søndag den 20. marts 2016
Samkøb kan ende i nabokonflikter
Danskerne er ikke kun vilde med at dele, når det handler om lift eller bolig det er nemlig også blevet populært at gå sammen om at købe fx bil, trailer og plæneklipper. Men glemmer man klare aftaler på forhånd, kan det give store konflikter i venneflokken eller nabolaget, lyder det fra Advodan.De fleste er klar over, at man bør sikre sig, hvis man køber bil eller hus med sin samlever eller ægtefælle. Men mange glemmer, at det samme gælder, når den nye trailer eller plæneklipper fx deles med venner.
"Det kan virke fristende i købssituationen at spare penge og man tænker måske, at det gode venskab kan klare alt. Men hvad hvis I ikke er enige om, hvordan og hvornår bilen eller traileren skal bruges Eller hvad hvis I bliver uvenner, eller Jacob og Trine fra nr. 18 flytter fra vejen Så kan der opstå særlige konflikter, hvis man ikke på forhånd har forholdt sig til disse spørgsmål især fordi et venskab eller naboforhold ikke er reguleret på samme måde som et ægteskab," siger advokatfuldmægtig i Advodan Rasmus Johansen Schmidt.
Hvem må bruge bilen
Det første, man bør forholde sig til, er brugen af det køb, man har gjort sammen.
"Begge parter har lige ret til at benytte fx bilen eller traileren. Men når man ikke er gift eller samboende, har man ikke samme hverdag og vaner og måske heller ikke samme solidaritetsfølelse over for hinanden. Drejer det sig fx om en delebil, er det derfor relevant at aftale, hvem der må bruge den på arbejde, eller hvem der må køre i den på ferie. Hvis der opstår skader, skal begge parter så betale for reparationen, eller er det kun den person, der kørte i den Og hvordan skal udgiften fordeles, hvis der er tale om en skade, der ikke dækkes af forsikringen ," siger Rasmus Johansen Schmidt.
Tænk fremad
Rasmus Johansen Schmidt anbefaler også, at man fra starten tænker endnu længere ud i fremtiden og forholder sig til, hvad der skal ske, når man ikke længere ønsker at deles.
"Er hele vejen fx gået sammen om en trailer, bør det skrives ind i aftalen, at den tilhører dén vej det vil sige, at hvis man flytter, har man ikke længere del i ejendomsretten. Eller når den fælles legeplads er etableret, hvilken pris må Bent fra nr. 8 så overtage arbejdsredskaberne til Hvis et vennepar bliver uvenner, hvem har så ret til at overtage bilen Har man ikke lavet disse aftaler, kan man risikere at stå i en situation, hvor man er medejer, men reelt set ikke har adgang til den pågældende ting på grund af en konflikt."
Husk klare aftaler
Hvis man begiver sig ud i den populære deleøkonomi, bør man derfor udarbejde en skriftlig aftale på forhånd, hvor alle relevante forhold specificeres.
"Ud over ejernavne og købssum er det fx vigtigt at præcisere, hvilken genstand der er tale om fx med registreringsnummer på bil eller serienummer på fladskærm. Ligeledes bør man skrive ind i aftalen, hvordan man fordeler brugsretten, og hvilke betingelser der gælder for overtagelse. Endelig er det vigtigt at pointere, at ingen af ejerne er berettiget til at videresælge aktivet til en tredjepart uden de andre ejeres skriftlige samtykke. Du har ikke nødvendigvis loven i ryggen i forhold til at få genstanden udleveret, men du står langt bedre end uden en skriftlig aftale," siger Rasmus Johansen Schmidt.
Advodan har udarbejdet en samejeaftale, som man gratis kan hente på advodan.dk. Aftalen kan bruges som vejledning til, hvilke spørgsmål man bør komme omkring, når man vælger at købe sammen.
Fakta husk dette, når I køber sammen:
- Afklar, hvilke behov I hver især har for at bruge fx en bil og lav en klar aftale om, hvem der må benytte den hvornår.
- Tal om, hvordan I skal dele udgifter til fx slitage og skader. Skal I deles lige, eller er det baseret på, hvor meget I hver især bruger tingen.
- Husk at afklare, hvordan I kan komme ud af delekøbet igen. Hvem må overtage traileren Og til hvilken pris
Læs mere her
tags: bilen, retten, økonomi, ægteskab, penge, ejendomsret, fladskærm, Fakta,
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
SvarSletSkrotbil & Skrotpræmie
Skal du skrotte din bil og samtidig have en høj skrotpræmie, så kontakt os allerede idag. Din skrotbil kan enten indleveres i Valby eller vi kan også afhente din skrotbil på stort set hele København og Sjælland. Er du i tvivl om hvordan det foregår når du skal skrotte din bil, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi har mange års erfaring med skrotbiler og vurderer fra gang til gang hvad din skrotbil er værd. Hvis din skrotbil stadivæk kan køre og er i nogenlunde stand, kan du enten sælge din skrotbil til os eller få repareret den og samtidig få et tilbud på at få din bil nysynet.www.skrotbilsafhentning.dk