søndag den 19. juli 2015

Kom sikkert på bilferie


Tusindvis af danskere tager i de kommende uger på bilferie. Her er der gode råd til sikker pakning af bilen, hvor ofte du bør tage en pause og hvad du gør, hvis I kører galt.Sommerens regnfyldte skyer kan få ekstra mange til at pakke bilen og køre sydpå for at nyde sol og varme. Inden turen går mod syd, er det en god idé at forberede turen ordentligt.

Lange strækninger, en overlæsset bil, urolige børn på bagsædet og en træt chauffør bag rattet kan gøre turen til en udfordring. Det er derfor vigtigt, at både bil og chauffør er i topform, før du tager af sted på sommerferie.

Pak bilen korrekt
Undgå løse genstande inde i bilen, da du kan få dem i nakken, hvis du bremser hårdt op eller kører ind i andre. Selv små, løse genstande kan gøre alvorlig skade på passagerne. Når bilen er læsset, skal der mere luft i dækkene, for at bilen har det optimale vejgreb.

Husk refleksveste og en lommelygte
Hvis du går i stå eller punkterer, er det vigtigt, at du kan blive set af de andre trafikanter. I flere europæiske lande er det et lovkrav at have refleksveste med i bilen.
Husk de relevante papirer, mærkater og sikkerhedsudstyr.

Tjek bilen før afgang
Det er godt at få tjekket motor, bremser og dæk, inden I tager af sted. Test bilens bremser og stabilitet, inden du kører. Bilens vægt kan forøges med op til 40 %, når den er fuldt læsset. Det betyder, at bilens bremselængde øges, og det tager længere tid at få bilen standset.

Oplad mobiltelefonen
Sørg for, at mobiltelefonen er opladet, hvis det bliver nødvendigt at tilkalde hjælp. Inden I kører kan I downloade det røde kort som app fra SOS Dansk Autohjælp. Så kan bugseringsfolkene automatisk se, hvor I præcist befinder jer.

Hold mange pauser
Det er vigtigt at holde en pause for hver to timer, man har kørt. Planlæg hvor den næste rasteplads er, som I vil holde ind på. Det er vigtigt at komme ud af bilen og få strakt ben og få lidt luft. Hvis I har børn med, så har de også brug for at få brændt noget energi af.

Hold pause inden trætheden melder sig, skift eventuelt chauffør, drik en kop kaffe eller tag en lur på 15 - 20 minutter. Når man er træt, så har hjernen brug for et hvil.

Spis og drik sundt
Drik vand og spis frugt og grønt i stedet for slik. Sunde fødevarer sikrer, at du holder dig frisk i længere tid. Sodavand og slik har kun en kortvarig, opkvikkende virkning.

Uopmærksomhed
Hold fokus på vejen og trafikken. Når man er på bilferie kører man ofte på skæve tidspunkter af døgnet og på veje, man ikke kender. Derfor kræver det mere opmærksomhed.

Få en anden i bilen til at åbne din vand, pose med frugt eller slik, så du kan koncentrere dig om vejbanen og trafikken. Ellers vent med at åbne f.eks. vandflasker til du holder pause.

Husk underholdning til børnene
Sørg for at børnene er aktiveret på bagsædet med legetøj, film eller bøger. Hvis det er muligt, så lad børnene se film eller tag nogle lydbøger med. Dem kan hele familien høre eller børnene kan høre hver deres bog med høretelefoner, så der er ro i bilen og chaufføren kan koncentrere sig om kørslen. Hos Rådet for Sikker Trafik kan du få flere gode råd til børn i bilen.

Læs mere her

tags: euro, bilen, downloade, trafikken, energi, sommerferie, bremser, kaffe, frugt,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar