søndag den 14. juni 2015

Bluetooth data fra bilisterne driver informationstavler og får trafikken til at glide i Aarhus


Kommunen har opsat 10 digitale dynamiske tavler, som er drevet af realtidsdata fra billisternes Bluetooth udstyr i f.eks. headsets og mobiltelefoner. Tavlerne giver anvisninger om bla. køretider og hurtigste rute, hvilket sparer tid og får trafikken til at glide.Innovativ og informativ skiltning til trafikaterne
I Aarhus, hvor man som i andre storbyer kæmper med store trafikale udfordringer, har man taget endnu et middel i brug, for at prøve at komme trængslen til livs og hjælpe billisterne hurtigere frem. 10 dynamiske tavler, som viser brugbare informationer såsom køretider, alternative ruter og vejforhold, er blevet opsat langs byens mest trafikerede strækninger. Tavlernes indhold opdateres løbende i takt med trafikanterns reelle adfærd. Bilisterne er derfor selv, ved at overveje rute og kørselstidspunkt, med til at hjælpe trafikken på vej.

Bilisterne bidrager med data
Trafikinformationerne på de nye informationstavler er baseret på realtidsdata fra 125 sensorer, som er placeret på udvalgte strækninger i Aarhus. Sensorerne detekterer billister som kører kører med med en Bluetooth-enhed, som f.eks håndfrie installationer og mobiltelefoner. Når en bil med en aktiveret Bluetooth-enhed passerer sensorerne, indsamles, krypteres og tidsstemples enhedens anonyme ID, også kaldet en MAC-adresse. De indsamlede data sendes til en server, hvor de filtereres og analyseres. Herefter udregnes bla. køretider, trafiktæthed og trafikstrømme.

Kommunen anvender også de indsamlede data til at få et dybdegående indblik og forståelse af trafikstrømme til by- og trafikplanlægning.

Også mobilapplikation "Trafikken Østjylland" og Trafikken.dk/østjylland anvender de indsamlede data til at give et overblik over traffikken er netop nu.

Aalborg havn hjælper chaufførerne
Aalborg Havn anvender ligeledes Bliptrack teknologien til at informere de over 10.000 mennesker, som hver dag færdes i området. Havnen har således opsat en informationstavle ved udkørslen fra havneområdet, som viser bl.a. lastbilchauffører den hurtigste rute ud til motorvejen. ( Billede fra Aalborg Havn )

"Ofte kan du spare relativt mange minutter ved at køre den rigtige vej, og ved at give trafikanterne information omkring køretiderne, kan vi gøre det lettere for dem at begå sig på havneområdet og slippe for eventuelle køer og spildtid," fortæller Mette Schmidt, teknisk chef for Aalborg Havn.

Lufthavne, banegårde og havne
BlipTrack løsningen er udviklet af det Nordjyske firma BLIP Systems, som udover at anvende teknologien til at måle trafik i bla. Aarhus, København, Odense og Aalborg, også måler og viser ventetider i lufthavne, bla. i København, Dublin, Amsterdam og Dubai. Desuden hjælper løsningen også med optimering på banegårde i Holland og på verdens travleste passagerhavn i Dover, England.

Læs mere her

tags: England, København, Holland, lastbil, trafikplan, Odense, storby, Dubai, Østjylland, trafikken, Aalborg, motorvej, teknologi,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar