mandag den 28. september 2015

Sådan klarer bilen de næste dages vintervejr

Når bilisterne de næste dage skal kæmpe mod vintervejret, er der en række gode råd, man bør følge. Centerleder Henrik Jensen fra dæk- og autoservicekæden Euromaster giver her sine bud.
Vinteren har hidtil været god ved landets mange bilister, men allerede i nat og i morgen ser det ud til, at Kong Vinter for alvor vil gøre sit indtog. Og det vil givetvis give mange bilister problemer de kommende dage. Centerleder Henrik Jensen har en række gode råd, som kan afhjælpe de værste udfordringer: – Vinteren sætter sine spor på bilen, og af hensyn til både sikkerhed og pengepungen er det en god idé at få køretøjet kigget efter i sømmene, siger Henrik Jensen fra Euromaster, der ud over at være dækspecialister med afdelinger over hele landet også udfører alle slags autoreparationer og -service, herunder serviceeftersyn, olieskift samt udskiftning af bremser og udstødninger. Blandt andet er det anbefalelsesværdigt at tjekke bremserne, hvor sand og grus sætter sig på de bevægelige dele.

– Selvom man er opmærksom på larm og skurren, kan det være svært at mærke, om bremseklodserne er slidt ned. Det er en rigtig god idé at få bremserne skilt ad og smurt regelmæssigt, for ellers kan man imødese en dyr reparation eller udskiftning, lyder det fra centerlederen, der også anbefaler at tjekke håndbremsen. – På ældre biler er justering af håndbremsen som tommelfingerregel påkrævet, hvis den kan hæves mere end tre takker. Har man en nyere bil, bør man under alle omstændigheder få håndbremsen tjekket af en fagmand med jævne mellemrum.

Tjek slitage på vinterdækkene

Dækkene er ifølge Henrik Jensen meget væsentlige for trafiksikkerheden. – Man bør køre med korrekt lufttryk og få vinterdækkene på, så snart der er risiko for nattefrost. Desuden må dækkene ikke være nedslidte. Herhjemme er mindstekravet til dækmønstrets dybde på 1,6 mm, men vi anbefaler 3 mm eller mere. Det er også en god idé at tjekke, om slitagen er ens på hele dækfladen. Hvis ikke, kan det være tegn på, at styretøjet er slået skævt eller indstillet forkert, siger centerlederen.

– Det er råd, som både forbedrer din bils sikkerhed og køreegenskaber. Desuden kan man spare rigtig mange penge ved at køre med korrekt lufttryk, da dækkene slides langsommere, samtidig med at benzinøkonomien forbedres. Desuden kan det betale sig at købe dæk i en ordentlig kvalitet, selvom udskrivningen her og nu er lidt større. Den ekstra investering får man hurtigt igen, hvis dækket holder dobbelt så lang tid, understreger Henrik Jensen.

Kontrollér kølersystem og oliestand

Under motorhjelmen bør man kontrollere kølersystemet. – Her skal man først og fremmest tjekke kølervæskestanden. Det gælder specielt ældre biler, som ikke selv gør opmærksom på lav væskestand. Derudover skal man undersøge, om kølerslangerne er ved at blive rustne eller har revner og sprækker. Så bør de nemlig skiftes, siger Henrik Jensen. Desuden skal man holde øje med kølersystemets ekspansionsbeholder. – Den sikrer væsketilførslen og bør som udgangspunkt indstilles til maksimum, fortsætter automanden, der også anbefaler, at man tjekker lyset, viskerbladene og oliestanden. Olietjekket bør ske på et tidspunkt, hvor bilen har været i ro mindst et par timer. – Ellers forekommer oliestanden højere, end den er. I øvrigt har nye biler typisk et interval på 30.000 km mellem olieskift, mens det tilsvarende tal for ældre biler ligger på 10-15.000 km.

Tjekliste: Få bilen i topform til vinteren
• Bremserne bør skilles ad og smøres, og håndbremsen justeres.
• Kør på vinterdæk. Tjek lufttrykket, om slitagen er ens over hele dækfladen, samt om mønsterdybden er mindst 3 mm.
• Tjek lys, viskerblade og olie.
• Tjek kølervæskestanden, indstil væsketilførslen til det maksimale, og hold øje med slidte kølerslanger.
• Spørg din lokale fagmand til råds. Ofte er det muligt at få gennemtjekket bilen for et beskedent beløb.

Euromaster er europæisk markedsleder inden for dæk og dækserviceløsninger. I Danmark har kæden 45 dæk- og autoservicecentre. Læs mere på www.euromaster.dk. De anførte anbefalinger er generelle, og andre forhold kan være aktuelle for dig og din bil. Derfor er det altid en god idé at søge rådgivning hos dit lokale autoværksted eller dækcenter.


Læs mere her

tags: Danmark, euro, bilen, økonomi, Olie, vintervejr, benzin, penge, oliestand, udstødning, bremser, bremseklods,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar