lørdag den 17. december 2011

Skift til normaltid blev blodigt for hjortevildt

Efterårets skifte fra sommertid til normaltid er hvert år årsag til mange påkørsler af dyrevildt, fordi myldretiden rykkes ind i det tidsrum, hvor dyrene vandrer.
Den første uge efter skiftet betød ikke færre end 241 dræbte hjorte, viser en opgørelse fra Falcks vildt- og dyrekonsulent, Allan Bruun Rasmussen.

Efter skiftet sidste år blev der registreret 198 påkørsler af rådyr, og antallet i år er et af de højeste nogenside. I 2006 var antallet eksempelvis 86 og blandt grundene til at antallet af påkørsler går opad er, at hjorte- og dyrevildtbestanden er stigende, ligesom trafikken i landområderne er blevet mere intens. Og det er ikke kun dyrene, som kollisionerne kan gå ud over.

?Der sker hvert år trafikulykker ikke bare med stor materiel skade som følge af dyrepåkørsler, men også dødsulykker. Hvert år mister mindst to til tre personer livet efter sammenstød med et dyr. Især for kraftige undvigelser fører ofte til alvorlige uheld?, siger Allan Bruun Rasmussen, der desuden vurderer, at mange uforklarlige solouheld netop kan skyldes, at bilisten har forsøgt at undvige et dyr.

Senest har der eksempelvis i Rold Skov på tre uger været 11 trafikulykker med hjortevildt, og i følge Allan Bruun Rasmussen skyldes det tilfældigheder, at ulykkerne ikke har kostet menneskeliv.

Når skiftet til normaltid har indflydelse på antallet af dræbt hjortevildt, skyldes det at myldretiden flyttes en time, og det betyder, at trafikstrømmen er øget i det tidsrum, hvor dyrene vandrer mellem deres foretrukne vækstmarker og skjulesteder i skovbrynet.

Allan Bruun Rasmussen giver følgende råd, som bilister bør følge, når de kører gennem naturområder i denne tid:

? Først og fremmest: Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed, og vis derudover respekt for de opstillede advarselstavler med hjortevildt.
? Husk langt de fleste dyr bliver påkørt i daggry samt skumringen.
? Har du set et stykke hjortevildt krydse vejen foran dig, så kommer der sandsynligvis flere. Vildt krydser yderst sjældent en vej alene.
? Ser du vildt tæt på vejen skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bevæger sig væk fra vejen det kan lige så godt finde på at springe ud foran bilen.
? Det bedste er at bremse og holde fast i rattet. Hvis en undvigelse forsøges, skal man køre bagom, da hjortevildt aldrig vil vende om.
? Er en kollision uundgåelig, forsøg da at ramme den bagerste del af dyret, på den måde minimeres risikoen for, at dyret kommer ind gennem forruden.

Hvis uheldet alligevel er ude, skal man underrette Dyrenes Vagtcentral på 1812. Dyrenes Vagtcentral vil herefter sørge for, at vildtet bliver afhentet og eventuelt aflivet af Falck. Denne assistance er gratis for bilisten, da Dyrenes Beskyttelse og Falck i fællesskab finansierer dyreambulancen. Hvis det påkørte dyr er løbet væk, vil Falck og Dyrenes Vagtcentral foranledige, at det bliver opsporet af en schweisshundefører. På alle landets Falck-stationer kan bilister gratis få udleveret en særlig streamer, som kan benyttes til afmærkning af dyret. Streameren er udarbejdet af Falck i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Jægerforbund, Skov- og Naturstyrelsen og Schweisshundeforeningen.


Læs mere her

tags: Danmark, bilen, trafikken, dræbt, Falck, trafikulykke, 2006, ulykker, ambulance, dødsulykke, øl,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar