onsdag den 9. februar 2011

Dom i Pallisbjerg sagen

Mor og søn idømt henholdsvis 2 års betinget fængsel og 3 års ubetinget fængsel for momssvig og hæleri.

Den 45-årige blev idømt 3 års fængsel og en tillægsbøde på 18,6 millioner kroner for momssvig, og hans 80-årige mor blev idømt 2 års betinget fængsel for hæleri, fordi hun havde modtaget 12,5 millioner kroner af sin 45-årige søn.
11,5 million kroner blev formelt placeret i et selskab, som moren stod som ejer af.

Selskabet blev derfor idømt en bøde på 3 millioner kroner for hæleri for 11,5 millioner kroner. Retten konfiskerede de penge, som moderen og selskabet havde modtaget.

Den 45-årige nægtede sig skyldig, da sagen blev indledt ved Retten i Holstebro den 4. januar 2011, selv om han i december 2008 havde tilstået momssvig overfor politiet.

Efter en omfattende bevisførelse, der strakte sig over 6 dage i retten, meddelte den 45-åriges forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, på den 7. dag i retten, at hans klient nu erkendte sig skyldig i momssvig.

Sagen er en af de første større sager, der er opstartet hos både SKAT, politiet og anklage­myndigheden efter politikreds­reformen. Sagen er blevet behandlet meget hurtigt både hos SKAT, politiet og anklagemyndigheden, fordi behandlingen af sagen fra starten af er blevet koordineret mellem de involverede myndigheder.

Der har derfor ikke været nogen stille perioder i sagsbehandlingen. Den hurtige sagsbehandling ved politi og anklagemyndighed har været mulig, fordi der begge steder er blevet etableret specialafdelinger for bekæmpelse af økonomisk kriminalitet.

Der blev foretaget ransagning af virksomheden på herregården Pallisbjerg Hovedgård i december 2008. SKAT traf afgørelse vedrørende momstilsvaret den 22. april 2009, og bad anklagemyndig­heden om at rejse tiltale i oktober 2009. Anklagemyndigheden sendte anklageskrift til retten i februar 2010, hvorefter sagen på grund af forsvarernes kalendere blev berammet til november 2010 og senere rykket til januar 2011.

Politiassessor, Gorm Søgaard Lund, der har mødt for anklagemyndigheden i sagen udtaler: "Den 45-åriges virksomhed har kun bestået af handel med raps. En handel, der har givet underskud på flere millioner. Han har derfor udelukkende levet af momssvig. Det er dybt beklageligt, at nogen bevidst vælger at leve af at tage penge fra os andre gennem statskassen. Det er jo alle os, der betaler skat, som bliver snydt. Det er kun rimeligt, at straffen for den slags er flere års fængsel."

Retten har fundet den 80-årige mor skyldig i hæleri for 12,5 millioner kroner. Det er et usædvanligt stort beløb. Det er rigtigt, at selv nære familiemedlemmer bliver hårdt straffet, når de modtage millioner, som de ved stammer fra kriminalitet. Afgørelsen viser de kriminelle, at de ikke skal bede deres nære om at passe på udbyttet af deres kriminalitet. Det er strafbart at modtage penge, som man ved stammer fra kriminalitet. Den udmålte straf er sædvanlig for denne type af sager. Man giver normalt ikke 80-årige ubetinget fængsel. Det er en naturlig følge af domfældelsen, at hun får den million, som hun har modtaget, og som ikke er blevet skudt ind i selskabet.

Det er usædvanligt, at selskaber bliver dømt for hæleri, og det er derfor vigtigt for anklagemyndigheden, at retten har fastslået, at selskabet har begået hæleri. Retten har fundet, at selskabet skal betale en bøde på 3 millioner kroner for hæleriet. Det er en naturlig følge af domfældelsen, at selskabet får konfiskeret de 11,5 millioner kroner, som det har modtaget.

Mor og søn brugte de mange penge på at købe og renovere Pallisbjerg Hovedgård, hvor de boede. Derfor har herregården givet navn til sagen.

Renoveringen af Pallisbjerg Hovedgård har imidlertid ifølge selskabets årsregnskab ikke medført en tilsvarende værdiforøgelse af ejendommen. Der er derfor næppe fuld dækning for erstatningskravet i ejendommens friværdi.

Mange af de håndværkere, der har medvirket til renoveringen, har afgivet forklaring i retten.

Læs mere her

tags: underskud, anklagemyndigheden, 2009, 2010, 2011, 2008, økonomi, politi, retten, regnskab, fængsel, statskassen, december, Holstebro, virksomhed, kriminelle, penge, moms, SKAT,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar