fredag den 8. april 2011

Mere kontrol af kosttilskud

Selvom forhandlere af kosttilskud er blevet bedre til at overholde loven, så viser ny undersøgelse, at der er behov for en styrket kontrol af sikkerheden ved kosttilskud.

Således fik to ud af tre kosttilskud anmærkninger, da Fødevarestyrelsen gennemførte en risikobaseret kontrol af sikkerheden ved en lang række kosttilskud.

- Resultaterne viser, at der stadig er forhold, der skal rettes op på i branchen, for forbrugerne skal naturligvis kunne være trygge når de køber kosttilskud. Det er baggrunden for, at vi sidste år indgik et forlig, der giver mulighed for netop at skærpe kontrollen og målrette den mod de aktører, der har svært ved at leve op til reglerne, siger fødevareminister Henrik Høegh.

Ministeren har netop taget initiativ til en ny strategi på kosttilskudsområdet, som blandt andet skal bidrage til en større tryghed for forbrugerne og samtidig sikre gode rammevilkår for kosttilskudsbranchen. Indholdet i den kommende strategi har allerede været drøftet med branchen, Forbrugerrådet og andre interessenter. Strategien forventes at blive offentliggjort til maj 2011.

Det var et enigt Folketing, der sidste år besluttede at styrke kontrollen af sikkerheden ved kosttilskud. Den styrkede kontrol finansieres fra og med 2011 af erhvervet ved indførelse af et særligt gebyr.

Fødevarestyrelsens kosttilskudskontrol 2010
Fødevarestyrelsens Kosttilskudsgruppes kontrol af produktsikkerhed er risikobaseret og ikke stikprøvebaseret. Dermed tegner resultaterne af kontrollen ikke et generelt billede af virksomhedernes evne til at overholde lovgivningen.

Produkter bliver taget ud til kontrol, hvis der f.eks. har været indberetninger om bivirkninger fra læger, forbrugerklager eller hvis Fødevarestyrelsen modtager advarsler fra enten egne tilsynsfolk eller EU s varslingssystem.

Fakta i tal
Produktsikkerhedskontrollen har i 2010 omfattet 24 virksomheder. Ud af knap 100 kontrollerede kosttilskud var det kun 35 produkter, som ikke fik anmærkninger.

I alt fik 51 produkter anmærkninger. 40 af dem blev tilbagetrukket, da deres indhold af planteingredienser var sundhedsmæssigt betænkeligt. 10 produkter fik forbud mod at blive markedsført og 1 produkt var ikke korrekt anmeldt med oplysninger om planteingredienser.

Derudover afmeldte virksomhederne selv 10 produkter i forbindelse med sikkerhedskontrollen.

Yderligere oplysninger:
Jens Therkel Jensen, souschef Fødevarestyrelsen, 72 27 66 80

Pressekontakt:
Thor Seierø, pressesekretær, 33 92 20 50 / 20 91 59 01

Læs mere her

tags: 2010, 2011, EU, lovgivning, fødevareminister, virksomhed, Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet, strategi,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar