Region Nordjylland er i gang med et større arbejde med at undersøge alle regionens børneinstitutioner for mulig jordforurening. Der er ved midtvejsstatus ikke konstateret kraftig forurening på nogen af institutionerne.
Positiv og forventet status
Cirka 450 børneinstitutioner i Nordjylland bliver i 2010 og 2011 undersøgt for mulig forurening. Det vil konkret sige, at regionen indsamler historiske oplysninger om adressen, f.eks. om der tidligere har ligget en olietank på grunden, eller om der har været en virksomhed, der kan have forurenet jorden, f.eks. et autoværksted. Hvis det er tilfældet, gennemfører regionen specifikke undersøgelser, hvor der tages prøver af jorden.
I 2010 har regionen indsamlet oplysninger om ca. 220 børneinstitutioner
i Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt, Morsø, Thisted og Vesthimmerlands Kommuner. Det har ført til 22 nærmere undersøgelser, og der blev ikke konstateret kraftig forurening på nogen af de undersøgte børneinstitutioner.
- Vi er naturligvis glade for, at der ikke er fundet forurening i et omfang, der kræver, at vi går ind og rydder op. Men det var som forventet. Vi gennemførte i 2008 et pilotprojekt i Aalborg Kommune. Her viste det sig også, at der kun er ganske få problemer med forureningen. Vi undersøgte 56 institutioner, og det var kun nødvendigt at rydde op i to tilfælde, siger Kenn Bloch Mortensen, kontorchef for Jordforurening og Råstoffer.
Der er på nogle institutioner fundet lettere forurening. Det er, hvad man kan forvente af byejendomme, og det er samme forurening som ses på ældre parcelhusgrunde og i bymidter. Derfor bliver der ikke ryddet op på den form for forurening men derimod givet rådgivning.
Børneinstitutioner prioriteret højt
Hvis der i de kommende undersøgelser viser sig at være kraftig forurening, vil institutionen indgå i regionens årlige prioritering af udvidede undersøgelser og afværgeprojekter.
- Vi ser naturligvis meget alvorligt på forurening i børneinstitutioner. Det er vigtigt, at forældrene kan være trygge ved at sende deres børn af sted om morgenen. Vi er nødt til at se på de enkelte institutionsprojekter i en sammenhæng til vores andre afværgeprojekter, men det er klart, at børneinstitutionerne er højt på prioriteringslisten, siger Ole B. Sørensen (V), formand for det rådgivende udvalg for Regional Udvikling.
Stort fokus på information
- Vi har i hele forløbet været og er fortsat meget opmærksomme på, hvor vigtigt det er at informere institutionerne og forældrene gennem hele processen for ikke at skabe unødig bekymring. Derfor har vi udover orienteringsbrevene til institutionerne - lavet flere forskellige ark til ophængning i institutionerne. Det, tror vi, har haft betydning for, at vi kun har haft et meget lille antal henvendelser fra institutionerne og ingen henvendelser fra forældre, siger Kenn Bloch Mortensen.
Yderligere informationer :
Regionsrådet har samlet bevilget 6,5 mio. kroner til projektet, som en ekstraordinær indsats i 2010 og 2011.
Se mere om projektet her:
http://bit.ly/esVEJW
Institutioner i de resterende kommuner; Frederikshavn, Læsø, Mariagerfjord, Rebild og Aalborg kommuner, bliver undersøgt i løbet af 2011.
Kontaktperson:
Kontorchef for Jordforurening og Råstoffer Kenn Bloch Mortensen
Tlf. 96 35 13 48
Læs mere her
tags: 2010, 2011, 2008, Regionsråd, Nordjylland, Aalborg, jorden, virksomhed, Mariager, Hjørring, Frederikshavn, pilotprojekt,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar