tirsdag den 26. august 2014

Tønder med i ny spritkampagne

Sommeren er en tid med mange spiritusulykker på vejene. Landsdækkende kampagne giver vejledning og gode råd om at undgå ulykker Om sommeren sker der mange spiritusulykker på vejene. Derfor er Tønder Kommune sammen med 67 andre danske kommuner med i en landsdækkende kampagne mod spritkørsel. Den skal få flere til at droppe alkohol, hvis de skal køre hjem efter en fest eller middag.

Et af hovedbudskaberne er: Skal ud til en middag, en festlig aften eller en grillmiddag, så er det vigtigt at have aftalt på forhånd, hvem der kører hjem.

I løbet af juni måned vil bilister både i Tønder Kommune og resten af landet møde omkring plakater langs vejene, hvor der står enten "Hvem kører hjem " eller "Kom sikkert hjem". Ca. 3.000 plakater vil være stillet op langs de danske veje.

Når først der er taget hul på en øl eller en flaske vin, kan det være svært at holde styr på, hvor meget man har fået at drikke, og hvor lang tid der faktisk går, før man er ædru nok til at køre. Derfor er det altid en god ide med faste aftaler om, hvem der kører, lyder opfordringen fra ingeniør Anders Hørkjær Pedersen fra Tønder Kommune.

- Sommeren er en dejlig tid, hvor der er mange sommerfester, festivaler, Sankt Hans-fester og grillaftener, hvor folk får lidt at drikke. Desværre er sommeren også den tid på året, hvor der bl.a. i Tønder Kommune sker flest trafikuheld med spiritus. For at undgå en tragisk afslutning på en god sommeraften, er det vigtigt, at vi alle bliver bedre til at aftale, hvem der skal køre hjem eller gribe ind, hvis en beruset person vil sætte sig bag rattet, siger Anders Hørkjær Pedersen.

Foruden 68 kommuner bakker Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og politiet op om kampagnen mod spritkørsel.

I løbet af juni sætter politiet samtidig ind med ekstra spritkontroller, så vejene bliver mere sikre for os alle.

Drinks uden sprut – kan man det
Hvis du har gæster, der skal køre hjem, så er det en hjælp at servere lækre drikke for dem uden alkohol for eksempel en såkaldt mocktail. På den måde vil de stadig kunne føle sig som en del af festen og skåle med og i mindre grad blive fristet til at drikke alkohol.

- Når folk er til en middag eller fest, så drikker de ofte alkohol, fordi de vil være med i festen og oplever, at det forventes af dem. Det kan være et problem, hvis de er i bil. Derfor hjælper du dine gæster ved at servere velsmagende drikke uden alkohol, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Dansk Bartender Laug har lavet flere opskrifter på alkohofri drinks for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Find opskrifterne her: www.facebook.com/stopspritkoersel

På Facebook-siden kan du desuden blande dig i debatten med de 145.000 andre, der allerede støtter kampen mod spritkørsel.

Fakta:
- 96 pct. af danskerne tager afstand fra spritkørsel.
- Antallet af spritbilister på vejene er halveret fra 1980´erne til i dag.
- Der kører dog stadig cirka 10.000 spritbilister på vejene hver dag.
- 9 ud af 10 spritbilister er mænd.
- Spritulykker sker oftest i aften- og nattetimerne fredag, lørdag og søndag.
- Der sker flest spritulykker på landet.
- Det er typisk biler eller knallerter, der er involveret i spritulykker.
- I perioden 2005-2012 er 100 personer kommet til skade i et sprituheld i Tønder Kommune (11 dræbte, 45 alvorligt og 44 lettere tilskadekomne)
- I 149 af de 736 uheld der skete i perioden 2005-2012 på kommunevejene i Tønder Kommune, svarende til 20 %,havde føreren en promille højere end promillegrænsen

Sådan forhindrer du spritkørsel:
- Aftal allerede før festen starter, hvem der kører hjem.
- Servér spændende drinks uden alkohol til dem, der skal køre.
- Tilbyd overnatning på forhånd eller arranger transport til gæsterne.

Sådan stopper du din fulde ven i at sætte sig bag rattet
- Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører.
- Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne.
- Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden.
- Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen.
- Tilbyd overnatning.
- Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket.• Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114.

Læs mere her

tags: beruset, politi, Facebook, trafikuheld, dræbt, 2012, ulykker, penge, Tønder, projektleder, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar