Biler kan blive totalskadet ved at påkøre en kronhjort. Danske bilister skal være på vagt, når masser af vildt fra oktober krydser vejene for at finde føde.
Efter at have født nye lam og opfostret dem henover sommeren begynder vildt i de danske skove og brakmarker fra omkring første oktober at søge mod de spirende bygmarker. Det sker for at skaffe deres afkom mad til vinteren.
Det samtidig, at danske bilister skal passe ekstra på, fordi markant flere rådyr, dådyr og kronhjorte krydser vejene, oplyser Falck.
Antallet af vildt er vokset hvert eneste år siden 2006. Bl.a. har vi fået mere kronvildt i Rold Skov og i Vendsyssel. Vildtet har fået nye lam i forsommeren og krydser vejene for at finde ny føde. Bilisterne skal holde øje med dyrene omkring daggry og skumring, hvor 80 procent af påkørslerne sker. Et sammenstød med en kronhjort på 3-400 kg kan være livsfarligt både for dyr og mennesker. Men de alvorligste ulykker sker ofte i forsøget på at undgå at ramme dyrene, forklarer vildt- og dyrekonsulent hos Falck, Allan Bruun Rasmussen.
Smadrede biler
Samtidig kan bilen også blive svært eller totalskadet bekræfter Applus+ Bilsyn, der hvert år får tilbagemeldinger om påkørsler, hvor bilen skal genopbygges bagefter.
Rammer man dyrevildt, ser vi ofte materielle skader på bilens lygter, blinklys, kofanger, kølerhjelm og forrude. Værst ser det ud ved uheld med kronhjorte. Rammer bilisten kronhjorten forfra, kan den ryge ind over køleren og gennem forruden. Det udsætter bilens fører og passagerer for en ekstrem fare, og ødelægger også bilen fuldstændig. Anderledes ser det ud ved sammenstød med dådyr og råvildt, der kun vejer mellem 20 og 40 kilo, og normalt kun påfører bilen mindre skader, siger adm. direktør hos Applus+ Bilsyn, Arne Willerslev-Legrand.
Forladte bambier farlige
Ifølge Falck betyder et svindende antal af brakmarker, der er et af vildtets naturlige opholdssteder, at vildt bliver nødt til at finde andre spisesteder , hvilket får dem til at vandre. Ca. 50 procent af sammenstødene er med lam fra 2009. De efterlades af deres mødrene ophav, når mødrene har fået nye lam, og det gør de ét år gamle lam stressede.
Kædet sammen med deres manglende erfaring med at begå sig i trafikken reagerer de sjældent på faremomenterne i trafikken, forklarer Falck. Falck skønner, at reparationsudgifterne i forbindelse med påkørsel af vildt i gennemsnit koster bilejeren ca. 32.000 kr.
Faktaboks: Sådan kan du sikre dig og din bil
- Sørg for at bilen kan klare en undvigemanøvre under alle forhold uden at skride ud
- Undersøg om dækkene er i orden og egnede til årstiden. Kontroller at mønsterdybden er mindst 2mm og montér vinterdæk i god tid, da de styrer bedre på rim- eller isglatte veje.
- Kontrollér om bilens bremser inklusive antiblokér-systemet (ABS) og stabilitetssystemet (ESP) fungerer. Få eventuelt en TilstandsAttest i din synshal. Hvis hjulene blokerer under bremsning, kan du ikke styre bilen i en situation, hvor du skal undvige.
- Konsultér www.bilsyn.dk, hvis du er i tvivl om din bils tilstand. Din synshal kan rådgive dig uvildigt, også selvom bilen ikke skal til syn.
Tips hvis du er ved at køre ind i vildt
- Hold godt fast i rattet
- Forsøg at sænke farten og kør udenom. Vær opmærksom på modkørende trafik, grøfter og vejtræer samt andre forhindringer.
- Har du for høj fart, bør du ikke dreje skarpt for at undgå. Det øger risikoen for, at bilen forulykker og evt. ruller rundt.
For mere information, kontakt venligst:
Adm. dir. Arne Willerslev-Legrand, mobilnummer: 40 81 02 88
Salg- og kommunikationschef, Stephen Erik Becker, mobilnummer: 25 58 90 10
Læs mere her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar