- Registrering af omgivelserne med radar og videosensorer
- Ca. 15 % af alle ulykker med tilskadekomne og dræbte i Tyskland er påkørselsulykker
Det forudseende nødbremsesystem fra Bosch går for første gang i serieproduktion. Det støtter bilens fører effektivt i kritiske situationer, hvor der er risiko for en påkørselsulykke. Ca. 80 % af alle bilister bremser slet ikke ved påkørselsulykker eller udnytter ikke bilens fulde bremsekapacitet , siger Dr. Werner Struth fra ledelsen af Chassis Systems Control hos Bosch og sammenfatter en analyse fra GIDAS den tyske ulykkesdatabase. Systemet fra Bosch hjælper bilens fører med at reagere bedre. Den tekniske basis er det elektroniske stabilitetsprogram ESP® og langdistanceradarsensorerne LRR3 i ACC (Adaptive Cruise Control), der suppleres med en videosensor. Funktionerne anvendes for første gang i den nye A8 fra Audi som en del af pre-sense -pakken.
Sensordatafusion for bedst mulig registrering af trafiksituationen
15 % af alle ulykker med tilskadekomne og dræbte i Tyskland er påkørselsulykker. Forudseende systemer, der tolker trafiksituationen foran bilen, advarer bilens fører, støtter ham/hende og til slut reagerer automatisk, kan reducere antallet af disse ulykker mærkbart. Jo tidligere og jo mere nøjagtigt scenen foran bilen kan tolkes, jo bedre kan førerassistentfunktionerne hjælpe bilens fører. Ingeniørerne fra Bosch har derfor gjort et samspil af radar- og videodata muligt for at registrere trafiksituationen bedst muligt. Ud over det effektive bremsereguleringssystem ESP®premium fra Bosch bruger Audi i sin A8 to langdistanceradarsensorer, der er placeret til venstre og højre i kofangeren foran. Sensorerne i den nye generation 3 fra Bosch kan registrere objekter inden for en åbningsvinkel på ca. 40 grader op til en afstand af ca. 250 m og beregne deres afstand og hastighed. Videokameraet er placeret på højde med bakspejlet bag forruden. Fordelen ved videoteknik er det høje informationsniveau, der gør det nemt at identificere personer, køretøjer eller trafikskilte, samt vinkeldetektion af objekterne. Radarsignalerne leverer data om afstand og hastighed for objekterne.
Advare, støtte, gribe ind
Registrerer det forudseende nødbremsesystem en potentiel forhindring, f.eks. et køretøj, der sætter farten ned meget hurtigt eller standser op, forberedes bremsen i et første trin på en eventuel efterfølgende nødopbremsning. Bremsereguleringssystemet opbygger umærkeligt et let tryk, således at bremsebelægningerne lægger an mod skiverne og ved en eventuel følgende opbremsning omgående sørger for nedsættelse af hastigheden. Hvis bilens fører ikke reagerer, og køretøjet kommer nærmere, følger en akustisk advarsel og derefter en automatisk delopbremsning indledt af et kort bremseryk. Hvis der ikke sker en reaktion, og en kollision ikke længere kan forhindres, bremser systemet automatisk ved maks. tryk ca. et halvt sekund inden sammenstødet for at reducere påkørselshastigheden og dermed minimere ulykkens omfang.
ACC-funktionen er også blevet udvidet. Ved hjælp af videodataene reagerer systemet f.eks. hurtigere ved overhaling af køretøjer, og når andre biler svinger ind foran. I den nye Audi anvendes signalerne fra videokameraet fra Bosch desuden til automatisk lygtestyring samt til advarsel, hvis man forlader sin vognbane. Ekstrafunktioner i ESP® giver yderligere komfort og sikkerhed. F.eks. kan bakkestarthjælpen forhindre køretøjet i at rulle baglæns på en bakke, og ESP® registrerer, om en trailer slingrer faretruende, og hjælper bilens fører med at modvirke dette.
Mange andre systemer og komponenter i den nye A8 kommer også fra Bosch: F.eks. kombiinstrumentet med stort farvedisplay, styreenhed og sensorer i tilbageholdssystemet, en domænestyreenhed samt starter og viskermotor. Til alle benzinmotorer i den nye A8 leverer Bosch forskellige motorstyreenheder, og de to dieselmotorer, der leveres til at begynde med, bruger Bosch-indsprøjtningssystemer med piezoventiler og op til 2.000 bar indsprøjtningstryk.
Bosch-koncernen er en førende international virksomhed med fokus på teknik og serviceydelser. Ifølge foreløbige regnskabstal havde koncernen med auto- og industriteknik samt forbrugsgoder og bygningsteknik i regnskabsåret 2009 ca. 275.000 ansatte og en omsætning på 38,2 milliarder euro. Bosch-koncernen omfatter Robert Bosch GmbH og mere end 300 datter- og regionalselskaber i over 60 lande. Inkl. distributionspartnere er Bosch repræsenteret i ca. 150 lande. Dette globale netværk af udvikling, produktion og salg er forudsætningen for yderligere vækst. Bosch bruger mere end 3,5 milliarder euro om året på forskning og udvikling og anmelder over 3.800 patenter på verdensplan. Med alle sine produkter og serviceydelser øger Bosch livskvaliteten med innovative og nyttige løsninger.
Virksomheden blev grundlagt i Stuttgart i 1886 af Robert Bosch (1861-1942) som Værksted for finmekanik og elektroteknik . Robert Bosch GmbH's virksomhedsstruktur sikrer Bosch koncernen økonomisk uafhængighed. Den giver virksomheden mulighed for at foretage langsigtet planlægning og betydelige investeringer for at sikre fremtiden. 92 % af kapitalandelene i Robert Bosch GmbH ejes af den almennyttige fond Robert Bosch Stiftung GmbH. Stemmeretten udøves i overvejende grad af Robert Bosch Industrietreuhand KG, der varetager virksomhedens ejerfunktion. De øvrige andele ejes af familien Bosch og Robert Bosch GmbH.
Læs mere her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar