fredag den 30. september 2016

Dagens nyheder - Læs bla. om VW vinder alternativ Nobelpris

Se videoen: Her er virkelighedens Transformers
Hvis du har en masse penge, du ikke lige ved, hvad du skal bruge til, hvorfor så ikke købe dig en ægte transformer?
Læs mere her

Skadelig forurening: Så lille er forskellen på el og benzin
Hvor grøn din elbil er, afhænger fuldstændigt af, hvor du bor
Læs mere her

Edderkop skyld i voldsom bilulykke
En amerikansk bilist skal ud og købe ny bil, efter hun opdagede en ubuden gæst på køreturen
Læs mere her

Auktionsflop: Ingen ville betale nok for Trumps bil
Den nuværende ejer af Donald Trumps tidligere bil havde forventet en noget anden pris, end han blev tilbudt
Læs mere her

FDM anklaget for plagiat af dansk bilfirma
Det danske racerbilsfirma Aquila anklager den danske forbrugerorganisation for at kopiere dele af deres biler. FDM mener ikke, at der er en sag
Læs mere her

Glemte børn i bilen? Tesla laver løsning mod livsfarlig fejl
Det er aldrig i orden at efterlade hunde og børn i en parkeret bil, men nu forsøger Tesla at undgå flere dødsfald med ny teknologi
Læs mere her

Pas på tyven: Sådan undgår du indbrud i bilen
Du kan aldrig undgå risikoen for indbrud fuldstændig, men der er effektive ting, du kan gøre for at skræmme tyven væk
Læs mere her

Nye regler: Nu skal dit baglys tænde af sig selv
Ændrede regler betyder, at baglyset automatisk skal tænde sammen med kørelyset på nye biler
Læs mere her

Helt unik: Vanvittigt dyr cabriolet deler vandene
Range Rover Evoque cabriolet er på alle måder en ener. Det ligner intet andet på markedet, men den bliver også sjælden herhjemme
Læs mere her

VW vinder alternativ Nobelpris
Volkswagen har fået en pris for Dieselgate
Læs mere her

Dow Jones anerkender Bridgestone på verdensplan som bæredygtig virksomhed


Dæk med gummi fra en ørkenbusk, dækteknologi der reducerer brugen af brændstof og mål om reduktion af CO2. Med tildelingen af Dow Jones Sustainability Indices World har Dow Jones anerkendt Bridgestone for sin langsigtede indsats for økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighedFor syvende år i træk er Bridgestone blevet tildelt Dow Jones Sustainability Indices (DJSI) i regionen Asia Pacific – og som noget helt nyt har Bridgestone nu også opnået den eftertragtede anerkendelse på globalt plan med tildelingen af Dow Jones Sustainability Indices World.

Bridgestone vurderet som brancheleder inden for innovation
DJSJ vurderer virksomhederne på en række generelle og branchespecifikke faktorer. Inden for innovation opnåede Bridgestone den højeste score i branchen.

Et af Bridgestones nytænkende initiativer omfatter udviklingen af den næste generation af brændstofeffektiv dækteknologi, kaldet ologic.

"Ologic-teknologien blev udviklet til BMW's i3 elbil og går ud på at udnytte synergien mellem stor dækdiameter og smal dækbredde. Resultatet er et dæk med markante forbedringer i luft- og rullemodstand, så man bruger mindre brændstof, og samtidig har dækket et fremragende vejgreb på våde veje," udtaler Jesper Sørensen, teknisk chef hos Bridgestone Danmark.

Gummi fra en ørkenbusk
Et andet eksempel er, at det er lykkedes Bridgestone at skabe et dæk, hvor andelen af naturgummi er helt erstattet af gummi fra planten guayule, der kan vokse i områder, der normalt ville være golde. Dermed reduceres presset på plantagerne med gummitræer, som kun kan vokse i tropiske egne.

"At have plantagerne i disse områder er dyrt transportmæssigt og indebærer en risiko for forsyningssvigt på grund af dårligt vejr. Derfor forsker vi intensivt i at skabe alternativer, der bæredygtigt kan sikre forsyningen af gummi til produktionen, siger Jesper Sørensen, teknisk chef hos Bridgestone Danmark.

Bridgestones langsigtede mål med guayule og andre organiske råmaterialer er at producere dæk med 100 pct. bæredygtige materialer i 2050.

Bridgestones klimastrategi og miljørapportering vurderet højt
Bridgestone er generelt blevet vurderet højt inden for klimastrategi og miljørapportering, og offentliggjorde i 2016 en global rapport om koncernens tilgang til og aktiviteter inden for bæredygtighed.

Frem mod 2050 har Bridgestone sat en langsigtet, miljømæssig vision om at arbejde frem mod en samlet balance for hele koncernen mellem forretningsaktiviteter og miljøbeskyttelse, bl.a. ved at fastsætte mål om at reducere CO2-udledningen frem mod 2020, både i virksomhedens egne forretningsaktiviteter såvel som gennem en indsats for at forbedre kundernes brændstofeffektivitet.

Hvad er Dow Jones Sustainability Indices (DJSI)

DJSJ er referencepunkt for bæredygtighed på globalt plan
DJSJ er det centrale referencepunkt for bæredygtighed blandt investorer og virksomheder og udgør den længst kørende gruppe af indekser til at benchmarke global bæredygtighed. DJSI har siden 1999 evalueret økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed blandt de 2.500 største selskaber i Dow Jones.

DJSI belønner den langsigtede indsats
DJSI vurderer virksomhederne på en række generelle og branchespecifikke faktorer inden for corporate governance, risikostyring, branding, klimahensyn, supply chain standarder og arbejdsforhold. DJSI lægger vægt på virksomhedernes langsigtede planer og indsatser, og evalueringskriterierne udvikler sig fra år til år for at sikre fokus på virksomhedernes kontinuerlige udvikling og forbedring inden for bæredygtighed.


Læs mere her

tags: Danmark, elbil, CO2-udledning, økonomi, 2020, CO2-udledningen, BMW, 2020, virksomhed, 2016, ørken, teknologi, strategi, brændstof, investor, innovation, miljø,

torsdag den 29. september 2016

PD-5 miljørigtigt for dig og din pengepung.

PD–5 Scandinavia ApS har igen med sine produkter vist sine miljømæssige hensyn til naturen,produktet har gennem nogle få dages kørsel vist at man har kunnet nedsætte partikeludslippet på et af den lokale kommunes køretøjer med hele 71% af den oprindelige målte værdi.Denne test er foretaget i sammenarbejde med den lokale autoriseret synshal såldes at der ikke kan herske nogen tvivl om målingens rigtighed.

Udover at kommunen vil være i stand til at nedsætte udslippet og dermed skåne miljøet, vil der gradvis også komme en besparelse på forbruget af brændstoffet,som vil andrage minimum 12% som dermed også vil reducere CO2 udslippet med tilsvarende 12%.

Dette kan lokalruten i Thy bevise da han er en af mange der har besparelse på brændstoffet med 16% og skriver i sin reference at det kan godt betale sig med PD–5 i tanken.

Englands største busselskab har bevidst med PD–5 i tanken en nedsættelse af ultrafine partikler på 93%
som derefter kunne læses i en nedsættelse af brændstofforbruget med 18%.Det har fået miljø folk i England til at spørge i EU hvordan man kan bruge disse resultater.

Husk det gamle ordsprog kom en tier i tanken det kan ikke gøre det idag men ender ud med for den private bil ejer at være over 90 kr pr tankfuld.

Vi har yderligere sammenarbejde med producenter af motorer,institutter som måler forurening for EU der på tværs af de europæriske lande arbejder på at sikre at CO2 udslippet ikke bliver værre.

De kan se flere referencer og billeder af motorer der er fuldstændig rene efter brug af PD–5 på vores hjemmeside www.pd5.dk
 

Læs mere her

tags: England, euro, EU, brændstof, sprog, miljø,

Korte nyheder om Opel

TV: Video er vigtigt spor i sag om skud mod fængselsbetjent
For at sætte skub i opklaringsarbejdet har Fyns Politi onsdag offentliggjort en video, som viser fire personer stjæle nøglerne til en Opel Astra.
Læs mere her

onsdag den 28. september 2016

Nu slutter sejlsæsonen: Her er godt nyt til 90.000 lystbådsejere


Sejlsæsonen er snart overstået. Skal du i den forbindelse fragte din båd, så kan du nu skrue op for farten med en Tempo 100-godkendelse.Landets omkring 90.000 ejere af en bådtrailer kan nu køre 100 km/t på motorvejen i stedet for 80 km/t. På motortrafikveje og landeveje er hastighedsgrænsen hævet med 10 km/t til henholdsvis 90 og 80 km/t. Eneste krav er, at traileren er Tempo 100-godkendt, oplyser Applus Bilsyn, der gennemfører Tempo 100-godkendelser af bådtrailere.

Også bedre trafiksikkerhed
Dermed får ejere af bådtrailere ikke blot mulighed for at skære i transporttiden, det bliver også mere sikkert, forklarer man hos Danske Tursejlere, foreningen for danske lystsejlere.

Der kan hurtigt opstå farlige situationer i trafikken, når bilister klumper sig sammen bag en bil med bådtrailer og pludselig foretager hasarderede overhalinger. Vi er glade for ændringen af reglerne, så vores medlemmer nu kan køre lige så hurtigt som andre trafikanter og dermed følge trafikken. Det giver en bedre afvikling af trafikken og øger trafiksikkerheden," siger Leif Nielsen, forretningsfører og talsmand hos Danske Tursejlere.

I alt findes der omkring 200.000 aktive sejlere i Danmark, hvoraf knap halvdelen har en bådtrailer. Ifølge Danske Tursejlere er tallet steget de senere år.

Læs mere her

tags: Danmark, trafikken, motorvej, landevej, lystsejler,

tirsdag den 27. september 2016

Bridgestones Run Flat sportsdæk


Kun de bedste præstationer er gode nok til den nye GiuliaEjere af den nye Alfa Romeo Giulia vil køre af sted med en ekstra bonus til sommer, når de kører ud på Bridgestones Potenza S001 sportsdæk med den ekstra tryghed, som Run Flat (RFT) teknologien giver dem.

For mere end et år siden kontaktede Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Bridgestone, fordi de var på udkig efter det ypperste tilbehør til selskabets nye flagskibs-sportssedan.

"Potenza S001 er storfavorit hos sporty bilister over alt; de elsker den responsive handling og præcision. Og så giver det ro i sindet at køre med Run Flat dækkene, som er perfekt match til den nye Giulia", siger Christophe de Valroger, Vice President Original Equipment, Bridgestone Europe.

Bridgestone har førertrøjen på inden for udviklingen af RFT-dæk. Run Flat teknologien giver bilisterne sikkerhed ved en punktering, for selv uden luft i dækket kan man køre videre til den nærmeste, autoriserede dækforhandler. Lige så vigtigt er det, at bilister i dag opnår den samme komfortable kørsel med Bridgestones RFT-dæk, som de gør med standarddæk.

Bridgestone leverer ultra-high performance Potenza S001 sportsdækket samt helårsdækket Turanza EL450 til den nye Guilia – begge i Run Flat versioner.

Bridgestone RFT-størrelser monteret på Giulia er:
225/50 R17 94W Potenza S001 RFT (for og bag), 225/40 R19 89Y Potenza S001 RFT (for) med 255/35 R19 92Y Potenza S001 RFT (bag), 225/50R17 94V Turanza EL 450 RFT og 225/45R18 91W Turanza EL450 RFT hele vejen rundt.

Alle Bridgestone-dæk vil blive markeret med 'AR'-logo for at angive, at de er originale udstyrsprodukter til Giulia.

Tidligere har Alfa Romeo ofte valgt Bridgestone premiumdæk som originalt udstyr, bl.a. Turanza og Potenza dæk til Alfa Romeo 147, 156, 159 modeller og senest Giulietta og MiTo 3 -dørs SuperMini.


Læs mere her

tags: teknologi, Rom, Europe, Alfa Romeo, Chrysler, Fiat,

mandag den 26. september 2016

Betina Steckhahn vandt NanoCovers SmartCar

NanoCovers Smart Car–konkurrence er slut og vinderen fundet. Der var mere end 15.000, der deltog i konkurrencen om NanoCovers SmartCar, men kun én vinder. Hun hedder Betina Steckhahn, bor i København og fik den smarte bil overrakt af Henrik Vester, direktør i NanoCover Scandinavia A/S.

SmartCar’en, som Betina vandt, spillede hovedrollen i NanoCovers tv–reklame for NanoCover Alufælge Forsegling i foråret. Den har også været en tur rundt i landet, hvor den har vakt en del opsigt og gjort reklame for NanoCover. Nu bliver det Betina og hendes datter Freja, der kommer til at dele opmærksomheden med SmartCar’en.

"Det er en perfekt bil til os. Den er lille og handy. Jeg kan bruge den, når jeg skal rundt i byen, en tur i skoven eller, når jeg skal køre min datter til ridning," siger Betina Steckhahn.

Den lille SmartCar er en rigtig nanobil. Den er lille, smart og kører langt på literen, så den er god for miljøet.

"Og så har vi selvfølgelig sørget for, at Betinas bil er blevet behandlet med NanoCover. Forruden er blevet forseglet, så det slet ikke er nødvendigt at bruge vinduesviskeren, når det regner, hvis man kører mere end 70 km/t.," siger Henrik Vester, adm. Direktør i NanoCover Scandinavia A/S. "Vi har selvfølgelig også behandlet bilens alufælge, så bremsestøv ikke sætter sig fast, men kan fjernes med vand og en svamp."

Der ud over har Betinas SmartCar fået behandlet betrækket med NanoCover Tekstil + Læder, så f.eks. en spildt kop kaffe vil prelle af stoffet.
 

Læs mere her

tags: København, direktør, bilen, hovedrolle, konkurrence, miljø, fælg, kaffe,

søndag den 25. september 2016

Bosch dieselteknik til start i 24-timers løbet

Udviklingspartner til Audi og Peugeot

– Bosch er udviklingspartner til begge løbsteam
– Hver anden nyindregistrerede personbil i Europa i 2006 med dieselmotor

Dieselmotorer i racerløb er stadig en sjældenhed. Med Audi og Peugeot kommer der for første gang dieselkøretøjer fra to producenter til start i 24–timers løbet på Le Mans den 16./17. juni 2007, som har chance for en samlet sejr. Foruden vinderbilen fra 2006, Audi R10 TDI, udstyrer Bosch i år også den nye Peugeot 908 HCi FAP med et specielt tilpasset Common Rail indsprøjtningssystem til dieselmotorer, og allerede sidste år beviste diesel sin ydeevne på Le Mans – høj ydelse ved lavt forbrug.

Hvis det stadig er sjældent, man støder på diesel inden for motorsport, så har diesel for længst sikret sig en plads i normal trafik. I 1997 var kun 22 procent af alle nyindregistrerede biler i Europa udstyret med en dieselmotor, mens hver anden nyindregistrerede personbil allerede i 2006 var en dieselbil. Bosch har været førende inden for udvikling af de moderne højtrykssystemer og har som den første underleverandør sat dem i serieproduktion.

Bosch er udviklingspartner til Audi Sport og Peugeot Sport og leverer det komplette Common Rail indsprøjtningssystem til deres 12–cylinder motorer. Det består af højtrykspumper, rails, Piezo–Inline injektorer samt den specielt tilpassede styreenhed, som analyserer et stort antal data fra sensorerne og styrer indsprøjtningen. Engagementet i motorsporten hjælper Bosch til at reducere de seriefremstillede indsprøjtningssystemers vægt og forbedre ydelsen. Samtidig danner de mange års erfaring inden for serieudvikling et godt grundlag for motorsportsteknikkens pålidelighed.

Hos Bosch kan man allerede se tilbage på en lang tradition inden for motorsport: Allerede i 1903 hjalp teknik fra Bosch for første gang racerkørere til sejr. Bosch har samlet alle sine motorsportsaktiviteter i en separat enhed, Bosch Motorsport. Den er en del af datterselskabet Bosch Engineering GmbH, som er specialist i ingeniøropgaver.

###

Bosch koncernen er en førende international producent af auto– og industriteknik, forbrugsgoder og bygningsteknik. Koncernen havde i regnskabsåret 2006 ca. 260.000 ansatte og en omsætning på 43,7 mia. euro. Virksomheden blev grundlagt i Stuttgart i 1886 af Robert Bosch (1861–1942) som "Værksted for finmekanik og elektroteknik". I dag omfatter koncernen et globalt netværk af produktion, distribution og kundeservice i 300 datterselskaber med mere end 13.000 servicecentre i over 140 lande. Bosch i Danmark www.bosch.dk beskæftiger ca. 500 medarbejdere.

Bosch koncernens ejerstruktur sikrer økonomisk uafhængighed og forretningsmæssig frihed. Den giver virksomheden mulighed for at foretage betydelige investeringer for at sikre fremtiden og leve op til et socialt ansvar i grundlæggerens ånd. 92 % af kapitalandelene i Robert Bosch GmbH ejes af stiftelsen Robert Bosch Stiftung. Virksomhedens industrielle aktiviteter og ejerfunktioner varetages af Robert Bosch Industrietreuhand KG.
 

Læs mere her

tags: Danmark, euro, Europa, elbil, bilen, økonomi, Stuttgart, regnskab, Audi, datterselskab, omsætning, virksomhed, 2007, 2006, motorsport, Motor, Bosch, Peugeot,

lørdag den 24. september 2016

Korte nyheder om Fiat

Mikroskopiske ændringer – Fiat Panda får lille facelift og skarpe priser
Redaktøren udvælger hver uge et antal aktuelle historier, nyheder og oplysninger fra bilbranchen.
Læs mere her

Korte nyheder om Opel

Opel Mokka 2017: Ny Opel er klar
I slipvinden på Nissan Qashqais massive succes er små SUV'er blevet et hit. Opel gør sig klar til at avancere fra klassens tredjeplads med den faceliftede udgave af Mokka – nu med navnet Mokka X.
Læs mere her

Sådan ungår handicappede P-bøder

$(document).ready(function() { $("a.oembed").oembed(null,{ includeHandle: false, maxWidth: 428, maxHeight: 328 }); });
Når man har handicap-parkeringskort gælder der lempelige regler, når man parkerer på de offentlige parkeringspladser. Men på de private p-pladser gælder andre regler. Og det er en del bilister med handicap-parkeringskort ikke klar over.Parkerings-selskabet ONEPARK styrker nu sin information til handicappede bilister, så de kan undgå ærgerlige kontrolgebyrer på grund af manglende kendskab til reglerne.

Det skal være nemt at være mobil som handicappet i Danmark. Derfor er de bedste parkeringspladser ofte forbeholdt bilister med et handicap-parkeringskort. Det er ekstra brede p-båse, så man f.eks. som kørestolsbruger har plads til at komme ind og ud af bilen. Handicap p-pladserne ligger ofte lige ved indgangen til f.eks. offentlige institutioner og indkøbscentre, så gangbesværede nemt kan komme ind.

Det er Danske Handicaporganisationer som udsteder handicap-parkeringskort til personer som lever op til kriterierne for at få det. Organisationerne oplyser på deres hjemmeside om den lange række lempede regler, som kun bilister med det særlige blå kort i forruden har fordel af, når de parkerer på de offentlige p-pladser. Desværre tror en del af bilisterne med handicap-parkeringskort, at der gælder de samme lempelige regler på de private p-pladser. Og det kan resultere i et ærgerligt kontrolgebyr under vinduesviskeren til den handicappede.

ONEPARK administrerer udelukkende private parkeringsarealer fordelt over hele Danmark. På mange af dem findes der reserverede pladser til bilister med handicap-parkeringskort. Men på private parkeringsarealer skal man, selv med gyldigt handicap-parkeringskort placeret i forruden, overholde de generelle regler for parkeringsområdet. Derfor oplyser ONEPARK nu aktivt om en god tommelfingerregel, der gør den handicappede i stand til hurtigt at skelne mellem private og offentlige p-pladser.

Sort/hvid eller blå/hvid
"Private parkeringsarealer kan sagtens være 'offentligt tilgængelige' så det er derfor vigtigt, at have øjnene med sig, når der skal skelnes mellem offentligt og privat regulerede områder", forklarer ONEPARKs kommunikationschef, Claus Kjøngerskov.

På privat regulerede parkeringsområder, som f.eks. ONEPARKs, er skiltningen altid på sort baggrund med hvid tekst. Skiltene er ofte forsynet med et logo for det private parkeringsselskab, som administrerer området. Ved indkørsler til private områder er der ligeledes opsat et sort skilt med et hvidt 'P'. Her gælder lempelserne ikke.

Er der tidsbegrænsning og krav om indstilling af P-skive, så skal man også indstille P-skiven når man benytter sit handicap-parkeringskort. Og er der betalingsparkering så skal man købe billet.

Undtagelsen på private parkeringsarealer kan dog være, at der på skilte ved den reserverede handicap P-plads angives helt særlige regler. Så er det disse særlige regler, som skal overholdes. Et eksempel kan være, at tidsbegrænsningen er udvidet for handicappede, eller at man fritages for betaling. Hos ONEPARK praktiseres reglerne for handicap P-pladserne på hele parkeringsarealet. Hvis den reserverede handicap P-plads f.eks. er optaget og man derfor benytter en anden P-plads, så gælder undtagelserne også der, når man parkerer med sit handicap-parkeringskort i forruden.

På offentlige parkeringsområder er der skiltet med hvid skrift på blå baggrund. Og det er kun her at lempelserne gælder, når man benytter handicap parkeringstilladelse.

Er det en stramning af reglerne
Nej. Reglerne er ikke lavet om. Årsagen til at ONEPARK ønsker at oplyse om reglerne er, at vi ofte møder bilister med handicap-parkeringskort, som ikke er opmærksomme på forskellen. Både Danske Handicaporganisationer og FDM er dog enige om, at lempelserne ikke gælder for de private parkeringsområder.

Nemmere betaling med mobilen
Er turen til og fra betalingsautomaten og selve betjeningen af automaten vanskelig, så anbefaler ONEPARK, at man benytter en betalingstjeneste på sin mobiltelefon. Ud over at være til gavn for personer med fuld førlighed, så er det også et hjælpemiddel, der kan hjælpe personer med handicap. Man kan starte, forlænge og stoppe sin elektroniske parkeringsbillet via mobilen. Og så skal der ikke lægges en P-billet i forruden. ONEPARK arbejder sammen med EasyPark, ParkPark og ParkMan, der alle sælger elektroniske P-billetter via mobilen.

Har man, som handicappet, behov for en parkeringsplads til regelmæssig daglig parkering - og kan man ikke få stillet en P-plads til rådighed gennem kommunen - så er det flere steder muligt at tegne abonnement på en reserveret P-plads gennem ONEPARK.

Læs mere her

tags: Danmark, billetter, bilen, FDM, kommunikation, organisation, handicap,

fredag den 23. september 2016

Nellemann Roskilde udvider forretningsområdet


Hos Nellemann Roskilde er der travlhed i erhvervsafdelingen, hvorfor ambitionsniveauet nu hæves endnu en tak. Ny mand til at løfte den opgave, og tage endnu et skridt i den rigtige retning, er ny erhvervskonsulent Lars Budolph. Afdelingen tæller hermed fire meget dedikerede medarbejdere, som alle vil beskæftige sig med BtB salg af erhvervskøretøjer.Lars Budolph har ikke solgt biler før, men har arbejdet med BtB salg igennem de sidste 20 år, heraf 17 år ved Mars, hvor han har solgt chokolade i alle afskygninger til den danske detailbranche. "Det er et bevist valg, at vi netop har valgt Lars. Vi tror på, at han kan bidrage til vores nye strategi om et stærkt sammentømret team, der udover den brede erfaring også vil yde en særdeles god service med udgangspunkt i vores kunder." udtaler filialchef Martin Clair Svendsen.

I afdelingen finder man allerede Mikkel Reiselbach, som også er udlært hos Nellemann selv, ligesom Henrik D. Hedensted har været hos Nellemann Roskilde igennem mange år, og bidrager med sin særdeles brede erfaring, uanset opgavens størrelse eller omfang. Desuden tæller afdelingen Jørgen P. Andersen, specialist i salg af minibusser til institutioner, samt handikapkøretøjer med særlig indretning. Erhvervsafdelingen er i dag allerede kendt, som en af Sjællands største leverandører indenfor køle- og frostbiler.

"Når vi nu vælger, at udvide med endnu en erhvervskonsulent, skal det ses som en styrkelse af det lokale område og ikke mindst servicen overfor vore kunder lokalt. Vores ambition er nemlig, at vi i langt højere grad end tidligere, er ude og assistere ny som eksisterende kunder i Roskilde og omegn, således vi kan hjælpe mest muligt og til mindst mulig besvær." forsætter filialchef Martin Clair Svendsen.
"Det sker som et led i vores målsætning om, at være den mest attraktive bilpartner i lokalområdet, når snakken går på varebiler op til 3.5 tons. Det kræver et dedikeret og pligtopfyldende erhvervsteam." fortsætter Martin Clair Svendsen.

Samme målsætning ligger også til grund for både person- og varevognsværkstederne i huset via et dedikeret personale med tilknyttet centralt KundeCenter. Det skal ligeledes sikre at servicen højnes markant, så den kommende og større efterspørgsel af service og reparation ad varebiler via værkstederne kan indfries gennem en kompetent og hurtig ekspeditionstid. "Vi opererer med alle former for lifte, der kan løfte alt fra små varebiler, til store tunge og lange af slagsen. Ligesom vores karrosseri- og pladeværksted er indrettet til, at kunne håndtere netop de store tunge biler. Det understøttes naturligvis af velassorteret reservedelslager, hvor vi råder over mere end 5.000 varenumre." slutter Martin Clair Svendsen.


Læs mere her

tags: Sjælland, chokolade, Roskilde, strategi,

torsdag den 22. september 2016

Dæktryk-sensor nummer 200.000.000


Contineltal har produceret dæktryksensor nummer 200 millioner. TEKNOLOGI: Continental, der bl.a. udvikler og producerer dæk og teknologi til bilbranchen, har i sommer produceret dæktryksensor nummer 200 millioner. Sensorerne produceres på tre fabrikker i Frankrig, Mexico og Korea og leveres til bilfabrikanter i Europa, USA og Asien.
- Siden den første sensor blev produceret i 2002, har vores forskere og teknikere løbende udviklet teknologien, så Continentals dæksensorer kan bruges i alle bilklasser. Korrekt dæktryk betyder meget for trafiksikkerheden, og med vores sensorer har føreren et præcist og aktuelt billede af trykket i alle dæk, siger Georg Nielsen, adm. direktør i Continental Dæk Danmark A/S.

FAKTABOKS: Continental-koncernen
Med en omsætning på 39,2 mia. € i 2015 er Continental blandt verdens førende leverandører til bilbranchen, transportsektoren, industrien og landbruget. Koncernen, der i dag beskæftiger 212.500 ansatte i flere end 55 lande, er opdelt i fem divisioner: Chassis & Safety, Interior, Powertrain, ContiTech og Tire. Tire-divisionen er en af verdens største producenter af dæk til personbiler, varevogne, lastbiler og busser, ligesom divisionen udvikler og markedsfører et omfattende produktprogram inden for industrielle dæk til blandt andet gaffeltrucks og fly-carriers samt radialdæk til landbruget. Divisionens investeringer i forskning og udvikling har specielt fokus på brugernes omkostninger og miljøet. De øvrige divisioner udvikler bl.a. avancerede teknologiske og miljøvenlige løsninger til fremme af trafiksikkerheden.

Læs mere her

tags: USA, Danmark, Europa, direktør, 2002, lastbil, Frankrig, Asien, LO, OL, omsætning, Mexico, omkostninger, teknologi, bilfabrikanter, miljøvenlig, Continental, Korea, miljø,

onsdag den 21. september 2016

Dagens nyheder - Læs bla. om Politisk forslag: Højere benzinpriser skal finansiere nyt tiltag

Politisk forslag: Højere benzinpriser skal finansiere nyt tiltag
Enhedslisten vil afskaffe afgifter på elbiler i tre år. Pengene skal blandt andet findes ved at hæve benzinpriserne
Læs mere her

Fredericia-værksted er i særklasse til udbedring af karrosseriskader


Skorstensgaard er netop blevet certificeret Eurogarant-skadescenter. Som blot et af fire danske værksteder har de bestået med excellence..Det var en stolt driftsdirektør, Martin Skorstensgaard, der forleden kunne meddele sine ansatte på autoværkstedet Skorstensgaard i Fredericia, at man nu kan skilte med at være Eurogarant Skadescenter. Og endda med bemærkningen "bestået med excellence" som blot fire af de 25 Eurogarant-certificerede karosseriværksteder i Danmark.

- Det er vi selvfølgelig vildt stolte over. Eurogarant-certificeringen er en omfangsrig europæisk kvalitetsstandard, som kræver kontinuerligt arbejde med kvalitet og sikkerhed. Derfor skal der arbejdes målrettet for at få lov til at beholde den. FDM kvalitetskontrollen, der auditerer Eurogarant værksteder, stiller dybdegående krav til kvaliteten, forklarer Martin Skorstensgaard.

Eurogarant-certificeringen er den eneste europæiske certificering der findes inden for reparation af karrosseriskader, der typisk opstår i forbindelse med færdselsuheld. Og baggrund for certificeringen er bogstaveligt talt dødalvorlig. For udføres reparationerne på en trafikskadet bil ikke ordentligt, så sender værkstederne i værste fald bilen og de mennesker der kører i den tilbage på vejen i en dødsfælde, siger Thomas Krebs, der er direktør for Eurogarant Danmark, som udbyder kvalitetscertificeringen.

- Eurogarant er en fælles, europæisk certificering, der sikrer, at værkstederne foretager reparationerne efter de anvisninger, som bilproducenterne har opstillet. Certificeringen er lavet for at øge bilisternes sikkerhed og tryghed, når de igen begiver sig ud i trafikken i en bil, der har haft en skade, forklarer Thomas Krebs.

Når et Eurogarant-værksted har repareret en bil, er forbrugeren sikret de samme rettigheder som hvis reparationen er foretaget på et autoriseret mærkeværksted. Det har en tysk højesteretsdom slået fast i 2010.

- Og derudover yder vi tre års garanti på selve skadesreparationen. Det ville vi ikke kunne, hvis ikke det hele var i orden, pointerer Martin Skorstensgaard.

Han håber, at han med certificeringen i hus kan styrke det gode samarbejde han i forvejen har med en række af landets forsikringsselskaber.

- Min umiddelbare tanke er i hvert fald, at det her kun kan være til gavn for forsikringskunderne, fordi fokus først og fremmest er på deres sikkerhed. En række crachtests der er lavet med forkert reparerede biler i Tyskland og England har vist, hvor markant sikkerheden i bilens kabine nedsættes, hvis ikke karrosseriskaderne oprettes og laves ordentligt. Derfor ville jeg personligt selv gå til et Eurogarant-værksted hvis jeg fik en skade på min egen bil, siger Martin Skorstensgaard.


Læs mere her

tags: England, højesteret, Danmark, euro, 2010, Tyskland, direktør, bilen, trafikken, forsikringsselskab, FDM, Fredericia, karosseri,

tirsdag den 20. september 2016

Dagens nyheder - Læs bla. om Her bliver bøder dobbelt så dyre - skal Danmark følge trop?

Se prisen: Første brugte Tesla Model X sat til salg
Hvis du mangler penge og ikke har lyst til at stille dig bagerst i Teslas lange produktionskø, så er der nu en løsning
Læs mere her

Vildere end ikonisk Bobbel: VW bygger ny elbil
Volkswagen har bekræftet, at de arbejder på en ny elbil, der vil blive vist frem senere på året
Læs mere her

Her bliver bøder dobbelt så dyre - skal Danmark følge trop?
I Danmark får man en bøde på 1500 kroner for forseelsen, som Storbritannien nu vil slå hårdere ned på
Læs mere her

Skorstensgaard åbner afdeling i Vejle


Den Kolding-baserede værkstedskæde åbner nu sin 6. afdeling og forventer, at værkstedet i Vejle får samme eksplosive vækst som de øvrige værksteder har haft.Den danske værkstedskæde Skorstensgaard fortsætter sin offensive vækststrategi og kædens 6. værksted får hjemsted på Bødkervej 8 i Vejle. Dermed tager tvillingebrødrene Anders og Martin Skorstensgaard, der lægger navn til virksomheden, endnu et skridt i retning af planen om at være landsdækkende i 2020.

- Vejle er et naturlig valg for os af flere grunde. Byen har en størrelse, der gør den interessant for os. Der er godt gang i væksten i Vejle og så lægger det i naturlig forlængelse af vores afdelinger i Fredericia hvor vi startede for seks år siden og vores hovedkontor i Kolding, siger administrerende direktør Anders Skorstensgaard, der har store forventninger til det nyeste skud på Skorstensgaard-stammen.

- Vi starter med vores partner Tommy Nordahn og fire mekanikere, men det er da vores helt klare forventning, at Vejle-afdelingen skal vækste på samme måde som vores andre afdelinger har gjort. Med vores koncept med tyske værkstedspriser på vores autoværksteder, er vi prismæssigt er 20-40 procent billigere end mærkeværkstederne og samtidig insisterer på at yde en service, der er mindst lige så god, er noget som tiltaler kunderne. Så man kan sige, at vi nu kommer til Vejle og giver mærkeværkstederne den konkurrence de måske har trængt til, siger Anders Skorstensgaard.

Hans forventninger kommer ikke ud af det blå. Dels har vækstkurverne på de seneste åbnede værksteder i Odense og Aarhus været markante og dels har han fået mange forespørgsler fra folk i Vejle, der har efterspurgt er Skorstensgaard-værksted.

- Kigger vi på Aarhus-afdelingen så voksede de i løbet af det første halve år fra tre medarbejdere til 15, og i Odense måtte vi flytte efter godt et år, fordi vi var vokset ud af de lokaler vi havde lejet os ind i. Så vi tillader os at konkludere, at danskerne har taget godt imod vores koncept. Det er da også derfor at vi har flere afdelinger på vej rundt om i landet, Siger Anders Skorstensgaard.

Partner og daglig leder af afdelingen i Vejle bliver Tommy Nordahn, der kommer fra en stilling som driftchef i Tegllund-koncernen. Han ser frem til udfordringen der ligger i at opbygge et helt nyt værksted fra bunden.

- Jeg er naturligvis spændt, men samtidig helt rolig. Jeg gik med en drøm om at blive selvstændig og Skorstensgaard ville gerne ind i Vejle, så det er et perfekt match. Kigger man på de imponerende resultater Skorstensgaard har opnået de andre steder, de har åbent værksteder, så tyder alt på, at vi får travlt. Og det glæder jeg mig til, siger den 34-årige partner i Skorstensgaard Vejle, der er født og opvokset i Vejle, hvor han har fået mekanikerfaget ind fra barnsben, idet hans far også var selvstændig og havde eget værksted i Vejle i 30 år.

Udlejer Lars Bendsen glæder sig over at have fået Skorstensgaard ind i lokalerne i Vejle.
- Det har været et godt og konstruktivt samarbejde med Skorstensgaard lige fra vi begyndte at for-handle og jeg er meget imponeret over det værksted som de har etableret, og over deres kon-cept i det hele taget. Det er en spændende virksomhed at følge. Der er stadig en hel del plads i le-jemålet og det håber jeg, at jeg kan leje ud til biludstilling. Det ville være oplagt med Skorstens-gaard i den anden ende og ville kunne give noget synergi til både værkstedet og en eventuel bil-sælger, siger Lars Bendsen.



Fakta om Skorstensgaard
- Virksomheden Skorstensgaard startede i Fredericia august 2009 med brødrene Skorstensgaard og en ekstra mekaniker.
- I dag har Skorstensgaard 120 ansatte fordelt på seks afdelinger.
- Skorstensgaard har hovedkvarter i Kolding – og afdelinger i Odense, Fredericia, Ballerup, Århus og Vejle. Vejle-afdelingen åbner på Bødkervej 8 den 1. september 2016.
- Skorstensgaard har en målsætning om at være landsdækkende i 2020.
- Omsætning samlet i 2009/2010 15,5 mio. kroner. Omsætning i 2015 72,5 mio. kroner.
- Indehaverne Martin og Anders Skorstensgaard er enæggede tvillinger – og 38 år.


Læs mere her

tags: 2009, 2010, direktør, Århus, Vejle, Odense, 2020, Kolding, selvstændig, 2020, virksomhed, 2016, Fredericia, Ballerup, strategi, konkurrence, Fakta,

mandag den 19. september 2016

Flagskibsprodukt i 105 år: 10 milliarder tændrør fremstillet af Bosch

Tændrør nummer 10 milliarder forlod for nylig samlebåndet på fabrikken i Bamberg, som nu er verdens mest produktive producent af Bosch tændrør. Størstedelen af de 8 milliarder blev produceret på fabrikken i Bamberg, grundlagt i 1939. Resten blev produceret på andre fabrikker verden over. Hvis alle Bosch tændrør lægges på en lang række efter hinanden, bliver det mere end 560.000 kilometer, hvilket svarer til 14 gange rundt om ækvator. For hundrede år siden producerede Bosch kun nogle få hundrede tændrør hvert år. I dag ligger tallet på mere end 300 millioner om året. Fabrikken i Bamberg er hovedfabrikken for Bosch´s tændrørsproduktion, og her fastlægges produktionsstandarderne for alle de andre Bosch tændrørsfabrikker. Bosch fabrikker i Indien, Brasilien, Kina og Rusland producerer også tændrør til den lokale bilindustri og det lokale marked i henhold til Bosch’s internationale kvalitetsstandarder.

For 105 år siden præsenterede Bosch de første tændrør med højspændingsmagnettænder, og det innovative system blev patenteret den 7. januar 1902. Bosch’s pålidelige tændingssystem for motorer med stadig større hastighed løste endelig det som Carl Benz havde kaldt "problemet over alle problemer" i den tidlige bilteknik. I kombination med industriel produktionsteknik banede tændrøret vejen for bilproduktionens opsving de næste årtier. Resultatet var biler til overkommelige priser for alle.

I dag har kontinuerlige forbedringer af Bosch tændrør som integrerede systemkomponenter ydet et vigtigt bidrag til en mere økonomisk, miljøvenlig og effektiv brændstofforbrænding samt mere pålidelige motorer og katalysatorer. Til trods for den kraftigt stigende ydelse er levetiden for normale tændrør i dag mellem 20.000 og 30.000 kilometer eller 20 til 30 gange længere end de tændrør, der blev brugt for hundrede år siden. Nogle specialtyper holder til og med 100.000 kilometer.

Især i de senere år har Bosch vist, hvilket potentiale der stadig er i dette flagskibsprodukt ved at tilpasse det den konstante udvikling inden for motorteknologien, for eksempel motorer med 4 ventiler pr. cylinder, lean–burn–motorer eller ultraeffektiv direkte indsprøjtning. Den alsidighed, der kendetegner tændrør fra Bosch, er resultatet af designændringer og brugen af specielle legeringer som platin og iridium eller det sjældne metal yttrium. Ved at variere elektrodernes antal, design og struktur er det muligt at foretage flere tilpasninger: Der findes for øjeblikket 31 forskellige elektrodekonfigurationer alene i selskabets tændrørskatalog. Alt dette bidrager til, at motorerne kan overholde stadig strengere grænseværdier for udstødningsgas, samtidig med at ydelse og effektivitet øges.

Bosch er en af verdens førende leverandører af originaludstyr og førende på det europæiske marked. Bosch har lang erfaring på området med en række udviklingsprojekter for tændrør i tæt samarbejde med næsten alle bilproducenter. De fleste bilproducenter bruger Bosch tændrør som standard, og Alfa Romeo, Audi, BMW, Cadillac, Citroën, Daewoo, Daimler–Chrysler, Fiat, Ford, GM, Lancia, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Saab, Seat, Skoda, Ssangyong, Suzuki, Toyota, Vauxhall, Volvo og Volkswagen er bare nogle af kunderne. Fordi mange af de nyeste motorer har tilpassede tændrør, er udvalget vokset til mere end 1250 forskellige typer. I alt er der udviklet langt over 20.000 forskellige typer de sidste 100 år.

10 milliarder Bosch tændrør milepæle

1902:
Bosch patenterer det nye tændrør med højspændingsmagnettænder den 7. januar 1902.
Levering af de første systemer til Daimler i Bad Cannstatt den 24. september 1902.

Fra 1902:
Produktionen i de første år er nogle få hundrede tændrør om året.

1914:
Den første tændrørsfabrik grundlægges i Stuttgart.

1927:
Bosch lancerer begrebet "varmeværdi", som stadig bruges som standardmål for varmekapaciteten til et tændrør (vigtigt for at opnå optimal kalibrering for alle motorer).

1939:
Tændrørsfabrikken i Bamberg grundlægges.

1953:
Bosch tændrør med sammensat midterelektrode blev brugt som standard i Mercedes Benz 300 SL, bilen med "mågevingerne", således at man opnåede mere pålidelig koldstart og længere levetid.

1968:
Fabrikken i Bamberg producerer tændrør nummer en milliard.

1976:
Sammensat midterelektrode sættes i serieproduktion med stort volumen ("termoelastiske" tændrør).

1980’erne:
Tændrørsdesignet ændres for at følge med udviklingen inden for brændstofs– og motorteknologien. Motorerne bliver mere miljøvenlige, mere økonomiske og mere effektive (blyfri benzin, katalysatorer, motorer med 4 ventiler pr. cylinder, lean–burn–motorer osv.).


1983:
Bosch bliver den første tændrørsproducent, der lancerer tændrør med sintrede midterelektroder af platin og er den dag i dag stadig den eneste, der bruger denne metode. Midterelektroder af platin og sammensatte materialer med ædelmetallegeringer øger tændrørenes levetid til langt over 60.000 kilometer og op til 100.000 kilometer for specialtyper.

1991:
Bosch tændrør med overflade–/luftåbning forhindrer tilsodning, forkert tændingsrækkefølge og fejltænding også på korte strækninger.

1995:
Elektrodemateriale af nikkel og yttrium forlænger tændrørenes levetid.

2000:
Bosch lancerer "skræddersyede" tændrør til den første ultraeffektive benzinmotor med direkte indsprøjtning og lagdelt cylinder (det overordnede system bliver også leveret af Bosch).

7. januar 2002:
Det første Bosch tændrør fylder 100 år.

April 2007
Tændrør nummer 10 milliarder produceres.

Tal og fakta om Bosch tændrøret

Producerede Bosch tændrør siden 1902:
Mere end 10 milliarder

Årlig produktion af Bosch tændrør:
Langt over 300 millioner (1902: ca. 300)

Materiale, som kræves for én dags produktion (600.000 enheder) på fabrikken i Bamberg:
28 ton stål, 1,2 ton nikkel, 0,6 ton kobber, 15 km nikkeltråd og 2 kg platin til tændrørshuse og –elektroder og 20 ton aluminiumoxid til isolatorer


Antal Bosch tændrørstyper i dag:
1250 med 31 forskellige elektrodedesign

Bosch tændrørstyper produceret siden 1902:
Mere end 20.000

Mindste Bosch tændrør:
40 mm langt (f.eks. til plæneklippere)

Største Bosch tændrør:
150 mm langt (f.eks. til stationære motorer)

Ydelsen for et standard Bosch tændrør:
Op til 100 gnister i sekundet eller mere end 20 millioner gnister med en levetid på 20.000 km

Driftsforhold for Bosch tændrør:
Spænding på op til 30.000 V, temperaturer på op til 1000 ºC, tryk på op til 100 bar (svarer til trykket på 1000 meters vanddybde), varm, ekstremt aggressiv blanding af benzindamp, forbrændingsprodukter og brændstof– og olierester

Levetiden for Bosch tændrør:
Standard 20.000 til 30.000 km, specialtændrør op til
100.000 km

Fabrikker, der fremstiller Bosch tændrør:
Bamberg (Tyskland), Aratú (Brasilien), Engels (Rusland), Naganathapura (Indien) og Nanjing (Kina)

Bilproducenter, som bruger Bosch tændrør i serieproduktion:
Alfa Romeo, Audi, BMW, Cadillac, Citroën, Daewoo, Daimler–Chrysler, Fiat, Ford, GM, Lancia, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Saab, Seat, Skoda, Ssangyong, Suzuki, Toyota, Vauxhall, Volvo og Volkswagen

Anvendelsesområder for Bosch tændrør:
Biler, motorcykler og scootere, erhvervskøretøjer, motorer til både og jetski, have– og skovudstyr, stationære motorer, nødgeneratorer, vandpumper og små motorer

###

Bosch koncernen er en førende international producent af auto– og industriteknik, forbrugsgoder og bygningsteknik. Koncernen havde i regnskabsåret 2006 ca. 260.000 ansatte og en omsætning på 43,7 mia. euro. Virksomheden blev grundlagt i Stuttgart i 1886 af Robert Bosch (1861–1942) som "Værksted for finmekanik og elektroteknik". I dag omfatter koncernen et globalt netværk af produktion, distribution og kundeservice i 300 datterselskaber med mere end 13.000 servicecentre i over 140 lande. Bosch i Danmark www.bosch.dk beskæftiger ca. 500 medarbejdere.

Bosch koncernens ejerstruktur sikrer økonomisk uafhængighed og forretningsmæssig frihed. Den giver virksomheden mulighed for at foretage betydelige investeringer for at sikre fremtiden og leve op til et socialt ansvar i grundlæggerens ånd. 92 % af kapitalandelene i Robert Bosch GmbH ejes af stiftelsen Robert Bosch Stiftung. Virksomhedens industrielle aktiviteter og ejerfunktioner varetages af Robert Bosch Industrietreuhand KG.
 

Læs mere her

tags: Danmark, euro, Tyskland, 1976, bilindustri, 2002, Volvo, Saab, bilen, økonomi, Stuttgart, regnskab, Rusland, Audi, 1995, Kina, 1991, BMW, Indien, Renault, Mercedes, Brasilien, datterselskab, omsætning, virksomhed, benzin, 2007, 2006, Porsche, Mitsubishi, teknologi, Rom, Toyota, Opel, Citroën, Motor, brændstof, miljøvenlig, Bosch, Alfa Romeo, Cadillac, Chrysler, Fiat, Ford, Lancia, Peugeot, Skoda, Suzuki, Vauxhall, miljø, scooter, Daewoo, GM, Seat, Ssangyong, Volkswagen, udstødning, nikkel,

Dagens nyheder - Læs bla. om Vildt fartmissil: Ny Mercedes er hurtigere end Porsche

Alt om Volvo V90 Cross Country
Volvo V90 Cross Country - eller bare V90 XC - bliver højere og bredere og til en overkommelig merpris. Se mere, når Topfart tester i klippet nedenfor
Læs mere her

Vildt fartmissil: Ny Mercedes er hurtigere end Porsche
Mercedes C63 S Coupé er vild og voldsom, men også fuld af god stil og lækkert design
Læs mere her

søndag den 18. september 2016

Dagens nyheder - Læs bla. om Spar penge: Derfor skal du skynde dig at købe ny bil

Spar penge: Derfor skal du skynde dig at købe ny bil
Der er mange penge at spare, hvis du skifter den gamle model ud med en nyere
Læs mere her

EU-kommissionen, FIA og Euro NCAP anbefaler: Ingen bil uden ESP®!

Lancering af initiativet "Choose ESC!

Kommunikationsplatform eSafety Aware! starter europæisk kampagne "Choose ESC!

4.000 trafikdræbte og 100.000 trafikskader kunne undgås om året med ESP® i Europa

En analyse af de samfundsmæssige omkostninger foretaget af universitetet i Köln bekræfter de store fordele ved ESP®

Euro NCAP forlanger, at ESP® bliver standardudstyr i alle biler

Alle biler burde have det elektroniske stabilitetsprogram ESP® – eller Electronic Stability Control (ESC), som trafikeksperterne kalder det – som standardudstyr. Det var det klare budskab ved lanceringen af kampagnen "Choose ESC!" den 8. maj 2007 på Bridgestone testcentret i Aprilia ved Rom.

EU–kommissær Viviane Reding og præsident for FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) Max Mosley var protektorer for arrangementet, der blev besøgt af ca. 120 repræsentanter fra industri, forbund og medier. Formålet med "Choose ESC!" er at øge andelen af nye biler med ESP®. Repræsentanter for kampagnen advarer mod en for langsom udbredelse af ESP®. En langsom udbredelse kunne bringe EU’s mål i fare om at halvere antallet af trafikdræbte fra 2001 til 2010 til 25.000.

Michael Schumacher er en af arrangørernes prominente støtter. I en videomeddelelse roste den tidligere Formel 1 verdensmester fordelene ved ESP® til skyerne. "Man ved aldrig, hvornår der sker et uheld. Tag derfor ingen chancer med dit eget eller din families liv. Choose ESP®!" lød den klare besked fra en af verdens bedste bilister.

Dette aktive køresikkerhedssystem, der blev udviklet og lanceret af Bosch i 1995, beskrives af eksperter som den mest betydningsfulde forbedring af køresikkerheden siden indførelsen af sikkerhedsselen. For at citere Herbert Hemming fra ledelsen i Bosch Chassis Systems Control (bremsereguleringssystemer): "Vi er stolte af, at ESP® kan levere et så værdifuldt bidrag til trafiksikkerheden både i Europa og på verdensplan. Men det kan kun ske, hvis systemet installeres i så mange biler som muligt. Derfor har ESP®–kommunikation i mange år været en af vores marketingopgaver."

Mange internationale undersøgelser viser, at mindst 40 % af alle trafikuheld med dødelig udgang skyldes udskridning. Ifølge disse undersøgelser kan ESP® nedsætte risikoen for udskridning op til 80 %. En ny undersøgelse af de samfundsmæssige omkostninger ved trafikulykker fra universitetet i Köln, der blev præsenteret ved arrangementet, konkluderer, at hvis ESP® blev almindeligt udbredt, ville det kunne redde 4.000 trafikdræbte, og 100.000 trafikskader ville kunne undgås alene i Europa. Undersøgelsen bekræfter desuden, at omkostningerne ved en universal indførelse af ESP®, ville være væsentligt lavere end det nuværende omkostningsniveau som følge af uheld, der kunne være undgået med ESP®. På nuværende tidspunkt er det kun 42 % af alle nye biler, der har ESP®. Især i kompakte biler og mellemstore modeller i nogle lande er ESP® stadig ikke standardudstyr.

En detaljeret undersøgelse foretaget af bilsikkerhedseksperter fra European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) informerer om de bilproducenter, der tilbyder ESP® som en valgmulighed og i hvilke modeller. De er overbevist om fordelene ved ESP® og opfordrer bilproducenterne til at installere ESP® i alle deres biler som standardudstyr. Som en repræsentant påpegede, ville det være utænkeligt, hvis sikkerhedsseler kun kunne fås mod ekstrabetaling eller kun i de dyre biler.

Bortset fra sikkerhedssystemets tilgængelighed er viden om fordelene ved det en anden vigtige forudsætning for en udbredelse, der er så stor som mulig. Men Eurobarometer–undersøgelsen, der er foretaget af EU–kommissionen, viser, at bilisterne ikke eller kun i ringe grad er informeret om ESP®, og at bilisterne slet ikke overvejer at købe systemet. Når de først får forklaret systemets fordele, ville 80 % vælge systemet i deres næste bil, sagde EU–kommissær Viviane Reding ved arrangementet.

Max Mosley, præsident for FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) efterlyste større politisk opbakning. Selvom ESP® blev opfundet i Europa, og de europæiske bilproducenter var de første, der installerede systemet, vil andelen af biler med ESP® stige kraftigere i USA over de næste år takket være lovgivningen.

###

Bosch koncernen er en førende international producent af auto– og industriteknik, forbrugsgoder og bygningsteknik. Koncernen havde i regnskabsåret 2006 ca. 260.000 ansatte og en omsætning på 43,7 mia. euro. Virksomheden blev grundlagt i Stuttgart i 1886 af Robert Bosch (1861–1942) som "Værksted for finmekanik og elektroteknik". I dag omfatter koncernen et globalt netværk af produktion, distribution og kundeservice i 300 datterselskaber med mere end 13.000 servicecentre i over 140 lande. Bosch i Danmark www.bosch.dk beskæftiger ca. 500 medarbejdere.

Bosch koncernens ejerstruktur sikrer økonomisk uafhængighed og forretningsmæssig frihed. Den giver virksomheden mulighed for at foretage betydelige investeringer for at sikre fremtiden og leve op til et socialt ansvar i grundlæggerens ånd. 92 % af kapitalandelene i Robert Bosch GmbH ejes af stiftelsen Robert Bosch Stiftung. Virksomhedens industrielle aktiviteter og ejerfunktioner varetages af Robert Bosch Industrietreuhand KG.
 

Læs mere her

tags: USA, Danmark, euro, 2010, Europa, politi, økonomi, Stuttgart, regnskab, EU, 2001, 1995, Formel 1, lovgivning, trafikuheld, dræbt, kommissionen, datterselskab, trafikulykke, omsætning, virksomhed, 2007, 2006, præsident, Euro NCAP, ulykker, omkostninger, Rom, Köln, Europe, kommunikation, sprog, Bosch, bremser,

lørdag den 17. september 2016

Dagens nyheder - Læs bla. om Her er verdens bedste land at køre i

Vanvittig auktion: Bil fejlvurderet med over syv millioner kroner
Et auktionshus gættede en smule forkert, da de skulle sælge en tyve år gammel Porsche
Læs mere her

Endelig! Clarksons nye show har fået premieredato
De tidligere Top Gear-værters nye program, The Grand Tour, har endelig fået en premieredato
Læs mere her

Her er verdens bedste land at køre i
Ny undersøgelse viser, hvilke lande der er de bedste – og værste – lande at køre i
Læs mere her

Opladning som ved et trylleslag


Bosch og partnere udvikler ladesystem for at skabe en innovativ infrastruktur for vedvarende energinet.- Under ledelse af Bosch undersøger partnere i projektet BiLawE et induktivt ladesystem, der også kan sende energi tilbage
- Elbiler skal som intelligente energilagringsenheder integreres i lysnettet
- Projektet har til formål at sikre høj tilgængelighed af mobil lagring af vedvarende energi

Stuttgart – Hvad en power bank er for mobiltelefoner, kan batterilagringssystemer i elbiler fremover være for lysnettet med vedvarende energi: en ekstern batteripakke. Egentlig ganske praktisk – hvis det ikke var for de irriterende ladekabler. I dag skal bilisterne trodse elementerne for at slutte kablet fra ladestanderen til deres elbiler. Det kan ændre sig: Som projektkoordinator arbejder Bosch sammen med Fraunhofer Society og GreenIng GmbH & Co. KG på forskning i et innovativt koncept for induktiv opladning af biler induktivt – dvs. uden fysisk kontakt – med et magnetisk felt, mens bilen står parkeret ved ladestanderen.

Men denne nye teknologi kan endnu mere: Den bidrager også til at gøre elbilerne væsentligt mere miljøvenlige at køre i og gøre lysnettet mere stabilet. Den energimængde, der opnås fra vedvarende kilder som vind, sol og vand, er genstand for naturlige svingninger. På denne baggrund udvikler konsortiet som et led i det offentligt finansierede forskningsprojekt BiLawE et induktivt ladesystem for at etablere en intelligent infrastruktur for bæredygtig anvendelse af vedvarende energi.

Deres løsning er baseret på batterier til elbiler, der giver mulighed for tovejs opladning: batterierne bruger et kraftigt og intelligent ladesystem til at lagre energi, men de kan også sende denne energi tilbage til lysnettet efter behov. Når kraftig sol og vind giver spidser i energiproduktionen, lagres elektriciteten midlertidigt i bilbatterierne. Når himlen er overskyet, og der er vindstille, sendes energien igen til nettet for at dække strømbehovet. For at løse denne opgave skal elbilerne være forbundet til lysnettet lså ofte og så længe som muligt. Det fungerer kun med en stationær infrastruktur, altså særlige induktive ladestandere, som vi vil slutte til offentlige og lokale net eller isolerede net, der kun forsyner et begrænset område, forklarer Philipp Schumann, der er den fysiker, der leder projektet på Bosch's forskningscampus i Renningen.

Trådløs opladning, mens man parkerer
Fordelen ved det induktive system er den trådløse opladning. Da bilerne ikke længere skal være tilsluttet manuelt ved hjælp af ladekabler, kan de oftere sluttes til lysnettet. Med til projektet hører også at udvikle et koncept for økonomisk fremstilling af ladesystemkomponenter og en forretningsmodel for forskellige netserviceydelser forbundet med energiudnyttelse. Og da tovejs ladestandere er sluttet til lysnettet, kan de også aflaste og stabilisere lysnettet - selv når bilerne er på farten.

Stærke partnere
Forskningsprojektet BiLawE (fra tysk for bidirektionale, induktive ladesystemer økonomiske i energinettet) modtog 2,4 millioner euro i finansiering fra det tyske ministerium for økonomi og energi som en del af programmet ELEKTRO POWER II og støttes af den førende gruppe Electric Mobility South-West. Partnerne i projektet er ud over projektkoordinator Robert Bosch GmbH Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE, Fraunhofer Institute for Industrial Engineering IAO og GreenIng GmbH & Co. KG. Projektet blev sat i gang i starten af året og vil køre i tre år.

Gruppen Electric Mobility South-West er en af de vigtigste regionale sammenslutninger inden for elektromobilitet. Gruppen har til formål at fremme industrialiseringen af elektromobilitet i Tyskland og at gøre den tyske delstat Baden-Württenberg til en vigtig udbyder af elektromobile løsninger. Inden for de fire innovationsområder køretøj, energi, informations- og kommunikationsteknik (IKT) samt produktion netværksforbindes velanskrevne store, mellemstore og små virksomheder indbyrdes og med forskningsinstitutter på stedet.

Projektpartnere:
Robert Bosch GmbH
Fraunhofer ISE
Fraunhofer IAO
GreenIng GmbH & Co. KG





tags: euro, Tyskland, elbil, bilen, økonomi, Stuttgart, elbiler, virksomhed, teknologi, energi, campus, kommunikation, miljøvenlig, Bosch, innovation, Ford, miljø, Solar, Forskning, forskningsprojekt,

fredag den 16. september 2016

Volvos nye Pigebil kommer til Sofiero på sin verdensturné den 13. maj.

Presseinformation og presseinvitation

Idéen at lancere en bil, som udelukkende er designet af et kvindeligt team, blev til i efteråret 2001. Alle beslutninger om bilen er taget af kvinder, og man har lyttet til fokusgrupper, som udelukkende bestod af kvindelige deltagere. Kvinderne vil have det samme som mændene, når der er tale om bilens stil og præstation, men de har tilføjet en række forbedringer i design og funktion.

I Volvos kundekreds udgør kvinderne, som er vellønnede og selvstændige en stor og vigtig kategori. Derfor føles det nødvendigt at finde et koncept, hvor man imødeser alle de behov, som er specielle for kvinderne.

Den unikke Pigebil har taget hensyn til følgende af kvindernes krav:
Smart bagagerum, nemt at komme ind og ud af bilen, godt udsyn, en bil med personlighed og et minimum af vedligeholdelse samt, at den skal være nem at parkere.

Løsningerne er geniale og bilen udskiller sig meget fra andre biler. Bl.a. er gearstang og håndbremse flyttet for at få bedre plads til håndtasken. Bagsæderne fungerer som biografstole for at øge pladsen til bagage.
Dørene åbnes automatisk, hvis man har hænderne fulde og førersædet tilpasser sig ved ind– og udstigning. Interiøret kan varieres med forskellige farver og betræk som medfølger.

Konceptbilen vises nu på bilsaloner verden over, og det er unikt, at den kommer til Sofiero og Skåne på biludstillingen SofieroClassic. Volvo som fejrer sit 80–års jubilæum findes på plads blandt Sofieros blomstrende bede via Bildeve fra Helsingborg.

Kontaktperson på Volvo angående Pigebilen: Bo Larsen +46(0)31–32 52 568.

Velkommen til pressevisning torsdag den 10. maj kl. 10–13. Da er Pigebilen kommet til Sofiero sammen med Lena Ekelund, som er en af projektlederne for Volvo YCC.

Kontaktperson SofieroClassic: Matthias Bong tlf. +46–(0)42–12 71 44, mobil +46(0)702–50 58 55.
 

Læs mere her

tags: biograf, Volvo, bilen, Bild, 2001, Skåne, selvstændig, bagagerum, projektleder,

Dagens nyheder - Læs bla. om Her er de fem vildeste bilrekorder i verden

Fiat i pinlig skandale: Tilbage-kalder 1,9 millioner biler med defekte airbags
Flere dødsulykker: Defekte pumper og systemer i airbags har alene i år betydet tilbagekaldelse af mange millioner usikre biler
Læs mere her

Fokus på bulen: Er du mand nok til at køre stationcar?
Opel Danmark har offentliggjort en noget speciel reklame, der tester mændenes maskulinitet
Læs mere her

Ny Ellert klar til kunderne - se den her
Tre hjul, et sæde og fuldstændig eldreven. Det lyder umiddelbart som noget, vi har set før
Læs mere her

Ny priskrig i bilbranchen skudt i gang
Glem alt om priskrigen om benzin - nu starter krigen om den billigste opladning til elbiler
Læs mere her

Drabsforsøg på Putin? Chauffør dør efter mystisk bilulykke
Overvågningsbilleder viser, hvordan en ukendt Mercedes rammer frontalt ind i præsidentens bil
Læs mere her

Dropper chauffører: Selvkørende busser snart på danske veje
Transportminister Hans Christian Schmidt vil have selvkørende biler på de danske veje allerede i efteråret
Læs mere her

Test af ny Renault Scenic - familieluksus til lavpris
En danskerfavorit har fået et markant løft på design, luksus og plads - første test af Scenic og Grand Scenic
Læs mere her

Her er de 10 mest populære biler i Danmark
Hvis udviklingen fortsætter som nu, så kan en lille Peugeot snart kalde sig for årets bedst sælgende bil
Læs mere her

Her er dommen: Sådan virker ny skilteaflæser
De første systemer, der selv retter bilens hastighed til efter farttavlerne, er her nu. Vi tog turen gennem Danmark i en Audi Q7 med den nye teknologi
Læs mere her

Her er de fem vildeste bilrekorder i verden
Du kan komme i Guiness Rekordbog for de mest bizarre ting - her kan du se nogle af de skøreste bilrekorder
Læs mere her

torsdag den 15. september 2016

Totempo biler A/S nu også forhandler af koreansk luksusmærke

Totempo ekspanderer i voldsomt både i bredden og dybden, og med den kæmpe kundevækst der i dag totalt tæller 70.000 abonnenter på vejhjælp, er der gedigent grundlag for forretningsudvikling.

Med Totempo bilers seneste køb af Ford Hillerød, fulgte også forhandlingen af det koreanske luksusmærke SsangYong.
–Ford har det velkendte sortiment der dækker et bredt dansk behov af personbiler, og derfor supplerer SsangYong perfekt med sit stilrene program i luxusdesignede 4–hjulstrækkere og store SUVere, fortæller Adm. Dir. Hos Totempo biler, Ebbe Torpegaard, og fortsætter:

–Siden man i 2004 startede forhandlingen af SsangYong i Hillerød, har der været en kæmpe respons.
Særligt Rextonen har været efterspurgt, på grund af rummeligheden, dieselmotoren og den kraftige trækevne, som har vist sig at være ekstra populær hos feks. håndværkere, entrepenører, jagt– og hestefolk. Rextonen blev i øvrigt den mest solgte SUV´er i Danmark i 2005.

Men også Rodius, den sofistikerede 7–sæders SUV med Mercedesteknologi, har været højst populær, da familierne i dag er blevet væsentligt større. –Og fordi man skal transportere mange personer, må det jo godt se eksklusivt ud, fortæller Ebbe Torpegaard, der som nyansat Adm. Dir. Hos Totempo biler, kommer direkte fra en stilling som Finansdirektør hos AB Finans.

Stor efterspørgsel fra erhvervslivet
–Vi oplever en enorm efterspørgsel på store biler, og vi er sikre på at Totempos store netværk af erhvervsflåder, vil finde SsanYongs program yderst interessant. Men privatbillisterne er også vilde med det italienske design og ’de store størrelser’. Og asiaterne er kendt for at være ambitiøse, så vi har kun store forventninger til yderligere udvikling af produktprogrammet, slutter Ebbe Torpegaard.

Innovativ markedsføring med danske designere
SsangYong betegnes som en alternativ bilimportør, der har fingeren på pulsen, og tilbyder biler til en selvstændig, kreativ og meget bevidst målgruppe, for hvem design, luksus, teknologi, klasse og komfort er af afgørende betydning. Derfor har man også markedsført sig på en helt anderledes måde, bla. Ved at gå i samarbejde med spændende danske modedesignere, som har produceret unikatøj med SsangYongs designs som inspiration. Frem til nu, har man samarbejdet med den unge danske Gazelle Camilla Stærk og siden hen med 60´ernes genopståede modeguru, Margit Brandt.

Totempo A/S er moderselskab for en række selskaber, der i dag tilsammen beskæftiger 350 medarbejdere på landsplan. Totempos primære forretningsområde er vejhjælp og one–stop–autoservice. Totempo biler A/S er autoriserede Ford og SsanYong forhandlere med foreløbigt 2 butikker. Totempo A/S driver virksomhed indenfor køle– og luftteknik og har også aktiviteter inden for ejendomsinvestering– og drift. Restaurant MR i indre København, som i foråret 2007 fik tildelt en Michelinstjerne, hører også under koncernen. Totempo A/S er iso 9001 certificeret og var bl.a. nomineret til årets Gazellevirksomhed af Børsen i 2004, 2005 og 2006, samt som Ernest & Young Entrepreneur i 2004, 2005 og 2006.
 

Læs mere her

tags: markedsføring, Danmark, København, direktør, Børsen, selvstændig, Mercedes, virksomhed, 2007, 2006, erhvervslivet, teknologi, kreativ, Hillerød, Ford, ejendomsinvestering,

onsdag den 14. september 2016

VW med fodgænger-radar


Ny fodgænger-radar er standardudstyr i den nye VW TiguanSIKKERHED: Opdag fodgængere og brems i tide. Den tyske dæk- og teknologikoncern Continental har udviklet en radar, der kan "se" op til 170 meter frem. Radaren er standardudstyr i den nye VW Tiguan. Føreren bliver opmærksom på fodgængeren og kan bremse i god tid. Og ellers gør bilen det selv.

- Det er et skridt mod færre uheld. Tidligere versioner kunne opfange andre køretøjer, men den nye ARS 410 radar opfanger også fodgængere, selv hvis de er delvist skjult af et køretøj, siger Georg Nielsen, adm. direktør i Continental Dæk Danmark A/S.

FAKTABOKS: Continental-koncernen
Med en omsætning på 39,2 mia. € i 2015 er Continental blandt verdens førende leverandører til bilbranchen, transportsektoren, industrien og landbruget. Koncernen, der i dag beskæftiger 212.500 ansatte i flere end 55 lande, er opdelt i fem divisioner: Chassis & Safety, Interior, Powertrain, ContiTech og Tire.

Tire-divisionen er en af verdens største producenter af dæk til personbiler, varevogne, lastbiler og busser, ligesom divisionen udvikler og markedsfører et omfattende produktprogram inden for industrielle dæk til blandt andet gaffeltrucks og fly-carriers samt radialdæk til landbruget.

Divisionens investeringer i forskning og udvikling har specielt fokus på brugernes omkostninger og miljøet. De øvrige divisioner udvikler bl.a. avancerede teknologiske og miljøvenlige løsninger til fremme af trafiksikkerheden.


Læs mere her

tags: Danmark, direktør, lastbil, bilen, VW, omsætning, omkostninger, teknologi, miljøvenlig, Continental, miljø,

tirsdag den 13. september 2016

Bridgestone hjælper med at holde en legende kørende


Bridgestone udvikler nye dæk til XJ220Bridgestone har påbegyndt et samarbejde med Don Law XJ220 i England for at udvikle en ny generation af dæk til den legendariske Jaguar model XJ220.

Det oprindelige samarbejde om udviklingen af dækkene til model XJ220 er veldokumenteret, men dæk i den krævede størrelse til bilen udgik af produktion for nogle år siden.

Ved et tilfældigt møde åbnede Don Law diskussion med Bridgestone Europe om muligheden for at producere nye dæk, som matcher den oprindelige, krævende specifikation. Takket være et netværk af XJ220-entusiaster har de to selskaber nu samlet et hold, der omfatter den oprindelige chefudviklingsingeniør, en testkører og også den berømte stelnummer 004 pre-produktionsmodel.

"Det er meget vigtigt at holde sådanne ikoniske køretøjer kørende i dag og støtte folk som Don Law og hans team af ekspertteknikere. Teknologi har bevæget sig betydeligt i de sidste 25 år, og vi tror, vi vil være i stand til at producere et dæk, der vil tilfredsstile alle XJ220-entusiaterne", siger Christophe de Valroger, Vice President Consumer OE hos Bridgestone Europe.

Projektet skrider hastigt frem, og målet er, at model XJ220 fejrer sin 25 års fødselsdag med et par nye Bridgestone-sko i 2017.


Læs mere her

tags: England, bilen, Europe, Jaguar,

mandag den 12. september 2016

Totempo biler A/S nu også i Hillerød

Den tidligere Harries Andersen Automobiler A/S på Vølundsvej 2 i Hillerød, bliver pr. 15. april i år til Totempobiler A/S. Harries Andersen var på vej til et generationsskifte, og vi fandt det som en god løsning, at jeg overtog forretningen på dette tidspunkt, udtaler Adm. Direktør Arne Boesen.

Nummer to butik på en måned
Det er ikke mere end knap en måned siden at Totempo præsenterede et helt nyt skud på stammen, nemlig Totempo biler i Haslev. Efter spændende forhandlinger med Ford Motor Company, blev det en kendsgerning at Totempo blev autoriseret Ford forhandler. Dengang varslede Totempo biler samtidig, at have ambitioner om flere Ford forhandlinger. I dag blot en måned senere, er Ford butik nummer 2 en kendsgerning, og hos Totempo biler glæder man sig til at betjene Hillerødborgerne, når de skal ud og købe ny bil.

Erhvervsaftaler i høj vækst
–Hillerød erhvervsliv skal også nyde godt af vore fordele. Vi er en stor og driftig organisation, så vi er godt rustet til at imødekomme den store efterspørgsel på biler, både til private men også på erhvervssiden, siger Arne Boesen, og hentyder til at der aldrig har været så stor interesse for samarbejdsaftaler mellem Totempo og erhvervslivet som i dag. Vor erhvervsafdeling skriver kontrakter både med store koncerner og mindre håndværkere, som alle har set fordelene ved at kunne samle sine automobilanliggender ét sted. Alt der kan spare tid for mennesker er populært i dag, og her kan vi netop levere noget unikt, forklarer Arne Boesen.

One–stop–shopping
Totempo har gennem de seneste måneder markedsført sig kraftigt blandt andet på TV2, hvor responsen har været enorm. Med alt under et tag, tilbyder Totempo landsdækkende vejhjælp, skadesservice, autoværksteder og nu også en ny Ford, til de 60.000 kunder som i dag bruger konceptet.

###

Totempo beskæftiger i dag 250 medarbejdere på landsplan, og vi forventer minimum at være det dobbelte ved årets udgang. Vores primære forretningsområde er vejhjælp og one–stop–autoservice. Vi er autoriserede Ford og Ssanyong forhandlere med foreløbigt 2 butikker. Vi driver virksomhed indenfor køle– og luftteknik og har også aktiviteter inden for ejendomsinvestering– og drift. Vi ejer Restaurant MR i indre København, som i foråret 2007 fik tildelt en Michelinstjerne. Vi er iso 9001 certificeret og var bl.a. nomineret til årets Gazellevirksomhed af Børsen i 2004, 2005 og 2006, samt som Ernest & Young Entrepreneur i 2004, 2005 og 2006.
 

Læs mere her

tags: København, Børsen, TV2, virksomhed, 2007, 2006, erhvervslivet, Haslev, Hillerød, Motor, organisation, generationsskifte, Ford, ejendomsinvestering,

søndag den 11. september 2016

PuchKlub.dk - nostalgi på 2 hjul - VINDEREN FUNDET

Et STORT tillykke til 44–årige Henrik Knudsen fra Rask Mølle med den flotte gevinst: En PUCH Monza fra 1976

Det var en stor begivenhed, der lørdag den 31. marts 2007 udspillede sig i Dronning Margrethe Hallen i Fredericia.

Overvåget af mere end 100 spændte messedeltagere og klubmedlemmer, udtrak Torben Andersen, med et stort smil, den heldige vinder af Monza´en fra 1976.

Spændingen på PuchKlub.dk´s stand var næsten til at føle på, da Torben Andersen udtrak vinderen af PUCH Monza knallerten med forsikring, forlængelse af medlemskabet, bogen og billetterne til premieren på filmen ´Mig & Che´, fra den Danske Filmskole. PUCH Monza knallerten har i filmen en ´hovedrolle´ og er dermed ekstra attraktiv for en entusiast, som Henrik Knudsen er.

Kun halvanden time efter vi overbragte Henrik nyheden på telefonen, havde han fået vasket jorden af fingrene, skiftet tøj og kørt den lange vej til fra Rask Mølle til Fredericia.

Læs hele artiklen og se billederne på:
www.puchklub.dk
 

Læs mere her

tags: 1976, billetter, hovedrolle, Dronning Margrethe, Film, jorden, 2007, Fredericia,

lørdag den 10. september 2016

Dagens nyheder - Læs bla. om Tidligere Top Gear-vært nakket i fartkontrol

Pas på! Tilslut aldrig din smartphone i en lejebil
Det kan være fristende at tilslutte sin telefon i lejebilen, men tænker du på, at bilen kan gemme dine oplysninger?
Læs mere her

Tidligere Top Gear-vært nakket i fartkontrol
I Top Gear var han kendt for at være langsom og forsigtig - nu er TV-værten blevet taget i at køre alt for hurtigt
Læs mere her

PuchKlub.dk - nostalgi på 2 hjul - nu 325 medlemmer

PuchKlub.dk udtrækker Monza–vinderen på lørdag på Bilmesse & Brugtmarked i Fredericia Messecenter

Du kan endnu nå at deltage i lodtrækningen om denne FLOTTE og originale PUCH Monza – meld dig ind før lørdag den 31. marts 2007 kl. 13:00 – så er du med!

28.000 kvadratmeter fordelt på fire haller fyldt op med masser af pragtfulde køretøjer kan opleves i Fredericia Messecenter den kommende weekend lørdag d. 31. marts og søndag d. 1. april. Og lørdag skal også vinderen af Puch Monza’en fra 1976 i PuchKlub.dk’s landsdækkende konkurrence findes!

Og ud over den totalt upshinede 4–gears Puch Monza fra 1976, der fremstår i original og utroligt flot stand, omfatter den attraktive præmie tilmed en ny styrthjelm, et års ansvarsforsikring og et års medlemskab af Puch klub.dk foruden bestselleren "Overhaling i 3. gear" af Jens Jessen.

Legendens søn kommer!

Til det særlige hverv som "notarius publicus", der skal udtrække vinderen, har vi allieret os med Torben Andersen – søn af selveste den legendariske Puch–importør O.E. Andersen, som startede motorkræfterne op i årene efter 2. Verdenskrig.

Torben, der er født i 1942, blev i sagens natur tidligt involveret i faderens virksomhed. Han læste på Handelshøjskolen, og som helt ung arbejdede han på Puch–fabrikkerne i både England, Frankrig og Østrig. Han har boet i Tyskland gennem 14 år og efter Puch–epoken gjort karriere inden for især afsætning af sejlsportsudstyr – bl.a. har han sat rekord i salg af windsurfere. I dag er han administrerende direktør og bor i Kolding.

En helt fantastisk historie

Puch–fabrikken blev grundlagt i 1899 af cykelsmed Johan Puch. I 1903 blev de første motorcykler fremstillet, og i 1937 gjaldt det den første Puch–knallert.

Og det blev starten på en fantastisk æra med både succes, drama og turbulens, så det er et utroligt spændende stykke kultur– og verdenshistorie, som Torben kan berette.

– Efter at være blevet udsat for et bombardement fra englænderne blev Puch–fabrikken bygget op igen, og i 1956 kom den første Puch til Danmark. På grund af importbegrænsninger blev der dog kun solgt 156 enheder, fortæller Torben, som kom ind i familievirksomheden i slutningen af 1960’erne og var den, der – blandt sine mange andre designtiltag – skar igennem og besluttede, at Puch Maxi’en skulle fremstilles i rød og grøn.

– Her tog det for alvor fart – også som følge af nyheden Puch Maxi, der jo fik alle pigerne med på knallertbølgen og dermed sikrede et helt nyt og uopdyrket kundesegment. Filosofierne var "lille fortjeneste pr. enhed – stor omsætning" og altid at kunne levere reservedelsstumper samt at imødekomme underleverandørernes specielle ønsker. Og det fungerede perfekt.

Var det mafiaen, der gav dødsstødet ...

– I 1975 rundede salget af Puch–knallerter 250.000 enheder, men senere begyndte fabrikken at få problemer med ikke at kunne følge de japanske fabrikaters prisniveau. Hele markedet faldt voldsomt til et totalsalg på under 30.000 knallerter, så Piaggio (Vespa) vejrede morgenluft og gik ind og skummede fløden på Puch – de slagtede simpelthen hele branchen, lyder det fra Torben.

– Det endelige dødsstød kom i midten af 1980’erne, efter at Steyr–Daimler–Puchs hovedadministration – et marmorpalads i Wien – brændte ned. Gerningsmændene blev aldrig fundet, og der gik rygter om, at den italienske mafia spillede en afgørende rolle. Om dette var tilfældet, bliver aldrig opklaret, men faktum er, at Piaggio derefter overtog ...!

Torben tilskriver dog også en stor regeringssag i 1976, der afstedførte uro i tre år som en faktor, der var medvirkende til at ødelægge branchen, ligesom også lovindgrebet i form af at sætte knallert–alderen op til 16 år uundgåeligt ændrede markedet.

Torben, der også i form af en pengegave har valgt at vise sin påskønnelse af PuchKlub.dk’s arbejde, er et særdeles spændende bekendtskab, så kom og mød ham i Fredericia på lørdag – og måske bliver Monza’en din!

Klik ind på www.puchklub.dk og læs mere om
Nostalgi på 2 hjul
 

Læs mere her

tags: England, Danmark, Tyskland, 1976, direktør, Handelshøjskolen, Frankrig, LO, Kolding, lodtrækning, omsætning, virksomhed, 2007, penge, regering, Fredericia, Østrig, konkurrence, Wien,

fredag den 9. september 2016

Korte nyheder om Toyota

Fire fra bilredaktøren: Første ægte SUV fra Skoda, ny Kia Rio, vild Toyota og smart MPV fra Renault
Redaktøren har udvalgt fire aktuelle historier, nyheder og oplysninger fra bilbranchen.
Læs mere her

Dagens nyheder - Læs bla. om Ny forskning: Du kan have jernstykker fra din bil i hjernen

Kør som en superhelt: Batmans motorcykel sat til salg
Har du altid drømt om at være Batman? Her har du muligheden
Læs mere her

Ny forskning: Du kan have jernstykker fra din bil i hjernen
Forskere har fundet små jernstykker fra biler i hjernen på flere forsøgspersoner
Læs mere her

Motorcykler til både by og land - og til at betale

Der er noget ganske særligt ved at lade sig transportere på motorcykel. Vinden i håret, følelsen af at være tæt på naturen og suset, når man kommer op i omdrejninger. Men der er andre fordele.
En motorcykel er dejlig nem at parkere i byen, og så er en den langt billigere i både indkøb og drift end en bil.

Foråret er det perfekte tidspunkt til at anskaffe sig en motorcykel. Måneders godt vejr ligger forude, og i stedet for at sidde og svede i bilen, giver motorcyklen masser af frisk luft og en fantastisk følelse af at være fri og uafhængig.

Rent praktisk er motorcyklen det optimale transportmiddel. Den klarer både en hurtig udflugt til stranden på en varm sommerdag uden al besværet med at finde parkeringsplads og sidde i kø, og den følger gerne med til byen, hvor den uden problemer parkeres på selv de travleste gader.

Texas introducerer nu en serie af motorcykler i flot design og til priser, som gør det muligt for alle at realisere drømmen om at cruise igennem alverdens landskaber på egen motorcykel. De tider er nemlig for længst forbi, hvor motorcykler var forbeholdt en udvalgt skare.

Cruise–serien indeholder 2 modeller og er ideel til bykørsel. 125–4 har en motor på 125 cc og en maksimumshastighed på 90 km/t. Den koster kr. 14.995,– incl moms og afgift, ekskl. leveringsomkostninger. Er man til lidt mere fart, er den lidt større model, Cruise 250–5, det helt rigtige valg. Den kan køre op til 105 km/t med en motor på 250 cc og koster kr. 19.995,– incl moms og afgift, ekskl. leveringsomkostninger. Begge kræver motorcykelkørekort.

Den flotte Texas Touring 200–motorcykel er genial til kørsel i byen, hvor let parkering og let manøvrering ligger højt på ønskelisten, men kan med sin maksimumsfart på 120 km/t også skyde en seriøs fart på landevejen. Den kører ikke mindre end 30 km på literen og er derfor ikke kun et økonomisk, men også miljømæssigt fornuftigt alternativ til bilen. Prisen er kr. 19.995,– incl moms og afgift, ekskl. leveringsomkostninger. Topfarten afhænger af flere ting, bl.a. belastning, vejr og terræn.

Flot design, god komfort og miljøvenlig kørsel i ét og samme transportmiddel – og med en service, der er garanteret gennem Texas´ landsdækkende forhandlernet. Der er ingen grund til at tøve. Realisér drømmen og kør foråret i møde på egen motorcykel.

For yderligere oplysninger: Texas A/S, Knullen 2, 5260 Odense S, telefon 63 95 55 55 eller læs mere på www.texas.dk

Billedetekster:
Texas Touring 200 er ideel til bykørsel.

Cruise–serien indeholder 2 modeller.
 

Læs mere her

tags: bilen, Texas, økonomi, Odense, landevej, omkostninger, moms, miljøvenlig, miljø, transportmiddel, kaffe,

torsdag den 8. september 2016

Dagens nyheder - Læs bla. om Træt af cyklister i trafikken? Sådan fælder du dem

Se videoen: Kvinde tror hun sætter ild til ekskærestens bil
En ung kvinde ville tage en ond hævn over sin ekskæreste, men det gik ikke helt som planlagt
Læs mere her

Var ikke forsikret: Unik superbil totalsmadret i vildt uheld
Selv om Koenigsegg har tradition for at genopbygge deres biler, så virker det her som en umulig opgave
Læs mere her

50 millioner er ikke nok: Sådan køber du en Bugatti Chiron
50 millioner kroner på kontoen er ikke nok til at sikre dig en ny Bugatti Chiron
Læs mere her

Træt af cyklister i trafikken? Sådan fælder du dem
Cyklister kan være en af de største plager for en bilist. Her er nogle af de mest irriterende - og ikke mindst ulovlige - ting, de gør i trafikken
Læs mere her

Vand i stedet for benzin: Med denne innovation reducerer Bosch brændstofforbruget med op til 13 %


Bosch er den første og eneste leverandør, der tilbyder vandindsprøjtning.Ekstra bonus: vand sparer brændstof og kan øge motorkraften. Online-special med videoer og animerede film: bosch-waterboost.deVar du klar over, at selv avancerede benzinmotorer ikke forbrænder ca. en fem-tedel af deres brændstof Især ved høje omdrejningstal bliver noget af benzinen brugt til køling i stedet for til fremdrift. Med sin nye vandindsprøjtning viser Bosch, at det ikke behøver være sådan. Især når man accelererer hurtigt eller kører på motorvej, giver indsprøjtning af ekstra vand mulighed for at reducere brændstof-forbruget med op til 13 %. Med vores vandindsprøjtning viser vi, at forbræn-dingsmotoren stadig har noget at byde på, siger Dr. Rolf Bulander fra ledelsen hos Robert Bosch GmbH og leder af Bosch Mobility Solutions. Den brændstof-økonomi, der tilbydes med denne Bosch-teknologi, viser sig især i downsizing-motorer med 3 og 4 cylindre: altså de motorer, som alle mellemklassebiler i dag har under motorhjelmen.

Et ekstra boost til den turboladede motor
Men det er ikke kun inden for brændstoføkonomi, innovationen fra Bosch gør sig markant bemærket. Den kan også give bilerne større ydeevne. Vandindsprøjt-ning kan levere et ekstra boost i den turboladede motor, siger Stefan Seiberth fra ledelsen af Gasoline Systems hos Bosch. Motoren drives endnu mere effektivt pga. tidligere tændingstidspunkt. Dermed kan ingeniørerne få yderligere effekt ud af motoren, selv i kraftige sportsmotorer.

Grundlaget for denne innovative motorteknologi er det enkle faktum, at en motor ikke må blive overophedet. For at forhindre dette indsprøjtes der i dag ekstra brændstof i så godt som alle benzinmotorer. Dette brændstof fordamper og køler dermed dele i motorblokken ned. Dette fysiske princip udnyttes af ingeniørerne hos Bosch. Inden brændstoffet antændes, indsprøjtes der en fin vandtåge i ind-sugningskanalen, der køler effektivt pga. vandets høje fordampningsegenskab.

Derfor kræver det også kun en lille ekstra vandmængde: for hver kørt 100 km ligger forbruget kun på få hundrede milliliter. Den kompakte vandtank, der forsy-ner indsprøjtningen med destilleret vand, skal derfor højst fyldes ca. hver 3000 km. Skulle tanken være tom, er det ikke noget at være bekymret over: motoren fungerer fortsat uden problemer – dog uden højere drejemoment eller lavere for-brug pga. vandindsprøjtning.

Er denne teknologi allerede i produktion
BMW M4 GTS er den første seriefremstillede bil med et innovativt vandindsprøjt-ningssystem. I bilens turboladede motor med 6 cylindre giver det forbedret ydel-se og forbrug også ved fuld belastning. Bosch leverer vandindsprøjtningsdele til BMW M4 GTS.

Hvor højt er brændstofforbruget i kørecyklus
I den fremtidige forbrugstest (WLTC) giver vandindsprøjtningen mulighed for en besparelse på op til 4 %. Under rigtige trafikforhold er besparelsen højere: her kan brændstofforbruget reduceres op til 13 % ved hurtig acceleration eller kørsel på motorvej.

Får vandindsprøjtning ikke motorerne til at ruste
Nej. Der er ikke noget vand tilbage i forbrændingskammeret. Vandet fordamper inden forbrænding i motoren og udledes totalt i miljøet sammen med udstød-ningsgassen.

Hvordan foregår efterfyldning af vand
Vandindsprøjtning kræver kun en lille mængde vand. I gennemsnit er efterfyld-ning kun nødvendig for hver 3.000 km. Den separate vandtank skal fyldes med destilleret vand.

Kan vandet fryse i tanken
Når motoren stoppes, ledes vandet tilbage i tanken, hvor det kan fryse. Ved mo-torstart tør vandet igen.

Findes der direkte vandindsprøjtning
Bosch anvender indirekte indsprøjtning, da dette system har klare tekniske forde-le og koster mindre. Det gør vandindsprøjtning velegnet til større serieproduktion og mange køretøjssegmenter.

Læs mere her

tags: bilen, økonomi, BMW, benzin, motorvej, teknologi, Motor, brændstof, Bosch, innovation, miljø,