I mange tilfælde går turen til feriedestinationer i Italien, Frankrig eller Kroatien. Men bilen er ikke nødvendigvis den billigste transportform, for når alt medregnes, kan regningen løbe op i mere end 10.000 krone Adriaterhavskysten i Italien og Rivieraen i Frankrig er ifølge Dansk Bilferie blandt årets mest populære rejsemål, når danskerne i disse dage i stor stil sætter sig bag rattet for at tage på kør selv-ferie. Men alene transportomkostningerne ved eksempelvis at køre turen fra København til Rivieraen i Frankrig løber op i nærheden af 12.000 kroner, når vejafgifter, færgeoverfart og alle forbrugsafhængige omkostninger til bilen medregnes. Det viser en ny analyse fra Spar Nord og Bilbasen.
- Det kommer nok som en overraskelse for mange, for når vi tager turen, oplever vi jo som udgangspunkt kun udgiften til brændstof, vejafgifter og eventuelt færgeoverfart, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.
- Men de reelle omkostninger er langt højere, fordi slid på bilen og ikke mindst værditab også tæller med. Og selv om den regning først kommer senere, så er du nødt til at regne det med, hvis du vil have et retvisende billede af omkostningerne og sammenligne med prisen på eksempelvis at flyve turen i stedet for at køre, fortsætter han.
Markedsanalytiker i Bilbasen Jan Lang tilføjer:
- Danskerne er traditionelt glade for at køre på ferie i egen bil, især fordi det giver en følelse af frihed og fleksibilitet. Men i forhold til det økonomiske rationale er det ikke altid den billigste løsning, siger Jan Lang.
Pris: 3 kr./km.
Analysen af omkostninger ved bilkørsel har Spar Nord og BilBasen baseret på de 20 mest omsatte nye og brugte biler i Danmark. Og analysen viser, at de forbrugsafhængige omkostninger i gennemsnit beløber sig til 2,8 kroner per kilometer for benzinbiler og 2,5 kroner per kilometer for dieselbiler. Dertil kommer vejafgifter og eventuelle omkostninger til færgeoverfart, som betyder, at prisen i runde tal løber op i niveauet 3 kroner per kilometer.
- Det er selvfølgelig helt afgørende, om du kører i en gammel firehjulstrækker eller en ny og moderne minibil. Men for den gennemsnitlige danske familiebil kan du godt regne med, at din reelle omkostning ligger i niveauet 3 kroner, for hver gang der ryger en ny kilometer på tælleren på vej til Sydeuropa, uddyber Martin Lundholm.
Fyld bilen
Hvorvidt bilen økonomisk set er det rigtige transportmiddel til og fra feriedestinationen, afhænger ifølge Martin Lundholm meget af, hvor mange personer bilen transporterer.
- Hvis I tager fire voksne af sted i en benzinbil til Kroatien, så lyder prisen per person på cirka 2.500 kroner. Men kører du kun to personer af sted, så er prisen pludselig den dobbelte, altså 5.000 kroner per person. Og så vil det formentlig være billigere at rejse med fly, lyder det fra Martin Lundholm.
Jan Lang peger på, at transporttiden også er et forhold, der skal tages i betragtning:
- Hvis du vælger egen bil som transportmiddel til ferien sydpå, så skal du også være opmærksom på, at transporttiden øges væsentligt. Det tager eksempelvis omkring 18 timer at køre til den franske riviera, mens det tager fem timer, hvis du flyver. Og ofte betyder det en ekstra overnatning undervejs, hvilket øger omkostningerne, siger Jan Lang afsluttende.
Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik tager danskerne hvert år cirka 1,2 millioner ferierejser til udlandet i bil, og ifølge Vejdirektoratet er det på lørdagene i uge 26 til 32 i tidsrummet fra klokken 8 til 20, at de danske veje er mest belastet af ferietrafikken.
Læs mere her
tags: Danmark, euro, Italien, København, elbil, bilen, økonomi, Frankrig, vejafgifter, elbiler, Danmarks Statistik, trafikken, udland, benzin, fleksibilitet, omkostninger, Kroatien, brændstof, rektor, transportmiddel,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar