tirsdag den 18. oktober 2011

60 % af bilisterne kan få bedre nattesyn

Selv om kun en femtedel af bilerne er på gaden om natten, tegner de sig for en langt større del af ulykkerne.* Det har fået tyske Zeiss og optikerkæden Nyt Syn at tilbyde ny teknologi, der kan give et mere afslappet og forbedret syn under dårlige lysforhold. Opfindelsen er vigtig for bilister, men vil kunne hjælpe de fleste brillebærere.

De fleste brillebærere kender problemet, når de i mørke bliver generet af lys fra bilernes lygter og andre lyskilder. Samtidig har de svært ved at fokusere, kontrasten er ringe, og farverne gengives ikke korrekt. Trafikanterne anstrenger deres øjne, de bliver hurtigere trætte og er til fare for trafiksikkerheden.

Et øje er lige så individuelt som en persons fingeraftryk. En traditionel synsprøve kan kun bestemme lang- eller nærsynethed samt eventuelle bygningsfejl. Og så arbejder den kun med en nøjagtighed på 0,25 dioptri. Og så kan den slet ikke registrere alle synsfejl i øjet.

- Den traditionelle synsprøve foregår desuden i lys med en klar hvid baggrund, selv om synet ofte er ringere i mørke. I lys bliver øjets pupil ganske lille, mens pupillen i dæmpet lys eller mørke bliver stor. De to tilstande kræver helt forskellige dioptrier i glassene, fortæller optiker Niels Nebeling.

Optikerkæden Nyt Syn er blandt de første herhjemme, der kan tilbyde den revolutionerende Zeiss-teknologi.

Som at få flere pixels i kameraet
Måleapparatet Zeiss i.Profiler kan med en nøjagtighed på kun 0,01 dioptri detaljeret analysere øjets fejl og udfordringer også i mørke - samt beregne de individuelle glas og få dem produceret med maksimal præcision.

i.Profileren måler det afvigende fra det optimale øje og tager højde for øjets småfejl som fx øjenlågets tryk og bygningsfejl. De målte tal til de nye glas beregnes i dens computer, og resultatet sendes til Zeiss sammen med optikerens oplysninger om, hvilket stel de skal passe i, samt om glasset fx skal have glidende overgang eller farveskift.

i.Scription-glassene kan leveres med de samme egenskaber som traditionelle glas og gør typisk de nye briller omkring 1.000 kr. dyrere.

"En verden til forskel"
Hovedparten af Nyt Syn-optikerne har i dag anskaffet Zeiss i.Profiler til de nøjagtige synsprøver, så de kan tilbyde brilleglas baseret på i.Scription-teknologien. Optikerne oplever, at de fleste vælger i.Scription, hvis optikeren kan måle, at de vil have en fordel med dem. En del af dem vælger endda også at få specielle natsynsbriller.

Marita Milo i Søborg har haft briller med i.Scription-glas et par måneder. Og hun er yderst tilfreds:

- Med mine traditionelle brilleglas havde jeg problemer med mit nattesyn. Så jeg valgte at prøve de nye glas. Og jeg må sige, jeg er imponeret!

- Der er en verden til forskel. Jeg ser nu så utroligt klart, at jeg af og til glemmer, at jeg har briller på. Det er fantastisk og kan kun anbefales, ler hun.

#####

* Selv om kun 20 % af bilerne er på gaden om natten, er det her, 40 % af ulykkerne sker.

(Kilde: Statistisches Bundesamt).

Læs mere her

tags: computer, ulykker, teknologi, kamera,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar