lørdag den 10. november 2012

Er bilen klædt på til vinteren

En vinterklargøring af bilen kan spare bilejerne mange kvaler, når først temperaturen begynder at falde, og vinteren sætter ind. Særligt bilens batteri og lys er ømme punkter, viser tal fra FDM test og bilsyn.

Kolde morgener, fugtigt vejr og glatte veje gør hvert år vinteren til en prøvelse for landets bilejere, der døjer med halvflade batterier og dårligt vejgreb. Men får man bilen klædt ordentligt på i tide, kan de fleste køre gennem de kolde måneder uden at være nødt til at tilkalde vejhjælp.

At der kan være sund fornuft i at gøre bilen vinterklar, viser tal fra FDM test og bilsyn. Her fandt man i 5.709 vedligeholdelsestest i alt 10.694 fejl, der relaterer sig til vinterklargøring. Det er særligt bilens lys, den er gal med. I gennemsnit havde hver af de undersøgte biler mindst én fejl på enten lys eller lygter. En anden stor fejlgruppe var bilens elektriske anlæg, som halvdelen af bilerne havde fejl på.

"Det er velkendt, at batteriets kapacitet falder i takt med temperaturen, hvis det ikke er helt nyt, og så kan det være svært at få liv i bilen. Derfor er det en god idé at teste det og eventuelt anskaffe sig en hjemmelader, så man selv kan lade det helt op i løbet af vinteren," siger leder af FDMs tekniske rådgivning Jørgen Jørgensen.

At netop batteriet ofte er bilens svage punkt, når vinteren sætter ind, genkender man også hos FDM vejhjælp, der måtte yde starthjælp mere end 2.700 gange sidste vinter.

Ud over batteriet skal man sikre sig, at bilens kølesystem er tilpas frostsikret. Er man i tvivl, om det er tilfældet, bør man tage en tur forbi sit værksted. Derudover skal man sikre sig, at sprinklervæsken kan modstå lave temperaturer, og da vinterens sjap og nedbør har det med at sende vinduesviskerne på overarbejde, bør man også kaste et blik på viskerbladene og evt. skifte disse. Endelig skal man sørge for, at der er en god olie på motoren, da lave temperaturer i kombination med en slidt og tyk olie gør det svært at starte motoren.

"Det vigtigste i forbindelse med at gøre bilen klar til vinteren er dog dækkene, som skal passe til årstiden. Det er en forudsætning for både at kunne stå fast og komme frem. Derfor anbefaler FDM, at man skifter til vinterdæk, hvis man vil køre i vinterføre. I øvrigt er vinterdæk et lovkrav i flere lande omkring os," siger Jørgen Jørgensen og fortsætter:

"At vinterklargøre bilen kræver ikke den store bilviden og kan sagtens klares hjemme på villavejen. Men har man ikke mod på at gøre det selv, bør man lade enten sin lokale mekaniker eller FDM give bilen et vintertjek, så den er klar til vinterens strabadser."

Se video eller læs mere om, hvordan man selv kan gøre bilen vinterklar på

Læs mere her

tags: bilen, FDM, kølesystem, kaffe,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar