækkende lotteri Hjertelotteriet udsendes 7 gange om året. Når du fremover deltager i Hjertelotteriet har du muligheden for at vinde en ny KIA bil. Uanset hvem der vinder gevinsterne, vinder hjertepatienterne hver gang, for alt overskuddet går til forskning, forbyggende arbejde og patientstøtte. I 2014 uddelte Hjerteforeningen i alt 29,7 millioner kroner til 75 forskellige forskningsprojekter - det svarer til 3.400 kroner givet hver time til forskning.

"Hos Kia stiller vi altid gerne op i den gode sags tjeneste og folkesundhed vedrører os alle. Hjerteforeningens store arbejde er netop i god tråd med dette. Derfor har vi også valgt at indgå i et samarbejde med Hjerteforeningen om i alt 10 præmie biler. Vi håber at vores 3 biler i det store indsamlingsshow Hjertegalla på TV 2 Charlie vil være med til at samle rigtig mange penge ind til Hjerteforeningen". siger Rasmus Haar Aagaard, Marketing Direktør KIA

Op til "Charlies Hjertegalla 2015" på TV 2 Charlie har Hjerteforeningen fået designet en Hjertepin, der er formet som et rødt hjerte med et lille hvidt hjerte indeni. Den kan købes hos alle KIA's forhandler

Den rød-hvide hjerteformede pin er nikkelfri og kan anvendes som broche eller som lille detalje på en taske. Prisen er 20 kr., og heraf går overskuddet på 16 kr. ubeskåret til Hjerteforeningens forskning og patientstøtte. Hjerteforeningen kæmper for, at færre børn og voksne rammes af en hjerte-kar-sygdom, og at de overlevende kan leve et godt og trygt liv.

"Vi ved, at mange mennesker gerne vil støtte Hjerteforeningen og vores forskning og patientstøtte. Det gør ikke lysten mindre, at man samtidigt kan være heldig at vinde en flot præmie. I år kan vi heldigvis lokke med store præmier, og det er takket være et meget påskønnet samarbejde med KIA", siger Ellen Smidt-Nielsen, Fundraising- og marketingschef i Hjerteforeningen.

Hver fjerde dansker dør af en hjerte-kar-sygdom. Hjertesygdomme kan ramme alle. Men gennem forskning og forebyggelse er det muligt at redde liv. Hjerteforeningens nye hjertepin støtter den vigtige kamp – med KIA som en aktiv samarbejdspartner.

Læs mere her

tags: Danmark, kunst, Michael Meyerheim, TV 2, penge, Hjerteforening, 2014, forskningsprojekt, nikkel, sygdom,

Dagens nyheder - Læs bla. om Volvo går i struben på direktør-drengene

Volvo går i struben på direktør-drengene
Volvo lægger ikke skjul på, at den kommende S90 skal lægge arm med Audi A6 og BMW 5-serie, men på sin egen måde
Læs mere her

Korte nyheder om Opel

Her er den nye Chevrolet Spark
Chevrolet viser den nye Spark, der kommer til Europa som Opel Karl.
Læs mere her

tirsdag den 14. april 2015

Kampagne skal få farten ned

Fire ud af ti bilister var ikke klar over, at de kørte for stærkt, da de blev stoppet af politiet. Nu vil Tønder Kommune og Rådet for Sikker Trafik sætte plakater op langs vejene, så bilisterne husker at tjekke deres speedometer Landevejene er de farligste vejstrækninger i Danmark. På disse veje sker to ud af tre trafikdrab. For høj fart er en af de væsentligste årsager til, at ulykkerne sker, og at trafikulykkerne får så alvorlige konsekvenser.

Rådet for Sikker Trafik har i 2014 interviewet 200 bilister, der har fået en fartbøde og spurgt dem, hvorfor de kørte for stærkt. Fire ud af ti svarede, at de ikke tænkte over deres fart.

Rådet for Sikker Trafik og 80 af landets kommuner, bl.a. Tønder, vil derfor nu have flere til at overholde fartgrænserne. Langs vejene bliver der i april sat skilte op, der skal minde bilisterne om at holde øje med deres fart.

- I bund og grund handler det om at få flere sikkert hjem hver dag til deres familie. For høj fart er et problem på vejene. Hvis vi alle sænker farten bare en lille smule, så kan det samlet set gøre en stor forskel. Derfor er vi med i kampagnen, siger ingeniør Anders Hørkjær Pedersen fra Tønder Kommune.

Ulykker i landevejskryds

Hvis en bilist drøner af sted på en landevej, kan det være svært at vurdere, om man kan nå at krydse vejen, hvis man vil lave et venstresving eller kommer ud fra en sidevej eller udkørsel.

- Hvis du kører blot 10 km/t for stærkt, så forlænger du bremselængden markant. Det kan være afgørende for, om du når at bremse op eller brager ind i en bil eller person, der er ved at krydse vejen. Det er derfor vigtigt, at flere overholder fartgrænserne, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Der bor omkring 700.000 mennesker i nærheden af landevejene. I en tidligere undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik sagde ni ud af ti, at de var bekymret for eller generet af bilernes høje fart på landevejene.

Fakta:
For høj fart er en af de hyppigste årsager til, at trafikulykkerne sker
To ud af tre dødsulykker sker på landevejene
Hvornår stopper du

Ved 80 km/t på en tør vej er standselængden cirka 50 meter. Hvis man kører 90 km/t, bliver standselængden 60 meter. De ekstra ti meter kan være afgørende for, hvor alvorlig ulykken bliver, eller om man helt undgår at ende i en ulykke.

Om kampagnen

Der er for høj fart involveret i omkring halvdelen af dødsulykkerne i trafikken. Derfor vil kampagnen "Sænk farten – en lille smule betyder en hel del" minde bilisterne om, at hvis de letter foden lidt fra speederen, så kan det betyde færre alvorlige ulykker.

80 kommuner og Rådet for Sikker Trafik står bag kampagnen, der kan ses på plakater langs vejene og i tv i løbet af april.

Læs mere her

tags: Danmark, interview, politi, trafikken, trafikulykke, landevej, ulykker, fartgrænse, trafikdrab, Tønder, dødsulykke, projektleder, 2014, Fakta,

Dagens nyheder - Læs bla. om Så vildt lyder den ny Audi R8

Rallyens Professor Dumbledor afslører alle hemmelighederne
Rally Professoren, en hyggelig finne på 77 år, afslører her, hvorfor han opfandt venstre-fodsbremse, og hvordan han vandt Rally Monte Carlo i 1967
Læs mere her

Så vildt lyder den ny Audi R8
Audi blæser på trenden, som dikterer, at biler skal have færre cylindre. Den nye R8 har ti af dem, og de lyder fantastisk
Læs mere her

mandag den 13. april 2015

5 procent lønhop til provisionslønnede

Medarbejdere på fast løn og provision løber med lønstigningerne, mens reallønnen udhules for kollegerne på fast løn, viser nye tal fra fagforeningen Business Danmark. Lønudviklingen inden for salg og marketing er under polarisering. I 2014 fik den ene halvdel af faggruppen, som er på fast løn, blot en kvart procent i lønstigning. Derimod fik den anden halvdel, som delvis aflønnes med provision, hele 5 procent.

Det er andet år i træk, at præstationslønnede favoriseres, når lønkronerne skal fordeles. I 2013-2014 har de fastlønnede salgs- og marketingfolk samlet fået 0,5 procent ekstra i lønposen. En lav prisudvikling på 1,4 procent i perioden har dog begrænset reallønstabet til lige under 1 procent.

I kontrast hertil har de provisionslønnede samlet fået en 8,2 procent i lønstigning over to år. Lidt overraskende skyldes størstedelen af lønfremgangen et løft i den fast grundløn, som kompensation for faldende provisioner gennem den økonomiske krise. I 2014 er provisionsadelen dog for første gang i flere år atter stigende.

Sådan steg lønnen
Set på tværs af aflønningsformerne steg lønnen i salg og marketing med 1,8 procent i 2014. Se hvordan lønnen er sammensat - der er tale om bruttoløn uden personalegoder og fri firmabil:

Fast løn: 40.124 kr. pr. måned (0,24% i lønstigning)

Fast løn provision: I alt 47.375 kr. pr. måned (4,98% i lønstigning). Grundlønnen, der udgør 36.649 kr. steg med 5,18%. Provisionen, der udgør 10.726 kr., steg 4,29%.

Fast løn bonus: I alt 50.871 kr. pr. måned (2,16% i lønstigning). Grundlønnen, der udgør 45.186 kr., steg 2,09%. Bonussen, der udgør 5.685 kr., steg 2,72%.

Ud fra 8 parametre kan du med Business Danmarks lønberegner se om du halter efter lønmæssigt.


Læs mere her

tags: Danmark, økonomi, 2013, fagforening, fagforening, personalegode, lønposen, lønstigning, 2014,

Dagens nyheder - Læs bla. om Ford tager patent på 11-trins gearkasse

Hyundai i30 - bedre end før
Hyundai i30 er har fået et lille vigtigt facelift - læs med og find ud af hvorfor ...
Læs mere her

Hyundai i30 - meget bedre end før
Hyundai i30 er har fået et lille vigtigt facelift - læs med og find ud af hvorfor ...
Læs mere her

Ford tager patent på 11-trins gearkasse
Ford tager den til 11 med patent på automatisk gearkasse med 11 gear
Læs mere her

søndag den 12. april 2015

Dagens nyheder - Læs bla. om Topfart: Gæt en bil og vind elbil

Dansker jager hemmelige biler
Freddy står bag nogle af de største bureauer for spionbilleder af biler
Læs mere her

Topfart: Gæt en bil og vind elbil
Kan du gætte bilen, som vi viser lidt af i Topfart?
Læs mere her

Skift til sommerdæk og opnå størst mulig sikkerhed

Hvornår bør man egentlig skifte sine vinterdæk ud med sommerdæk Når det ikke længere drysser med hvide snefnug fra himlen eller risikofrit med frost og dermed glatte veje. Sådan lyder ordene fra Nellemann. Dækkene, som kunderne tilbydes, leveres blandt andet af verdens største dækleverandør Bridgestone.

Hos Nellemann er man klar til forårets ryk ind. Selvom der fortsat er dage med lidt nattefrost, så er det sæson for dækskifte. For når temperaturen sniger sig op over 7-8 grader, så skal vinterdækkene sendes til opbevaring.

-En tommelfingerregel siger, at sommerdækkene skal på, når vintertiden er forbi. Så uanset hvordan man vender og drejer det, så er det tid til at køre forbi din lokale Nellemann forretning og få styr på tingene.

Sikkerhed frem for alt
- Alt for mange danske billister forsømmer at få skiftet til sommerdæk. Opgørelser viser, at det faktisk gælder 20 pct. af danskerne, som kører videre med vinterdæk hen over sommeren.

Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at skifte dæk Det er det af flere årsager. Dels støjer sommerdæk mindre end vinterdæk. Det giver selvsagt en mere behagelig køreoplevelse. Men så er der det med sikkerheden.

- Sommerdæk giver en bedre styring. Det særlige ved sommerdæk er nemlig, at gummiblandingen og dækmønsteret er sammensat på en måde, at dækkene giver en kortere bremselængde på en varm sommerhed asfalt. Og dermed opnår man som bilist den størst mulige sikkerhed, lyder det fra Nellemann.

Endelig er der det økonomiske aspekt. Slidmønstret på et vinterdæk forsvinder hurtigere om sommeren, og derfor er det dyrt at køre med sine vinterdæk på denne tid af året og altså langt mere brændstofbesparende at skifte til sommerdæk, når kalenderen fortæller at foråret er kommet.

-Og så skal man også huske på, at de kraftige sommerregnskyl på en slidt motorvej med dybe hjulspor ikke er den bedste kombination med et par slidte dæk. Vej- og vejrforhold stiller store krav til dækkene og deres evne til at bortlede vand fra vejbanen. Den opgave klarer et par nye sommerdæk fra Bridgestone langt bedre end et par slidte vinterdæk, loven kræver kun 1,6 mm mønster, men det er simpelthen ikke nok til den danske sommer. Hos Nellemann og Bridgesone anbefaler man at skifte sommerdæk ved min. 3 mm .

Vælg dæk, som passer til din bil og dine behov
Når man skal skifte mellem vinter- og sommerdæk, så gælder det om at finde de dæk, som passer til bilen og den enkelte bilejers kørselsbehov. Kvalitet er også et absolut nøgleord. Det er helt afgørende, at dækkene lever op til de lovpligtige krav omkring slidmønster men også at dækkene passer til bilen – de rigtige dæk til den rigtige bil!, lyder det fra Nellemann.

Her findes der forskellige kategorier:
• "Grønne" dæk - er optimeret til at have lav rullemodstand så brændstofforbruget holdes på et lavt niveau.
• Touringdæk - giver stor komfort og lavt støjniveau, men giver samtidig en høj grad af stabilitet - også ved højere hastigheder.
• Sportsdæk - giver de mest dynamiske køreegenskaber og er perfekte til bilisten, der sætter pris på en sporty køreoplevelse.


Læs mere her

tags: bilen, økonomi, motorvej, brændstof,

lørdag den 11. april 2015

Sixt Biludlejning er nu Danmarks næststørste biludlejningsbrand og blæser til kamp i branchen

Sixt Biludlejning er nu Danmarks næststørste biludlejningsbrand, kun overgået af Europcar, og har dermed overhalet flere af konkurrenterne, som hidtil har siddet trygt på biludlejningstronen. Sixt fortsætter således den eksplosive positive vækst i Danmark. Selskabet har vækstet 100 % i København og har pr. 1. april tre city-kontorer i Storkøbenhavn, der tæller en nyåbnet stor station i Nyropsgade Hos Sixt er speederen i bund, og biludlejningsselskabets flåde er vokset betydeligt i takt med en massiv kundetilgang. Sixt har desuden satset på blandt andet billige elvarevogne og på at kunne tilbyde markedets bedste priser på kvalitetsbiler i alle størrelser.

"Sixt Biludlejning er nu Danmarks næststørste biludlejningsbrand. Vi har indtaget flere centrale placeringer i Danmark og vil fortsætte med at udvide Sixts orange Danmarkskort i 2015. Det er ingen hemmelighed, at vi blæser til kamp i branchen – ikke kun på placeringer, men også ved fortsat at tilbyde kunderne høj kvalitet til absolut lavpris i samspil med gennemskuelige lejekontrakter uden skjulte gebyrer. Det har afgjort været vejen til vores succes, og Sixt sikrer sig derned fremdriften på det danske marked.", fortæller Philip Schack, Adm. direktør hos Sixt Biludlejning.

Virksomheden er samtidig klar med et helt nyt koncept: Sixt Custom, som er til kunder, der ønsker en specifik skræddersyet mobilitetsløsning for 1 måned og frem.

Sixt er en international udbyder af mobilitetsløsninger af høj kvalitet. "Feel the Motion" – Sixts motto – er udbredt i mere end 100 lande verden over. Kunder har adgang til mere end 175.000 biler med cirka 4.000 udlejningskontorer samlet under Sixts brand. Sixt kan præsentere en flåde med alt fra elbiler, stationcars og varevogne til luksus- og sportsvogne.


Læs mere her

tags: Danmark, København, elbil, direktør, elbiler, sportsvogn, stationcar,

fredag den 10. april 2015

Nu spærres Kalhavevej for biler

Foreløbig som et forsøg bliver Kalhavevej mellem Løgumkloster og Ellum lukket for biltrafik Tidligere på året blev det politisk besluttet at lukke Kalhavevej mellem Løgumkloster og Ellum i en 1-årig forsøgsperiode. Derfor opsætter Tønder Kommune nu bomme på tværs af vejen lige vest for Munkeparken i Løgumkloster og lidt nordøst for Ellum. Det sker i løbet af næste uge (uge 16).

Baggrunden for forsøget med vejlukningen er et ønske om at skabe en sikker cykelrute mellem Ellum og Løgumkloster. Vejdirektoratet har samtidig etableret krydsningsheller på Grænsevej ved Løgumkloster.

Inden projektet blev godkendt politisk, er områdets beboere ved flere lejligheder blevet hørt, og på grund af delte meninger blev det derfor besluttet i første omgang kun at lukke vejen i en forsøgsperiode. I 2016 vil der derfor blive evalueret på projektet, inden der kan træffes en endelig beslutning.

Benytter beboere i Munkeparken fremover i stedet Tønder Landevej, resulterer det i en omvej på ca. 2,4 km eller en forsinkelse på ca. 3 minutter (ifølge krak) for dem, der får den største omvej.

Landmænd med arealer langs Kalhavevej kan bestille en nøgle til bommene. Alle berørte landmænd får brev fra kommunen med nærmere oplysninger om, hvor de kan henvende sig, hvis de ønsker nøgle.

Fordele ved lukningen:
Trafikmængden på Kalhavevej reduceres betydeligt
Der skabes en mere sikker cykelrute mellem Ellum og Løgumkloster
Færre tunge køretøjer vil køre gennem Munkeparken (lastbiler, landbrugskøretøjer)
Mindre gennemkørende trafik til industriområdet (smutvej)
Lavere hastighed, da kun områdets beboere vil benytte Kalhavevej

Ulemper
Omvejskørsel for beboere i Munkeparken (max 2,4 km)

Læs mere her

tags: lastbil, politi, 2016, Tønder, rektor, Ford, landmænd,

Dagens nyheder - Læs bla. om Er Passat virkelig så god?

Aircross er den frankofile SUV
Citroën har netop vist et nyt, meget fransk SUV-koncept – som skal hitte i Kina
Læs mere her

Er Passat virkelig så god?
VW er dygtige til at fortælle, at den helt nye Passat er mere premium end hidtil. Men er den egentlig det?
Læs mere her

torsdag den 9. april 2015

Dagens nyheder - Læs bla. om Mercedes multi-værktøj bliver endnu vildere i terrænet

Mercedes multi-værktøj bliver endnu vildere i terrænet
Mere miljøvenlig motor og dæktryks-styring gør den nye Unimog (endnu mere) uovervindelig i terrænet
Læs mere her

Den nye puristiske Porsche roadster

New York International Auto Show 2015: Verdenspremiere på Boxster Spyder. Porsche indleder cabrioletsæsonen 2015 med at fejre verdenspremiere på den nye Boxster Spyder. Denne puristiske sportsvogn præsenteres på New York International Auto Show. Den nye topmodel indenfor tosædede cabrioleter bevarer den umiskendelige karakter fra den tidligere Spyder, som allerede har opnået kultstatus. For eksempel skal det klassiske stof-tag stadig åbnes og lukkes med hånden, og modellen fås kun med manuelt gear.

Som en ægte original roadster tilbyder Boxster Spyder en traditionel sportsvogns køreoplevelse, men med super moderne performance. Det betyder en fast sportsundervogn med 20 mm lavere frihøjde, bremser fra 911 Carrera, en mere direkte styring og en 3,8-liters 6-cylindret motor med en ydelse på 375 hk. Førere og passagerer kan således se frem til ægte sportsvognsoplevelser med fremragende køredynamik i den til dato letteste og mest kraftfulde Boxster. Det tager kun omkring 4,5 sekunder for Boxster Spyder at nå fra 0 til 100 km/t og modellens tophastighed er 290 km/t. Brændstofforbrug ved blandet kørsel er 10,1 km/l.

Boxster Spyders karakteristiske design indeholder stilistiske elementer, der udspringer fra de legendariske sports- og racerbiler fra Porsche. F.eks. ses to fremtrædende strømlinede linjer, der strækker sig ned langs modellen fra nakkestøtter til bagenden – dette er elementer fra 718 Spyder fra 1960'erne. Den delvist manuelt betjente letvægtskaleche er velegnet til hverdagsbrug og vækker minder om roadstere fra fortiden, mens finnerne i kalechen, der strækker sig til bilens hæk, giver den karakteristiske silhuet. Både front- og hækdetaljer stammer fra Cayman GT4.

Atmosfæren i kabinen i den nye Boxster Spyder giver en fantastisk følelse, som højner køreoplevelsen og skaber yderligere køreglæde. Fører og passager sidder i letvægts sportssæder med ekstra sidestøtter. Det nye rat har en diameter på 360 mm og er med til at sikre, at den centermotoriserede roadster kan køres præcist og udnytte bilens store smidighed.

I overensstemmelse med modellens puristiske design er hverken radio eller klimaanlæg standardudstyr - dette for at reducere vægten. Dog kan begge elementer bestilles som ekstraudstyr uden merpris, og samtlige optioner til Boxster-audiosystemer er tilgængelige, til med navigationssystemet Porsche Communication Management (PCM).

Den nye Boxster Spyder bliver lanceret i Danmark i juli og kan allerede nu bestilles hos de danske autoriserede Porsche Centre, Porsche Center Sjælland og Porsche Center Jylland. Pris inkl. moms og afgifter fra kr. 1.671.621.

Porsche Boxster Spyder: CO2-emission 230 g/km - energimærke G.



tags: New York, Danmark, bilen, Sjælland, radio, Jylland, Porsche, sportsvogn, energi, moms, Management, bremser,

onsdag den 8. april 2015

Dagens nyheder - Læs bla. om Vinterdækkene skal af nu

RAV4 i stødet
Toyota frisker RAV4 op med et facelift og hybrid-drivlinje
Læs mere her

Vinterdækkene skal af nu
Vinterdæk er både dårlige for sikkerheden og pengepungen, når temperaturen stiger
Læs mere her

Så kommer Jensen One med på Danmarks største specialbilauktion Palmesøndag

94.231.109.4CTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> Så kommer Jensen One med på Danmarks største specialbilauktion Palmesøndag --> // # ###################################################################### # // // # Form validation customer to_payment // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#form_to_payment").validate({ rules: { accept_terms: { required: true } }, messages: { accept_terms: { required: 'Du skal accepterer handelsbetingelserne
' } }, errorLabelContainer: "#error" }); }); // # ###################################################################### # // // # Form validation Search // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#pwsearch").validate({ rules: { q: { required: true } }, messages: { q: { required: 'Du skal indtaste et søgeord' } }, showErrors: function(errorMap, errorList) { // Do nothing here }, }); }); // # ###################################################################### # // // # Form validation customer new signup // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#signup_company").validate({ rules: { cus_companyname: { required: true }, cus_address: { required: true }, cus_city: { required: true }, cus_cvrnr: { required: true }, cus_website: { required: true }, cus_contactperson: { required: true }, cus_mail: { required: true, email: true }, cus_password: { required: true } }, messages: { cus_companyname: { required: 'Firmanavn mangler' }, cus_address: { required: 'Adresse mangler' }, cus_city: { required: 'Postnr & by mangler' }, cus_cvrnr: { required: 'CVR nr. mangler' }, cus_website: { required: 'Hjemmeside mangler' }, cus_contactperson: { required: 'Kontaktperson mangler' }, cus_mail: { required: 'Mail mangler', email: 'Mail mangler' }, cus_password: { required: 'Password mangler' } } }); }); // # ###################################################################### # // // # Form validation journalist new signup // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#journalist_signup").validate({ rules: { cus_contactperson: { required: true }, cus_mail: { required: true, email: true }, cus_password: { required: true } }, messages: { cus_contactperson: { required: 'Navn mangler' }, cus_mail: { required: 'Mail mangler', email: 'Mail mangler' }, cus_password: { required: 'Password mangler' } } }); }); // # ###################################################################### # // // # Form validation subscriber new signup // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#subscribe_signup").validate({ rules: { cus_contactperson: { required: true }, cus_mail: { required: true, email: true } }, messages: { cus_contactperson: { required: 'Navn mangler' }, cus_mail: { required: 'Mail mangler', email: 'Mail mangler' } }, errorLabelContainer: "#error_pmdata" }); }); // # ###################################################################### # // // # Show / hide categories // # ###################################################################### # // jQuery(function($){ jQuery("#show_categories").click(function() { $('#categories_popout').fadeIn('fast',function(){ $(document).bind('click', function (e) { var clicked = $(e.target); if (!clicked.parents().hasClass("xxx")) { $('#categories_popout').fadeOut('fast'); $(document).unbind('click'); } }); }); }); }); // # ###################################################################### # // // # Show / hide languagechanger // # ###################################################################### # // jQuery(function($){ jQuery("#show_languagechanger").click(function() { $('.languagechanger_wrapper').show('',function(){ $(document).bind('click', function (e) { var clicked = $(e.target); if (!clicked.parents().hasClass("xxx")) { $('.languagechanger_wrapper').hide(''); $(document).unbind('click'); } }); }); }); }); // # ###################################################################### # // // # Show / hide featurelist // # ###################################################################### # // jQuery(function($){ jQuery(".question").click(function() { var ID = $(this).attr("id"); $('.moreinfo').slideUp('fast'); $('.'+ID).slideDown('fast'); }); }); jQuery(function($){ jQuery("#showfeatures").click(function() { $('.feature-table').show(); $('#showfeatures').hide(); $('#hidefeatures').show(); }); }); jQuery(function($){ jQuery("#hidefeatures").click(function() { $('.feature-table').hide(); $('#showfeatures').show(); $('#hidefeatures').hide(); }); }); $(document).ready(function(){ $(".preview_image_image").hover(function(){ $('#imageHoverDiv'+this.id).show(); }); $(".imageHoverDiv").mouseleave(function(){ $(".imageHoverDiv").hide(); }); }); // # ###################################################################### # // // # Watermarks // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $('#orderinfo_company').watermark('Virksomhed'); $('#orderinfo_contactperson').watermark('Kontaktperson'); $('#orderinfo_email').watermark('E-mail'); $('#orderinfo_phone').watermark('Direkte tlf.'); $('#orderinfo_remarks').watermark(''); }); // # ###################################################################### # // // # Form validation order more info // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#moreinfo").validate({ rules: { orderinfo_contactperson: { required: true }, orderinfo_email: { required: true, email: true }, orderinfo_phone: { required: true } }, messages: { orderinfo_contactperson: { required: 'Kontaktperson mangler' }, orderinfo_email: { required: 'Mail mangler', email: 'Mail mangler' }, orderinfo_phone: { required: 'Telefon mangler' } } }); });   Få dit eget presserum    .topbar_icon_plus { position:relative; top:3px; font-size:18px; } .topbar_button_container { position:relative; top:5px; float:right; margin-right:0px; } .topbar_container_inner { border-bottom:2px solid #d8d8d8; padding:6px; height:34px; margin-top:2px; } .topbar_logo { width:130px; float:left; position:relative; top:1px; } .topbar_container { position:fixed; top:0px; width:100%; z-index:100000; height:47px; background-color:#fff; border-bottom:1px solid #bfbfbf;vertical-align:middle; text-align:center; } .menuprotiop { font-weight:bold; display:inline; background-color:#f2f2f2; padding:10px 10px 10px 10px; font-size:13px;color:#333; -webkit-border-radius: 4px; -moz-border-radius: 4px; border-bottom-radius: 4px; cursor:pointer; border:1px solid #cccccc; background: rgb(255,255,255); /* Old browsers */ background: -moz-linear-gradient(top, rgba(255,255,255,1) 0%, rgba(229,229,229,1) 100%); /* FF3.6+ */ background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(0%,rgba(255,255,255,1)), color-stop(100%,rgba(229,229,229,1))); /* Chrome,Safari4+ */ background: -webkit-linear-gradient(top, rgba(255,255,255,1) 0%,rgba(229,229,229,1) 100%); /* Chrome10+,Safari5.1+ */ background: -o-linear-gradient(top, rgba(255,255,255,1) 0%,rgba(229,229,229,1) 100%); /* Opera 11.10+ */ background: -ms-linear-gradient(top, rgba(255,255,255,1) 0%,rgba(229,229,229,1) 100%); /* IE10+ */ background: linear-gradient(to bottom, rgba(255,255,255,1) 0%,rgba(229,229,229,1) 100%); /* W3C */ filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient( startColorstr='#ffffff', endColorstr='#e5e5e5',GradientType=0 ); /* IE6-9 */ } .menuprotiop:hover { background:none; background-color:#ed6524; color:#fff; border: 1px solid #fff; } Skift sprog --> 24-03-15

Så kommer Jensen One med på Danmarks største specialbilauktion Palmesøndag Danmark har altid haft stor lyst til at fremstille biler, og der er gennem de sidste 100 år gjort mange forsøg. (På foto kører Kronprins Frederik). I 1992 kom så Aalborg på lystavlen. Max René præsenterede sin Jensen One, tegnet og designet af Timothy Jacob Jensen og hans far Jacob Jensen, der i mange år bl.a. designede produkterne til B & O i Struer.

Jensen One havde udgangspunkt i Citroën's topmodel XM Prestige med V6-motor og automatgear. Karosseriet blev ændret fuldstændigt, og var designet således at hjulene var delvis skjulte.

Max René skrev dengang:
Jensen One er verdens første serieproducerede, håndbyggede bil i de ekstremt stærke letvægtsmaterialer kulfiber/kevlar, der er 5 gange stærkere end almindeligt stål.

I det udvendige design med de bløde aerodynamiske linjer og de "gemte" hjul adskiller bilen sig fra alle andre. Samtidig er den gennem udnyttelse af avanceret computerteknologi forsynet med hidtil ukendte features.

Tre computere, der hver især tjekker hinandens kommandoer, styrer mange funktioner og gør en række af dem selvtænkende.

Jensen One har en 6-cylindret V6-benzinmotor, automatgearkasse og en tophastighed på 225 km/t. Affjedringen er verdens mest avancerede "hydraaktiv" d.v.s. en hydraulisk affjedring som er elektronisk styret. Motor, automatgearkasse såvel som affjedring og chassis er fra Citroëns flagskib XM Prestige.

Udpluk af Jensen One's features:
ABS-bremser
Digitaliseret klimaanlæg
Automatgear
El-soltag
Læderindtræk
HiFi med rat-betjening
Vejbane temperatur føler
Laserstyret elektronisk afstandsmåling for/bag.
Computerstyret automatisk lukning af vinduer/soltag når vognen forlades
Computer el-styret sædehukommelse for 4 individuelle indstillinger
Automatisk tyverialarm når vognen forlades
El-opvarmede sidespejle
Indbygget antenne i ruderne for radio/TV
Computerstyret anlæg for gennemsnitsfart, benzinforbrug etc., og meget, meget mere.

Og hvad skulle sådan en Jensen One så koste dengang i 1992 Kr. 685.000 uden afgift, eller mellem 1,5 og 2,0 millioner kroner inkl. dansk afgift.

Bilens ombygning kostede ca. kr. 250.000, basis-bilen Citroën XM Prestige kostede ca. kr. 200.000 uden afgift og man ville tjene ca. kr. 250.000 på bilen, altså omkring kr. 700.000 og lidt ekstra til brochurer, markedsføring m.v.

I aviserne kunne man læse, at den første Jensen One var solgt til hotelkongen Enan Galaly, som betalte 1,5 millioner kroner den 27. august 1992. En anden køber – iflg. aviserne – var direktør Svend Andersen fra Jydsk Rengøring. Også byggematadoren Thorkild Kristensen i Aalborg skulle iflg. aviserne have købt en Jensen One.

I aviserne kunne man også læse, at racerkøreren John Nielsen testede Jensen One i Aalborg Lufthavn, hvilket var sandt nok, hvorimod de andre påstande var usande i og med at der kun blev fremstillet en bil, som i dag er ejet af en tysker.

Man regnede med at fremstille 1 stk. Jensen One pr. måned de første par år, senere 1 stk. pr. uge.

Det første udkast til Jensen One havde en forskydelig for- og bagende, som dog blev droppet pga. af prisen – alt for dyrt og alt for kompliceret. Meningen var, at man skulle kunne hive frem og tilbage for at lette hjulskift, reparation m.v.

Avisoverskrift i 1992:

Tre millioner kroner for at få Jensen One på gaden!

Siden Jensen One blev præsenteret i champagnebrus i Kunstindustrimuseet i København den 27. august 1992 har der været stille omkring det nye danske bilprojekt. Men det lever i bedste velgående, forsikrer Max René, Aalborg, der har sat sine sparepenge i designer Jacob Jensens danske luksusversion af Citroën XM Prestige.

Han fortsætter, -Vi arbejder stadig på at starte en egentlig produktion. Den første serie bliver på seks biler, som skal fremstilles i første halvdel af 1993, en om måneden, siger Max René.

Han udstiller Jensen One på biludstillingen i Geneve til marts næste år (1993).

Ud fra udstillingsgæsternes interesse for bilen, regner han med at kunne fastsætte en produktionsplan. Målet er 30 – 50 stk. biler om året.

Det er meningen, at Jensen One skal fremstilles i Aalborg. Max René har set på flere lokaler, men endnu ikke bestemt sig. Han skal bruge 400 m2, plus 3 millioner kroner til at sætte bilen i produktion. Så derfor er Max René på jagt efter risikovillig kapital.

Foreløbig har Max René fået håndslag fra to danske kunder i Hong Kong, hvor han har fået et dansk firma til at lancere bilen, men der er også en Saudiarabisk oliesheik, der er bosiddende i London, der er interesseret i en forlænget udgave med bar.

I næste måned rejser Max René til Japan for at finde en agent, der vil markedsføre bilen der. Han håber på hjælp fra en lidt usædvanlig side, nemlig præsidenten for Toyota. Han hedder Tatsuro Toyoda.

Det sidste skyldes, at Toyota valgte Danmark som det første eksportland, da den japanske bilkoncern i 1963 gjorde sin entre på det europæiske marked. Det har givet Danmark en høj stjerne hos Toyota-præsidenten. Max René håber, at præsidenten til gengæld vil give det nye danske bilprojekt en hjælpende hånd – især da Jensen One er så anderledes, at den ikke konkurrerer med Toyotas bilmodeller.

Det er udlandet, Max René satser på med Jensen One bilen. Her kan den sælges til en fornuftig pris, et pænt stykke under en million kroner. På grund af de skyhøje afgifter herhjemme bliver prisen for Jensen One på danske nummerplader højere end forudset. Mindst 1,4 mill. Kroner, selv i den mest skrabede udgave.

Det skyldes, at de danske afgiftsregler, der stiller en dansk bilproducent uden et forhandlernet dårligere end de udenlandske bilfabrikker, der har både dansk importør og danske forhandlere, forklarer toldvæsenet i Aalborg.

En bilforhandler kan sælge en ny bil med ekstra udstyr, som supplerer bilens standardudstyr, uden at der skal betales afgift af ekstraudstyret. Men det kan en bilproducent ikke. Der kræves et forhandlernet.

Det betyder, at jeg som dansk bilproducent bliver stillet ringere end udenlandske bilfabrikker. Det er helt urimeligt, mener Max René.

Til trods for alle disse påstande, blev der ikke solgt nogle Jensen One biler. Det hele var blot store armbevægelser, og der blev som nævnt kun færdigbygget et enkelt eksemplar.

Herudover blev der bygget en Jensen One nr. 2, som dog blev opgivet p.g.a. firmaets konkurs. Det er denne Jensen One der nu kommer på auktion Palmesøndag den 29. marts 2015 i Randers. En fagmand kan let gøre bilen færdig, og sælger forventer den bliver solgt til et firma, der eventuelt vil bruge den som blikfang på messer og lign. Køber får en helt unik bil, der kun findes i 2 eksemplarer på denne jordklode.

En ny ejer kan også gå den modsatte vej og føre bilen tilbage til sit oprindelige design og således eje en FABRIKSNY Citroën XM Prestige med kun 32 kilometer på tælleren.




Læs mere her

tags: markedsføring, Danmark, euro, København, direktør, bilen, Microsoft, radio, Randers, konkurs, London, Japan, Struer, udland, Aalborg, computer, toldvæsen, benzin, præsident, penge, teknologi, Toyota, browser, bilforhandler, Citroën, journalist, Motor, sprog, Toyota., gearkasse, bremser,