lørdag den 20. august 2011

Tidligere overvismand: Hellere kvalitet end kvantitet

Dygtige faglærte er vigtigere for Danmarks fremtid end mange faglærte, mener professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen, som også er tidligere overvismand.

En stor gruppe erhvervsuddannede med en solid faglig ballast er afgørende for Danmarks fremtid. Faktisk er det mindst lige så vigtigt, at de faglærte har et højt fagligt niveau, som at vi uddanner store mængder mellem-dygtige faglærte. Det var budskabet fra Torben M. Andersen på undervisningsministerens nyligt overståede Sorø-møde, hvor Håndværksrådet deltog.

På Sorø-mødet mødes repræsentanter for arbejdsgivere, uddannelsessystemet, fagforeninger og en række fagpersoner for at diskutere forskellige uddannelsespolitiske temaer med den ansvarlige minister, lige nu undervisningsminister Troels Lund Poulsen. For første gang var temaet for mødet de danske erhvervsuddannelser, og derfor deltog Håndværksrådet som repræsentant for den del af det danske erhvervsliv, som tager uddannelsesopgaven mest alvorligt, nemlig de små og mellemstore virksomheder. Flere deltagere lagde stor vægt på erhvervsuddannelsernes betydning for Danmark; blandt andre tidligere overvismand Torben M. Andersen.

Professor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand Torben M. Andersen sagde bl.a., at en stor gruppe grundlæggende ordentligt uddannede fx fagligt uddannede - modvirker polarisering i samfundet. Men man skal se på uddannelsernes kvalitet og ikke fokusere udelukkende på kvantitative mål.

?Torben M Andersens betragtninger er helt i overensstemmelse med de uddannelsespolitiske budskaber, Håndværksrådet har afsendt i de senere år?, siger Heike Hoffmann, erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet. ?Vi skal sørge for tilbud til både de meget ambitiøse lærlinge og til dem, der har brug for mere hjælp. Men i bestræbelserne på at få alle med stærke og mindre stærke er det helt afgørende, at man sikrer en ordentlig kvalitet til den store mellemgruppe af lærlinge, der klarer sig godt og fint, og som ikke gør særligt opmærksom på sig selv?.

Uddannelse sikrer beskæftigelsen
Torben M. Andersen pointerede, at uddannelse er afgørende for beskæftigelsen, som igen er en forudsætning for et velfærdssamfund. En meget væsentlig pointe i denne sammenhæng er, at kvalitet er mindst lige så afgørende som kvantitet. Der opnås ikke øget vækst eller velfærd ved ensidigt at fokusere på kvantitative mål (fx en 95 %-målsætning), hvis kvaliteten glemmes undervejs. På samme måde er det ekstremt vigtigt at fokusere på bredden forstået på den måde, at bredden er mindst lige så vigtig som eliten.

En ensidig fokusering på fx en stor andel af befolkningen med en videregående uddannelse eller elitefokusering på de grundlæggende erhvervsuddannelser skaber en mindre midte i samfundet, hvilket kan medføre polarisering. Torben M. Andersen formulerede det således, at en høj kvalitet i gennemsnitsborgerens kvalifikationer er voldsomt vigtige for vækst og velfærd.

Når vi taler om erhvervsuddannelser, vækst og velfærd er det således fra et nationaløkonomisk synspunkt helt afgørende, at gruppen af personer med et lavt kvalifikationsniveau minimeres, men det er samtidig en forudsætning, at der ikke slækkes på kvaliteten i de eksisterende uddannelsestilbud.

Eftersyn til efteråret
Deltagerne på Sorø-mødet var enige om, at en af erhvervsuddannelsernes største udfordringer er konjunkturfølsomheden og den aktuelle mangel på praktikpladser. Undervisningsministeren annoncerede meget klart, at han til efteråret vil sætte gang i det 360 graders eftersyn af erhvervsuddannelserne, som Håndværksrådet længe har efterspurgt.

Formålet med eftersynet er at skabe flere praktikpladser og at generere viden om, hvorfor det er så svært at skaffe det nødvendige antal praktikpladser. Undervisningsministeren var ligeledes klar på, at uddannelsesklausuler i forbindelse med store anlægsprojekter også indgår i bestræbelserne på at komme praktikpladskøen til livs. Eftersynet bliver sat i gang i efteråret 2011 og strækker sig over ca. seks måneder med henblik på, at der kan gennemføres lovgivning i foråret 2012.

Håndværksrådet pegede ved Sorø-mødet på, at eftersynet også bør se på, om det meget store frafald også skyldes faktorer uden for selve erhvervsuddannelsen. ?Det er vigtigt, at eftersynet skaber viden om, hvorvidt de unges forventninger er i overensstemmelse med det, de møder på erhvervsuddannelsen?, siger Heike Hoffmann. ?Vores hypotese er, at en stor del af frafaldet kan forklares med manglende reel viden om, hvad der sker på en skole og hos en mester. Holder hypotesen, må vi også se på, hvordan vi kan sikre, at den viden bliver tilgængelig.?

Flere sværhedsgrader på hylderne
Der er stor variation i både motivation, kundskaber og ikke mindst modenhed blandt de unge, der begynder på en erhvervsuddannelse. For at have et tilbud til unge med forholdsvis svage forudsætninger og samtidig kunne imødekomme de dygtigste unges ambitioner, skal der et bredere udbud af niveauer på hylderne på de danske erhvervsskoler, sagde undervisningsminister Troels Lund Poulsen.

Ministeren benyttede lejligheden til at foreslå, at der oprettes et nyt fælles basisforløb for uafklarede unge. De unge, der er afklarede omkring deres uddannelsesvalg, skal kunne følge et såkaldt fasttrack med henblik på hurtig gennemførelse, mener han.

Vil du vide mere?
Håndværksrådets politiske chef, afdelingsleder Frank Korsholm, og uddannelsesansvarlige, erhvervspolitisk konsulent Heike Hoffmann deltog på mødet.

Kontakt erhvervspolitisk konsulent Heike Hoffmann på hoffmann(at)hvr.dk

Læs mere her

tags: Aarhus Universitet, Danmark, 2011, økonomi, politi, uddannelse, vold, fagforening, fagforening, lovgivning, 2012, virksomhed, undervisningsminister, motivation, videregående uddannelse, beskæftigelse, erhvervsuddannelser, praktikplads, undervisning, arbejdsgiver, lærling,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar