Antallet af gamle biler stiger fortsat, viser nye tal fra Danmarks Statistik. De gamle biler koster menneskeliv, advarer Applus+ Bilsyn med henvisning til nye kræftttal. Biler over ti år har markant flere fejl på de dele, der styrer forureningen.
Gennemsnitsalderen på de danske biler er i løbet af de seneste 10 år steget med ét år til 9,3 år, og har dermed nået den højeste alder, registreret af Danmarks Statistik, siden 1993. Udviklingen forventes at fortsætte, fordi gennemsnitsalderen på de 50.000-60.000 brugtbiler, som årligt importeres, er mere end 11 år.
Nu råber man vagt i gevær hos Applus+ Bilsyn, der hvert år syner over 500.000 biler, og som netop har offentliggjort en ny statistik, der dokumenter, at antallet af bl.a. forureningsfejl på bilen er proportionalt med bilens alder.
Gamle biler voldsomt sundhedsfarlige
De fleste andre lande har indset det fornuftige i at få mange af de farlige biler bragt i orden eller, alternativt, helt væk fra vejene. Dels kan det være med til at sænke antallet af ulykker, og dels vil det have en direkte målbar effekt på miljøet, når der kommer nye ud at køre. Nye tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at luftforureningen øger risikoen for lungekræft med ca. 30 procent, og især de gamle biler, der forurener meget mere end nye, er voldsomt farlige for danskernes helbred , siger adm. direktør hos Applus+ Bilsyn, Arne Willerslev-Legrand.
Applus+ Bilsyns tal viser, at forekomsten af forureningsfejl på brugte biler stiger stærkt med alderen. F.eks. har brugte biler over 15 år ti gange så mange forureningsfejl som nyere biler.
Stramninger kan redde liv
De nye beviser for sammenhængen mellem luftforurening og lungekræft bekræfter, at politikerne og erhvervslivet nu bliver nødt til at arbejde sammen om at redde menneskeliv. Lavere registreringsafgifter, skrotningspræmie kombineret med en mere ambitiøs miljølovgivning og en hyppigere kontrol af gamle biler vil afgjort hjælpe. I Tyskland har man for længst etableret miljøzoner i en lang række større byer for at få ryddet op i forureningsniveauet dér, hvor det tæller mest. Problemet for danskerne er bare, at de gamle biler, som jages ud af de tyske miljøzoner, importeres brugt til Danmark og nu bidrager stærkt til, at over 43 procent af de danske biler er over 10 år gamle en unødvendig og kedelig udvikling for miljø og sikkerhed, siger Arne Willerslev-Legrand.
Brugte biler mellem 10-15 år har desuden mere end syv gange så mange fejl på bremserne som nyere biler under fem år. Helt slemt ser det ud på de bærende elementer, hvor der kun er registreret fejl på 2 procent af bilerne under 5 år, mens andelen af biler mellem 10-15 år med denne type fejl er på 35 procent stigende til 70 procent for de cirka 350.000 biler, som er over 15 år.
Faktaboks: Hvad gør udlandet
Både risikoen for trafiksikkerheden og miljøet har man fundet en løsning på i adskillige andre lande. Således har flere europæiske lande indført forhøjet skrotpræmie med gode resultater til følge og de fleste EU lande kontrollerer i dag de ældre biler hyppigere end de nye en naturlig konsekvens af fejlstatistikkerne.
Læs mere her
tags: direktør, Danmark, euro, Tyskland, bilen, politi, vold, EU, lovgivning, udland, Danmarks Statistik, ulykker, erhvervslivet, miljø,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar