fredag den 20. august 2010

Ingeniørstuderende tager til Baltic Open med egne racerbiler

For hvert år får de ingeniørstuderende bag AAU s racerbiler nye erfaringer og bedre biler. Nu er de klar til at stille op i et internationalt løb mod sig selv.

Når unge mænd interesserer sig for hurtige biler, siger man, at de har benzin i blodet , men for en gruppe studerende på Aalborg Universitet er det nok mere korrekt at tale om mekanik i blodet . De ingeniørstuderende bruger nemlig en stor del af deres fritid på at bygge deres egne racerbiler. I disse dage er gruppen i gang med de sidste forberedelser, før de i konkurrencen Baltic Open i Estland d. 26.-28. august skal dyste mod studerende fra andre lande med samme passion.

Det er fire år, siden den første hjemmebyggede racer trillede ud fra garagen på Aalborg Universitet, og i år er holdet Unicorn Race Engineering klar med fjerde generation inden for AAU-racerbiler. G4, som den nye bil derfor kaldes, trækker på erfaringerne fra de tidligere, og samtidig har holdet foretaget nogle forbedringer i både konstruktion og mekanik. For eksempel er der i år gjort mere brug af letvægtsmaterialer som kulfiber i stedet for stål, og bilens strukturelle bund er en såkaldt sandwich-konstruktion af kulfiber og aluminium-honeycomb. Det har givet en række køretekniske fordele, men mest af alt har det reduceret bilens vægt fra 257 til 221 kg. På elektronikfronten har holdet på egen hånd udviklet en mere gennemført teknisk løsning, som trådløst sender data fra bilen, så man løbende kan holde øje med bilens ydeevne og eventuelle problemer.

- Det er sjovt, når alle disciplinerne kan spille sammen om at lave en god bil. Som energistuderende lærer jeg ikke noget om sandwich-konstruktioner eller standarder for trådløse netværk, men til gengæld kan jeg bidrage med noget, de andre på holdet ikke kan. En bonus er så, at vi nu for eksempel tager til Baltic Open og møder andre hold, siger Lars Kuur, der har været med i AAU s racerbilarbejde i 3 år.

Tidligere på sommeren deltog Unicorn Race Engineering i det internationale Formula Student-løb på Silverstone-banen i England. Forventningerne til den nye bil var i top, men inden starten løb holdet ind i problemer. Motorens brændstoftilførsel styres af et såkaldt fuel map, der er med til at bestemme hvor meget benzin, der skal sprøjtes ind i motoren. Her havde holdet valgt at videreføre et fuel map, der stammer fra den forrige Unicorn-racer. Ændringer i indsugningsvejen gav dog problemer med styringen af brændstofmængden, hvilket fik en af de fire cylindre til at stå af. Det påvirkede bilens ydeevne kraftigt, og før fejlen blev fundet, havde holdet mistet vigtige point i den samlede konkurrence. Problemet er dog ryddet af vejen nu, da holdet har fået udviklet et nyt map til brug ved Baltic Open.

Under løbet i den estiske hovedstad Tallinn stiller de studerende fra Aalborg Universitet for første gang op mod sig selv, for holdet har ikke kun den nye G4-bil med til Baltic Open.
- Vi har fået gjort G3 køreklar igen, så vi tager to biler med til Estland. Det bliver spændende at se, om den nye kan slå den gamle, griner Lars Kuur, som på trods at et stærkt deltagerfelt forventer, at holdet kan lande i den bedste halvdel af Baltic Open.

Mange hold fra udenlandske universiteter arbejder med millionbudgetter, og bilerne udvikles i mindst lige så høj grad af forskere som af studerende. På Aalborg Universitet kører racerbil-aktiviteten som et frivilligt og fuldt ud studenterstyret projekt, der tilfører den øvrige læring på ingeniøruddannelserne et ekstra niveau. Den nye G4-bil har kostet ca. 250.000 kroner og er finansieret med støtte fra blandt andet Det Teknisk- Naturvidenskabelige Fakultet på AAU og en række sponsorater.

Fotos, video og links:
Unicorns hjemmeside: http://www.unicorn.aau.dk
Download fotos fra AAU s racerbilprojekter http://picasaweb.google.dk/larkuur/G4Silverstone
Læs mere om Baltic Open d. 26.-28. august 2010: http://www.formulastudent.ee/balticopen

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar