fredag den 4. november 2011

Skift til vintertid koster mange dyr livet

Ved overgangen fra sommertid til vintertid bliver mange dyr dræbt i trafikken. Også for bilisterne er risikoen på vejene øget, advarer Tønder Kommune

Overgangen fra sommertid til vintertid er farlig både for dyr og mennesker. Hvert år mister tusindvis af dyrevildt livet i trafikken ved skiftet til vintertid. Når urene stilles en time tilbage natten til søndag, konflikter vores dagsrytme med vildtets daglige rutiner, morgen og aften, og da det tager lidt tid for dyrene at rette sig ind til menneskernes vintertid, er der mange hjorte og andre dyr, der bliver dræbt i trafikken.

- Morgenens myldretid flyttes en time og kommer dermed i konflikt med morgengryet, hvor mange dyr vandrer. Det medfører erfaringsmæssigt mange trafikdræbte dyr, oplyser ingeniør Anders Hørkjær Pedersen fra Tønder Kommune.

Natten mellem lørdag den 29. og søndag den 30. oktober går Danmark over til vintertid, og Anders Hørkjær Pedersen opfordrer i den anledning trafikanterne til at være ekstra opmærksomme og sænke hastigheden i områder, hvor der f.eks. er advarselsskilte, skov eller tæt beplantning, læhegn eller vandløb, der krydser vejen.

Også øget risiko for trafikanterne

Samtidig advarer Anders Hørkjær Pedersen om pludselige undvigemanøvrer, da de kan være til fare for andre trafikanter. I stedet bør trafikanterne forsøge at forudse risikoen for at påkøre dyrevildt og tilpasse kørslen derefter.

Særligt påkørsel af dåvildt eller kronvildt kan få fatale konsekvenser for bilisten, hvorfor det anbefales, at bilisterne sænker hastigheden til 70 km/t, når de efter mørkets frembrud passerer advarselstavler om dyrevildt eller kører i risikozoner.

Hvert år bliver omkring 25.000 vildtlevende hjorte dræbt i trafikken i Danmark omkring en tredjedel af disse ulykker sker i efterårsmånederne. Særligt i de to første måneder efter overgangen til vintertid sker mange af disse ulykker.

Ulykkerne resulterer oftest i svær materiel skade, men også to til tre personer bliver årligt dræbt i denne type ulykker. Ikke af selve sammenstødet med dyret, men når føreren panisk forsøger at undvige og dermed støder sammen med modkørende biler eller genstande udenfor kørebanen.

Da langt fra alle uheld med dyr anmeldes, vides det ikke, hvor mange dyr er er blevet påkørt på vejene i Tønder Kommune.

Hvis uheldet er ude, skal man ringe til Falck på tlf. 70 10 20 30. Det er ulovligt ikke at underrette Falck om sammenstød med dyrevildt. Falck sørger gratis for, at vildtet bliver fundet og eventuelt aflivet.

Gode råd:

? Tag advarselstavlerne om, at vildt krydser vejen alvorligt sænk derfor hastigheden til omkring 70 km/t
? Vær opmærksom ved solopgang og ?nedgang
? Vær opmærksom på, at dyr ofte bevæger sig i flok
? Vær særlig opmærksom i områder hvor skov eller tæt beplantning, læhegn eller vandløb, krydser vejen

Læs mere her

tags: Danmark, trafikken, dræbt, Falck, ulykker, Tønder,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar