søndag den 6. maj 2012

Pas på overlæs på traileren

Mange undervurderer vægten af haveaffald og byggematerialer, når traileren læsses. Det kan både være ulovligt og skabe farlige situationer i trafikken, advarer FDM.

Overvægt er ikke bare et emne, der fylder i dameblade, lægepraksisser og tv-programmer.
Et hurtigt blik på de danske genbrugsstationer og byggemarkeder afslører, at også mange trailere ville have godt af at tabe adskillige kilo. Mange bilejere har nemlig tendens til at undervurdere vægten af haveaffald og byggematerialer, når traileren læsses. Det skriver FDMs medlemsmagasin Motor, som har undersøgt, hvor meget eller lidt forskellige materialer fylder på traileren, hvis man samtidig skal overholde den tilladte totalvægt.

Det kan være svært præcis at vurdere vægten af det materiale, man læsser traileren med. Mange er måske ikke en gang klar over, hvor grænsen går. Resultatet er ofte, at den overstiger den tilladte totalvægt. Og selv om det skyldes ubetænksomhed, kan det ikke bare skabe farlige situationer i trafikken, man risikerer også både bøde og i grove tilfælde betinget frakendelse af kørekortet, siger jurist i FDM Casper Schad.

FDM anbefaler derfor, at man altid læser på trailerens lovpligtige vægttavle, hvis man er i tvivl om, hvor tungt man må læsse traileren. Her finder man både den tilladte totalvægt, trailer inklusiv gods, samt grænsen for den såkaldte lastevægt. For selv om det kan være fristende at fylde traileren helt op, for på den måde at spare en tur eller to til genbrugsstationen, er det ikke uden risiko. En overlæsset trailer forringer nemlig bilens køreegenskaber og forøger bremselængden markant.

De færreste er vant til at køre med trailer, men læsser man den med omtanke og i øvrigt bruger sin sunde fornuft, er det uproblematisk. Det handler om at overholde vægtgrænsen og i stedet køre en ekstra gang, hvis det er nødvendigt. Har man brug for en større trailer, er det vigtigt, at man sikrer sig, at man har det nødvendige kørekort, og at bilen nu også må trække den, forklarer Casper Schad.

Han påpeger desuden, at man skal huske at markere godset, som loven foreskriver, hvis det rager ud over traileren. Derudover skal man være opmærksom på dels at fordele vægten ligeligt i traileren, dels at lasten er spændt fast, så den ikke ryger af undervejs.

Læs mere om hvordan man læsser og pakker sin trailer korrekt, samt hvilke love og regler der gælder på området i Motors majnummer eller på www.FDM.dk/trailer-og-campingvogn

Læs mere her

tags: bilen, trafikken, campingvogn, FDM, Motor, byggemarked,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar