tirsdag den 17. januar 2012

Rehabilitering og lindrende indsats til kræftpatienter

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et forløbsprogram for rehabilitering og lindrende indsats, palliation, i forbindelse med kræft. Forløbsprogrammet sætter fokus på, at kræftpatienter skal have en vurdering af, om de har behov for rehabilitering og palliation, og at der i så fald skal lægges en plan for den faglige indsats.

Flere overlever en kræftsygdom og flere lever i længere tid med en kræftsygdom end tidligere. Samtidig dør der stadig 15.000 af kræft hvert år. Derfor er der et stort behov for at sikre, at mennesker, der har eller har haft kræft, bliver hjulpet og støttet, så de kan klare sig selv i hverdagen eller genvinde deres funktionsevne så godt som muligt. Samtidigt bør der være fokus på den lindrende indsats gennem hele forløbet.

Patienternes behov for rehabilitering og palliation kan være mangeartede, og der er derfor ofte brug for en indsats på tværs af specialer og sektorer. Hertil kommer, at patienterne samtidigt kan have andre sygdomme der præger deres liv. Forløbsprogrammet skal bidrage til at sikre en klar fordeling af opgaver og ansvar mellem de involverede parter for at sikre en sammenhængende indsats.

Forløbsprogrammet tager udgangspunkt i, at rehabilitering og palliation er begge helhedsorienterede indsatser, der omhandler de fysiske, psykiske, sociale og eksistentielle/åndelige aspekter i forbindelse med et sygdomsforløb.

Et forløbsprogram beskriver den samlede, tværfaglige og koordinerede indsats overfor en given kronisk sygdom. Et forløbsprogram skal fremme anvendelsen af evidensbaserede, faglige retningslinjer og en præcis beskrivelse af opgavefordeling samt koordination og kommunikation mellem de involverede parter. Formålet er at opnå en høj kvalitet i indsatsen og en god udnyttelse af ressourcerne.

Læs mere her

tags: kræftpatienter, Sundhedsstyrelsen, sprog, kommunikation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar