Der sker stadig for mange spritulykker. Derfor sætter 68 kommuner sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden nu gang i en sommerspritkampagne. Politiet bakker op med spritkontroller. Vi elsker de lyse, lune sommeraftener, hvor vi kan mødes med venner, familie eller kollegaer og grille, hygge og få lidt godt at drikke. Men for mange glemmer at planlægge, hvordan de kommer sikkert hjem senere på aftenen.
- Mens vi er blevet enormt gode til at huske det i december, så kniber det stadig resten af året. Alt for mange sætter sig bag rattet med for meget alkohol i blodet, og det betyder desværre for mange alvorlige ulykker på vejene, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Fra 2008 til og med 2012 har 252 mennesker mistet livet og 1435 er blevet kvæstet i ulykker, hvor der har været en spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj (knallert, motorcykel, bil, varebil eller lastbil) involveret i ulykken.
Derfor vil Rådet for Sikker Trafik sammen med TrygFonden og 68 af landets kommuner i det meste af juni måned minde trafikanterne om, at de før de kommer ud til festen eller åbner den første flaske, så skal de aftale eller planlægge, hvordan de kommer sikkert hjem.
- Når først man har åbnet den første flaske, så glemmer mange at holde øje med, hvor meget de har drukket. Vores råd er, at man maksimalt bør drikke én genstand, hvis man er i bil, så man ikke risikerer at køre spritkørsel, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
"Hvem kører hjem"
Langs vejen vil plakater i de kommende uger minde trafikanterne om, at de skal huske at aftale, hvordan de kommer sikkert hjem. Det samme budskab vil de kunne se bag på knap 700 busser i hele landet, hvor der med store typer står "Hvem kører hjem ".
Desuden sætter politiet ind med ekstra spritkontroller i den første og tredje uge af juni for at fjerne de bilister fra vejene, der har fået for meget at drikke og som er til fare for sig selv og andre.
- Hvert år sker der tragiske ulykker, hvor bilister med for meget alkohol i blodet kører galt. Derfor prioriterer vi højt at lave spritkontroller hele året, og over sommeren sætter vi ekstra ind, da der sker for mange spritulykker, siger Jørn Pakula Andresen, vicepolitiinspektør, Rigspolitiets Færdselssektion.
Fakta:
Alkohol er stadig en af de største dræbere i trafikken.
Fra 2008 til og med 2012 har 252 mennesker mistet livet og 1435 er blevet kvæstet i ulykker, hvor der har været en spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj (knallert, motorcykel, bil, varebil eller lastbil) involveret i ulykken. Det svarer til 20 % af dødsulykkerne med et motoriseret køretøj.
Hvad ved vi om spritkørsel:
- 96 % af danskerne tager afstand fra spritkørsel.
- Antallet af spritbilister på vejene er halveret fra 1980´erne til i dag.
- Der kører dog stadig cirka 10.000 spritbilister på vejene hver dag.
- 9 ud af 10 spritbilister er mænd.
- Hver 5. har oplevet, at en beruset person ville køre hjem fra en fest.
- Spritulykker sker oftest i aften- og nattetimerne fredag, lørdag og søndag.
- Der sker flest spritulykker på landet.
- Det er typisk biler eller knallerter, der er involveret i spritulykker.
Sådan forhindrer du spritkørsel på vejene:
- Aftal allerede før festen starter, hvem der kører hjem.
- Servér spændende drinks uden alkohol til dem, der skal køre.
- Tilbyd overnatning eller arranger transport til gæsterne.
Sådan stopper du din fulde ven i at sætte sig bag rattet:
- Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører.
- Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne.
- Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden.
- Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen.
- Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket.
- Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114.
I hele landet er der 68 kommuner, der er med i kampagnen mod spritkørsel.
Læs mere her
tags: beruset, 2008, lastbil, politi, december, vicepolitiinspektør, trafikken, 2012, ulykker, penge, dødsulykke, projektleder, Fakta,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar