mandag den 24. oktober 2011

Dansk EU-succes: Nye materialer gør bilen 100 kg lettere

Nye stærke nano-materialer fra et stort EU-støttet forskningsprojekt kan slanke personbilers vægt med helt op til 100 kg og nedsætte brændstofforbruget med fem procent. Resultaterne kommer fra projektet ?Nanotough?, som under ledelse af Aalborg Universitet nu bliver fremhævet som succeshistorie af Europa-Kommissionens afdeling for Forskning og Innovation.

- De stigende brændstofpriser og hensynet til miljøet har i forvejen fået bilindustrien til at fokusere meget på vægt. Derfor er det et vigtigt gennembrud, at vi i projektet har været i stand til at finde materialer, som kan reducere en almindelig personbils vægt med yderligere 50-100 kilo, forklarer professor Jesper de Claville Christiansen fra Aalborg Universitets Institut for Mekanik og Produktion, som er overordnet koordinator for de 11 partnere i EU-projektet.

Ud over Aalborg Universitet deltager yderligere tre europæiske universiteter, tre forskningsinstitutioner og fire virksomheder med tilknytning til bil-, fly- og rumfartsindustrien i samarbejdet. Forskerne har gennem de seneste tre år testet et halvt hundrede forskellige nanobaserede materialer for at finde nye plast-kombinationer, som er modstandsdygtige nok til at erstatte eksisterende metalforstærkede løsninger. EU har støttet bestræbelserne med op mod 38 millioner kroner, og projektpartnerne har også selv skudt et tocifret millionbeløb ind i jagten på de rette kemiske forbindelser til fremtidens supermaterialer.

Lettere - men lige så god
Kofangere til biler er én af de dele, Nanotough-forskerne har haft størst held med at reducere i vægt. Planlagte crashtest i slutningen af året skal være med til at dokumentere, at det er sket uden at gå på kompromis med sikkerheden. Instrumentbrættet og dækkene er andre eksempler, hvor projektet har brugt såkaldt ?nano-ler? til at øge styrken. De samme principper går igen i forslagene til klamper og beslag til rumfartsindustrien samt i bud på nye emballageløsninger.

En erklæret målsætning med projektet har været at gøre europæiske virksomheder konkurrencedygtige i brancher, som er afhængige af dygtig materialeforskning. Det gavner ifølge koordinatoren også det hjemlige erhvervsliv, selv om de færreste forbinder biler, fly og rumfart med danske arbejdspladser.

- Danske virksomheder spiller eksempelvis en meget større rolle i bilindustrien, end de fleste er klar over. Vi har en stor underleverance til bilfabrikkerne i Europa, så det er også vigtigt for dansk erhvervsliv, at det har adgang til den nyeste viden om materialer, siger professor Jesper de Claville Christiansen.

De konkrete løsningsforslag og patenter, som Nanotough-projektet har kastet af sig, har været med til at sikre samarbejdet særlig bevågenhed og officiel status som succeshistorie i EU-systemets forskningsafdeling, hvor det snart skal præsenteres på højeste plan. Herhjemme har Videnskabsministeriet også tidligere fremhævet det danske lederskab af projektet som et eksempel til efterfølgelse.

Yderligere oplysninger og kontakt:

? NANOTOUGH står for ?Nanostructured Toughened Hybryd Nanocomposites for High Performance Applications?. Læs mere på projektets website.

? De 11 partnere i projektet kommer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og Rumænien. De øvrige danske partnere er Danmarks Tekniske Universitet og Teknologisk Institut. Derudover deltager blandt andet Fiat og Ferraris forskningscenter samt fly- og rumfarts-virksomheden Aviospace i Italien. Med er også spanske FPK S.A. (en del af Mondragon Corporation), som er underleverandør til bl.a. VW, Ford, BMW, Audi, Mercedes og Porsche.

? Professor Jesper de Claville Christiansen, Institut for Mekanik og Produktion, tlf. 9940 8970.

? Dr. Monique Levy, Europa-Kommissionen, DG Research & Innovation, tlf. +32 (0)2 29 84 114.

Læs mere her

tags: Videnskabsministeriet, Europa, bilindustri, Danmark, euro, Tyskland, Italien, Spanien, bilen, Ferrari, Frankrig, Rumænien, Audi, EU, VW, BMW, Mercedes, Aalborg, Aalborg Universitet, virksomhed, crashtest, Porsche, kemi, slank, Teknologisk Institut, Forskning, konkurrence, Fiat, Ford, miljø, Danmarks Tekniske Universitet, brændstof, Forsker, forskningsprojekt, øl,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar