mandag den 27. december 2010

Gør din bil forårsklar

Den kolde tid er en hård belastning for alle biler og en grundig forårsklargøring er derfor vigtig!

Først skal bilen vaskes grundigt. Vejsaltet angriber karosseri og undervogn, og vasken bør starte med en grundig motor– og undervognsvask. Nogle vaskeanlæg har automatisk undervognsvask, men det er mere grundigt, at gøre det selv – evt. med en højtryksspuler, som findes på de fleste tankstationer og værksteder. Højtryksspulerne bør ikke bruges til motoren – det kan presse vand ind gennem tætningerne. Ved vask af selve bilen er det tilstrækkeligt at køre den igennem et vaskeanlæg, hvis man bagefter selv går bilen efter. Først og fremmest dørtrin, bagagerums– og bagsmækåbninger skal vaskes med vand og svamp og tørres af. For at holde gummitætningerne på døre og bagsmæk smidige drysses de med talkum, gnides med glycerin eller specielle plejemidler. Måtter og tæpper er fugtige efter de kolde og våde vintermåneder– det er vigtigt, at de tørrer. Til slut renses vinduerne grundigt indvendig.

Folk med høfeber bør skifte til kabinefilter med aktivt kul. De fleste moderne biler er i dag udstyret med kabinefiltre, som skal udskiftes for hver 15.000 km. Bosch eksperter anbefaler, at man benytter lejligheden til at skifte til kabinefilter med aktivt kul, der opfanger op til 100% af de skadelige gasser. Kabinefiltret med aktivt kul holder ikke kun sod– og støvpartikler samt bakterier væk fra kabinen, men også ozon– og lugtforurenende stoffer. Også pollen opfanges, så folk der lider af høfeber, bør skifte til filter med aktivt kul om foråret.

Lakskader udvendigt på karosseriet skal repareres. En lakkonservering med hård eller flydende voks beskytter herefter lakken.

Derefter følger et teknisk check. Alle væskestande kontrolleres og efterfyldes så vidt muligt efter behov. Det er motorolie, kølervæske, batterisyre, bremsevæske, servostyringsolie og vand til sprinkleranlægget. Da de fleste biler i dag har vedligeholdelsesfri batterier, er det normalt ikke nødvendigt at efterfylde dem. Man bør dog altid kontrollere, at batteriet og først og fremmest batteripolerne er rene. Af bilens servicebog bør det fremgå, hvornår der sidst er skiftet bremsevæske. Da bremsevæsken er hygroskopisk, altså tiltrækker vand, skal den skiftes hvert andet år for at undgå boble–dannelse. Udskiftning af væsken er en opgave for autoværkstedet.

Også vinduesviskerne bør udskiftes. Gummiet på viskerne er udsat for ekstrem hård belastning af sne og is om vinteren. Bosch anbefaler den modstandsdygtige vinduesvisker Twin, hvis to–komponent–gummi sørger for effektiv rengøring af ruderne, og som ved hjælp af en universaladapter er meget hurtige at montere.

Lygterne. Kontroller lygterne og lygte–glassene for stenslag – indtrængende fugt ødelægger f.eks. reflektoren.

Dækskifteer næste punkt. At sommerdækkene er sat på rene og tørre fælge er en selvfølge. Inden dækkene sættes på, så sørg for, at de har det rette lufttryk glem ikke reservehjulet! Og naturligvis skal de have tilstrækkelig slidbane. Vær forsigtig, når bilen klodses: Den skal stå på en plan og fast grund uden at kunne rulle. Den donkraft, der passer til bilen, må kun bruges på de karosseripunkter, der er beskrevet i bilens instruktionsbog. Vil man være sikker, så overlad dækskiftet til en fagmand, der samtidig kan afbalancere hjulene.

Bremsecheck, når dækkene skal skiftes. I forbindelse med dækskifte bør man samtidig få et bremsecheck, hvor ikke kun bremsebelægningen og bremseskiverne, men også ledninger samt hydrauliske og elektroniske komponenter kontrolleres. Salt, vandsprøjt og snavs har i vinterens løb angrebet bremseanlæggets komponenter meget hårdt. Rust og begrænsninger i funktionen kan være konsekvenserne. Desuden kan bremsereguleringssystemer som ABS eller det elektroniske stabilitetsprogram ESP kun fungere optimalt, hvis hjulbremserne er i orden. Bremsechecket og en evt. nødvendig udskiftning af dele skal ske på et autoværksted – f.eks. et Bosch Serviceværksted. Kun værkstedet har den nødvendige prøveteknik som bremseprøvestand og diagnoseudstyr til elektroniske komponenter.
 

Læs mere her

tags: bilen, angriber, bakterie, bagagerum, Bosch, sprog,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar