onsdag den 26. november 2014

Det bedste vinterdæk på våde veje

Efterhånden er vinteren mere våd og grå end hvid. Og det stiller specielle krav til dækkene. Den største europæiske dæktest afslører vinterens bedste dæk til regn. Det siger næsten sig selv, at der er forskel på krav til dæk i Nordnorge og i Danmark. Snedækkede veje er en sjældenhed på vores breddegrader, og når sneen endelig falder, bliver den bekæmpet af sneplove med saltspreder. Langt det meste vinterkørsel foregår dermed på kolde og eventuelt våde veje.

- Det danske vintervejr indeholder et bredt spektrum af vejforhold. Det rækker helt fra tørre veje med temperaturer over 10 grader til is og sne i ti graders frost. Det stiller store krav til dækkene, men trods alt krav moderne vinterdæk kan klare, siger Jesper Sørensen, der er teknisk chef hos Bridgestone Danmark.

På de våde veje er der pt ikke et dæk, der klarer sig bedre end det nyudviklede Bridgestone Blizzak LM-001, der scorede højest af alle dæk på våd vej i den største Europæiske dæktest, som tyske ADAC står bag.

Testet i Sverige og Italien
Inden Bridgestone Blizzak LM-001 blev lanceret, har det gennemgået tusinde af timer med test og afprøvning af over 100 prototyper på europæiske testcentre i Sverige og Italien. Her tester ingeniører og teknikere bremselængder, accelerationsevne, slidstyrke og svingegenskaber på tørre veje, våde veje samt is og sne. I praksis viste ADAC's test, at Blizzak LM-001 ikke falder igennem på et eneste punkt. Kørsel på sne, is og tør vej høster også roser.

FDM Motor satte den grønne farve på alle discipliner og skrev: "Her er i praksis ingen svage punkter. "

Egenskaberne er opnået ved en række nye mønsterteknologier. Bridgestone Blizzak LM-001 har hornformede kanaler til at lede vandet ud af mønstret. Kanalerne er skråtstillede, så de bedre kan komprimere sne, og lamellerne er skåret i et tredimensionelt mønster, der sikrer stor stabilitet. Ledestjernen i dette design er, som altid hos Bridgestone, sikkerhed under alle forhold, hvilket både gælder på våde veje og i store snemængder herhjemme og på skiferien.

Nedbør hver anden dag
Ifølge DMI's tremånedersprognose for vinteren 2014-2015 kommer der 20-30 pct. mere nedbør end normalt. Og hvis man ser på 10 års normalen, så falder der i månederne oktober til marts regn, sne eller slud oftere end hver anden dag.
Kilde: dmi.dk

---

Vinterdækregler i andre lande

Sverige: Påbud om vinterdæk mellem 1. december og 31. marts, hvis vejret kræver det – våde veje omkring 0 grader eller hvis der er sne eller is. Pigdæk tilladt fra 1. oktober til 15. april.

Tyskland: Krav om vinterdæk eller helårsdæk med M+S-symbol, når der er sne, sjap eller is på vejene. Pigdæk ikke tilladt.

Norge: Ikke generelt krav om vinterdæk, men krav om passende dæk til føret. I praksis vinterdæk om vinteren med mindst 3 mm mønster. Pigdæk tilladt fra 1. oktober til 31. maj – bilen skal have et mærkat påklistret og der skal betales ekstra vejskat ved nogle af de større byer.

Østrig: Vinterdæk påbudt i vinterføre fra 1. november til 15. april. Mønsterdybde mindst 4 mm. Pigdæk tilladt, hvis bilen har en pigdæksmærkat, der kan købes på tankstationer i Østrig eller i nabolandene tæt på grænsen til Østrig.

###

Bridgestone Corporation:
Bridgestone Corporation, med hovedkvarter i Tokyo, er verdens største dæk- og gummiproducent. Foruden dæk til en lang række formål, fremstilles også et bredt udvalg af diverse produkter, for eksempel gummi og kemiske produkter til industrielle formål samt sportsartikler. Bridgestone produkter sælges i over 150 lande.

Bridgestone Europe:
Bridgestone Europe, med europæisk hovedkvarter i Bruxelles, Belgien, er et regionalt datterselskab af Bridgestone Corporation, verdens største dæk- og gummiproducent. Bridgestone Europe driver et teknisk center, 8 fabrikker samt salgskontorer i mere end 30 europæiske lande, med over 13.000 ansatte. Dæk, fremstillet af Bridgestone Europe, sælges både i Europa og resten af verden.

Bridgestone Danmark:
Bridgestone Danmark A/S, med kontor og lager i Søften ved Aarhus, er et datterselskab af Bridgestone Europe. Bridgestone Danmark sælger og distribuerer Bridgestone, Firestone og First Stop dæk i Danmark. 42 medarbejdere servicerer dækcentre, autoforhandlere og værksteder med dæk til personbiler, varebiler, motorcykler, lastbiler, landbrugskøretøjer og entreprenørmaskiner.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, Sverige, Norge, Tyskland, Italien, Europa, lastbil, bilen, Bruxelles, december, DMI, Belgien, vintervejr, Tokyo, datterselskab, FDM, kemi, teknologi, vejskat, Østrig, Motor, Europe, sprog, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar