lørdag den 9. juli 2011

Undgå vandskader ved skybrud

Rigtig mange boligejere i Københavnsområdet måtte endnu engang kæmpe med vand i kælderen efter weekendens skybrud. Vandmasserne har flere steder forvoldt stor skade på både bygning og personlige ejendele. Det har givet travlhed hos forsikringsselskaberne, der ikke tøver med at kvittere med forhøjede præmier til udsatte boligejere.

- Det er næppe sidste gang, vi vil se skybrud i Danmark. Snarere tværtimod tyder alt på, at vi vil se flere og voldsommere vejrfænomener i fremtiden. Bor man i et udsat område, kan det derfor være en god ide at overveje, om ikke man allerede nu bør gøre en række tiltag for at forhindre vandskader i fremtiden, siger Nils Lygaard, konsulent i teknisk afdeling i TEKNIQ Installatørernes Organisation.

Ifølge ham er der nemlig en række tiltag, man selv kan gøre for at undgå, at kælderen bliver en udvidet del af kloaknettet, når det bliver overbelastet af store vandmængder.

- I første omgang handler det selvfølgelig for de berørte boligejere om at få udbedret de skader, de har fået i denne omgang. Men efterfølgende bør man som boligejer nok overveje at gennemføre et eller flere tiltag, så man undgår at stå i samme situation igen om et halvt år. For eksempel ved at installere et højvandslukke eller rense tagrender, nedløbsrør og samlebrønde, så man undgår bygningsskade mest muligt, siger Nils Lygaard.

Ved at rense tagrender og nedløbsrør forhindrer man, at vandet lægger sig eller løber de forkerte steder hen, og ved at få installeret et højvandslukke forhindrer man, at beskidt og bakteriefyldt kloakvand kommer op af toilettet og afløbet ved høj vandstand.

- Et højvandslukke kan ikke forhindre oversvømmelse, men man kan sikre sig, at det i hvert fald ikke er kloakvand, der strømmer ind i kælderen. Hvis man helt vil undgå oversvømmelse, kan det være nødvendigt at få etableret et omfangsdræn rundt om sin bolig, som kan forhindre, at grundvandet stiger op og trænger ind i fundamentet, siger Nils Lygaard.

Konsulent på elområdet, Johan Hakmann, opfordrer i øvrigt til, at man sørger for at få tjekket boligens elinstallationer, mens man er i gang med oprydningsarbejdet.

- Våde elinstallationer kan medføre overgang og kortslutninger. Derfor er det vigtigt, at man sørger for, at de installationer, der har været udsat for vand, får lov at tørre. Desuden bør man få tjekket eventuelle eltavler og samlinger, for eksempel ved lamper i loftet, så man sikrer sig, at der ikke ligger vand, siger Johan Hakmann og tilføjer:

- Man bør samtidig tænke over, hvordan man fremover undgår, at de elektriske installationer i kælderen bliver våde, hvis man har tendens til høj vandstand. For eksempel ved at placere dem højere oppe i rummet og undgå stikkontakter i gulvhøjde.

De umiddelbare skader dækkes i vidt omfang af forsikringen, mens udgifterne til de nye tiltag kan trækkes fra via boligfradragsordningen.

- Det kan være en god ide at få lavet et eller flere af tiltagene, nu man alligevel er i gang med at udbedre skaderne. På den måde kan man sikre huset fremover og gøre brug af boligfradragsordningen på en og samme tid, siger Nils Lygaard.

For yderligere oplysninger kontakt Nils Lygaard på 77 41 15 92 eller Johan Hakmann på 77 42 42 24

Læs mere her

tags: København, Danmark, boligejere, vold, boligejer, forsikringsselskab, bakterie,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar