onsdag den 28. marts 2012

Energiaftalen - et gennembrud for brintbiler!

Den nye Energiaftale afsætter 70 millioner kroner til infrastruktur for elbiler, og inkluderer for første gang nogensinde brint. Det er et gennembrud og et vigtigt skridt frem mod en markedsintroduktion af brintbiler i 2015. Den nye pulje for infrastruktur kan gøre Danmark til det første land i verden med et landsdækkende netværk af brint tankstationer. Brint giver elbiler samme lange rækkevidde og hurtige optankning som benzin, og har potential for op imod 6.000 danske arbejdspladser og en årlig eksport på 10 milliarder kroner.

Inkludering af brint i den nye energiaftale sker efter flere årtiers intensiv udviklingsindsats på globalt plan og i Danmark. Alene siden 2001 har danske virksomheder og universiteter sammen med offentlige programmer investeret mere end 2,3 milliarder kroner i teknologien.

Infrastrukturpuljen på 70 millioner kroner kan give et vigtig bidrag til planerne om etablering af brint tankstationer på tværs af hele landet inden 2015. Det vil gøre Danmark til et af de mest attraktive lande for introduktion af brintbiler fra bilproducenterne, da man vil kunne tanke brint i alle de større byer. Den lange rækkevidde for brintbiler på mere end 500 km gør samtidig, at man overalt i landet altid vil kunne nå næste tankstation, med under en kvart tankfuld brint.

Brint sælges allerede i dag ved en række tankstationer i Danmark til en pris som sikrer samme omkostning per kørt kilometer som på benzin. Optankningen tager 3 minutter og er fuldt ud standardiseret på verdensplan. Netop infrastrukturen rummer et stort eksportpotentiale for danske virksomheder da mere end 30% af komponenterne i en brint tankstation produceres i Danmark, og fremstillingen af blot én tankstation skaber beskæftigelse for 4,5 personer i ét helt år.

Da brint kan produceres ud fra vedvarende energi kan den sammen med batteribiler og biobrændstof sikre en omstilling fra fossile brændstoffer. Samtidig kan brint agere som en vigtig komponent i udnyttelsen af biomassen til produktion af både biobrændstoffer og biogas. Derved agerer brint også som det vigtige lager for vedvarende energi der kan muliggøre 100% fossil uafhængighed.

Energiaftalen rummer netop også en række analyser som skal belyse hvordan vind og biomasse kan spille sammen med transportsektoren og det eksisterende naturgas net, gennem produktion af de såkaldte VE-gasser hvor brint indgår. I december sidste år blev en rapport offentliggjort som beskriver perspektiverne for brint frem mod 2050, hvor op imod halvdelen af bilparken kan udgøres af brintbiler. Rapporten inkluderede også forslag til rammebetingelser som i starten af året blev bakket op af de internationale bilproducenter i et brev til danske politikere. Flere af forslagene fra brint rapporten er inkluderet i den nye Energiaftale.

Læs mere her

tags: Danmark, elbil, politi, 2001, elbiler, december, virksomhed, benzin, teknologi, energi, biomasse, brændstof, beskæftigelse, dæk,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar