tirsdag den 2. april 2013

Gør bilen klar til foråret

Forårsklargøring af bilen deler bilejerne i to hold: Nogle elsker at pusle om bilen selv, andre drømmer om professionel bilklargøring.

Den skarpe forårssol er ubønhørlig. Bilen er møget til i salt og snavs, fælgene er beskidte, ruderne er fedtede både indvendigt og udvendigt, måtterne er brune og hvide af jord og salt. Så nu er det snart tid til en gennemgribende forårsklaring af bilen. Og hvad indebærer det Vi har kikket vore venner hos FDM og Berlingske Bilen over skulderen, og så har vi lagt nogle af vore egne tips til. Hold tungen lige i munden, her er opskriften på en god klargøring af din bil på en frostfri dag:

Hvis du har vinterdæk på bilen, så få sat sommerdækkene på, hvis der ikke længere er sne og sjap på vejene. Skal du have et godt tilbud på sommerdæk, kan du sende en forespørgsel om det ud til de ca. 775 værksteder og dækcentre, der er tilknyttet autobutler.dk. Du får hurtigt op til tre tilbud fra nærområdet.

Vask bilen, så ser du et hurtigt resultat og er motiveret til at gå videre. Vælg en god vask i vaskehallen, det er normalt det mest skånsomme. Det er også det mest miljøvenlige, da vandet renses og genbruges. Vask efter med en god børste og vand med bilshampoo på fælgene, i false, kroge og under nummerpladerne. Hvis du insisterer på at vaske med børste derhjemme, så skift ofte vand i spanden og skyl ofte. Tør efter med vaskeskind. Lad bilen skal tørre i skygge. Hefter kan du give den lakrens og lakforsegler med nogle bløde klude. Er der mange små rustpletter, den såkaldte flyverrust, så overvej at sende bilen til lakbehandling. Ofte kan autolakereren fikse det for nogle få tusinde kroner. Den tid, da hele bilsider blev omlakeret pga. små rustpletter er ovre.

Tøm bilen for beskidte måtter, affald og alt andet uvedkommende, så du får et overblik og ikke skal bruge tid på det undervejs. Hvis måtterne er meget slidte, så køb nogle nye, evt. uoriginale. Men sørg for, at de nye kan sættes fast i bunden af bilen, hvis de gamle kunne. Det er farligt, hvis måtterne forskubber sig ind under bremsepedalen eller koblingspedalen og blokerer for dem. Hvis de ikke er slidte, så giv dem en skånevask ved 30-40 grader C i vaskemaskinen uden centrifugering, når de er blevet støvsuget eller banket godt af.

Gør ruderne rene indvendigt og udvendigt med vand og sulfo, gå evt. efter ned vinduesrens på sprayflaske. Tør efter med en blød klud, der ikke fnugger. Hvis ruderne er nye, kan du give dem en nanobehandling, evt. kan du få en specialist til det. Resultatet bliver knap så godt med gamle, ridsede ruder. Pas på med ikke at bruge skarpe genstande. Det ridser og kan ødelægge varmetråde indvendigt. Er der tyggegummi eller lignende på ruderne, så brug lidt madolie og sprit.

Gør kabinen ren. Støvsug sæderne, rens dem med sæderens fra bilistbutikken, om nødvendigt. Brug lunkent vand med en smule sulfo i til plastfladerne. Pas på med siliconespray. Det glinser meget i solen og tiltrækker støv. Brug en vatpind og/eller en brugt tandbørste til rengøring af de svære steder, f.eks. luftdyserne. Husk at rengøre rat og betjeningsgreb der kan sidde mange bakterier.

Er du allerede træt ved tanken om det kæmpearbejde, der venter dig, og ved du inderst inde, at du ikke får det gjort, så er det måske en idé at få et tilbud på bilklargøring, for eksempel hos et af autobutlers mange klargøringscentre eller værksteder.

Læs mere her

tags: bilen, FDM, bakterie, miljøvenlig, miljø, fælg,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar