torsdag den 10. december 2009

Studerende præsenterede øko-bil for Prins Joachim

En gruppe ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet drømmer om at kunne køre 1000 kilometer på én liter brændstof, og bilen, der skal gøre drømmen til virkelighed, blev onsdag præsenteret for blandt andre Prins Joachim. I starten af maj skal slaget stå i et stort europæisk racerløb for såkaldte Eco–biler.

Hans kongelige højhed Prins Joachim har en forkærlighed for biler og motorsport, men de biler, han onsdag blev han introduceret for, var lidt ud over det sædvanlige. Prinsen deltog i præsentationen af de biler, som i starten af maj skal repræsentere Danmark ved det internationale løb Shell Eco–marathon, hvor studerende fra hele verden stiller op med deres øko–racere for blandt andet at dyste om, hvem der kan køre længst på literen.

– Det er en stor fornøjelse, at det i år ikke kun er DTU, der deltager, men at der også er kommet lidt hjemlig konkurrence, sagde prinsen og bød holdet fra Aalborg Universitet velkommen til arrangementet, hvor han også opfordrede samtlige studerende til at suge til sige af den viden og de oplevelser arbejdet omkring Shell Eco–marathon giver.

Det er første gang, Aalborg Universitet stiller op i konkurrencen, som i år foregår i Tyskland. En gruppe energiingeniørstuderende fra Aalborg Universitet har udviklet en bil, der drives frem af en unik dansk brændselscelleteknologi. Som debutanter i Shell Eco–marathon betragter AAU–holdet sig som outsidere, men de håber, at både opfindsomheden og teknikken kan være med til at give dem et godt resultat.

– Det primære mål i år er at gennemføre, men hvis det hele flasker sig, skulle vi gerne kunne køre 1000 km på én liter brændstof. Det er i hvert fald det mål, vi også fortalte Prins Joachim om i dag, da bilen blev præsenteret. Han var meget interesseret i hvilke tekniske løsninger, vi havde valgt, og han spurgte især ind til den helt nye brændselscelleteknologi, som han havde et vist forhåndskendskab til, fortæller holdets 23–årige teammanager Kristian Kjær Justesen, som også havde held med at invitere prinsen til at sidde i bilen.

Selve løbet, der afvikles for 25. gang, afholdes i Tyskland fra den 7.–9. maj, og de studerende knokler for at få alle detaljer på plads til de vigtige testkørsler. Bilen drives af en særlig højtemperatur–brændselscelle, som er udviklet af forskere med tilknytning til Aalborg Universitet og det nordjyske firma Serenergy, og de studerende har valgt at erstatte en række traditionelle mekaniske og hydrauliske dele med elektroniske løsninger. Dermed lever bilen fint op til de forventninger om innovation, som har været omdrejningspunktet i Shell Eco–marathon siden starten i 1984. Nu som dengang er udfordringen at tilbagelægge distancen med det mindst mulige energiforbrug.

Ved at bruge brint som brændstof kan processen potentielt være fuldstændig fri for CO2, og eftersom AAU–bilens udstødning udelukkende består af vand (H2O), har køretøjet fået navnet "A2U".

Selv om den erklærede ambition er en brændstoføkonomi, som svarer til 1000 kørte kilometer per liter, vil alene det at gennemføre være en succes. Forskellen på succes og fiasko kan også afhænge af, hvor gode de studerende er til at flikke løsninger sammen i en fart, hvis der opstår uforudsete problemer på EuroSpeedway Lausitz–banen i Tyskland.

Ved onsdagens arrangement i Lyngby, hvor HKH Prins Joachim besigtigede bilerne, blev også DTU’s biler præsenteret, og det er første gang, Danmark er repræsenteret med to universiteter i Shell Eco–marathon. Ved konkurrencen i maj deltager hold fra flere end 25 europæiske lande, 12 teams fra Asien samt teams fra samt Nordafrika.

Kontakt og fotos:
Teammanager Kristian Kjær Justesen, studerende på Aalborg Universitet, mobil 29 63 56 60
Post.doc. Søren Juhl Andreasen, vejleder for gruppen, tlf. 99 40 92 90, mobil 30 62 25 48
Kommunikationschef Regitze Reeh, Shell, tlf. 33 37 20 13, mobil 22 20 60 13
Journalist Tor Bagger Elmegaard, Aalborg Universitet, tlf. 99 40 96 44, mobil 20 73 68 45
Fotos af bilen A2U er til fri brug (fotograf: Tor Bagger Elmegaard, AAU). Se http://presse.aau.dk/nyheder/4214220

Deltagere på holdet "Aalborg University Energy Technology":
Mikael Højen, 25 år, født og opvokset i Aars, mobil 27 52 4548
Mikkel Præstholm Ehmsen, 37 år, kommer oprindelig fra Hjørring, mobil 40 87 80 10
Morten Hyldgård Sørensen, 25 år, født og opvokset i Hobro, mobil 31 18 13 33
Michael Holme Sørensen, 21 år, født og opvokset i Vodskov, mobil 27 45 29 05
Kristian Kjær Justesen, 23 år, født og opvokset i Silkeborg, mobil 29 63 56 60
Unnur Stella Gudmundsdottir, 29 år, kommer fra Island, tlf. 99 40 92 80
Anita Hahn Andersen, 21 år, født og opvokset i Viborg, mobil 51 68 12 23
 

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar