lørdag den 2. maj 2015

Fluesmækkeren fra Skave

Ny bog går tæt på vestjysk kultfænomen. Fluesmækkeren fra Skave er et på én gang bevægende og muntert portræt af et usædvanligt menneske og af den lille vestjyske by Skave, hvor Steen Madsen, som er Fluesmækkerens borgelige navn, har sin skrothandel og til dagligt slår sine folder. Bogen udkommer 14. maj. Man skal ikke langt uden for København eller den østjyske 100 km-by, der strækker sig fra Randers i nord til Kolding i syd, før man havner i det, der lidet flatterende kaldes 'den rådne banan' eller 'udkantsdanmark'. Som om der løber en usynlig linje, der adskiller en stor del af landet fra de progressive byer, og at der syd og vest for linjen ikke er noget at komme efter – andet end gyllestank og vejchikaner.
En sådan opdeling af landet har den uheldige konsekvens, at man bliver blind for de værdier og kvaliteter, der hersker i de lokalsamfund, der befinder sig på den "forkerte" side.

Et sådan overset lokalsamfund stiller journalist og forfatter Palle Hyldahl Brændsgaard skarpt på i portrætbogen Fluesmækkeren fra Skave, centreret om den skørmuntre og foretagsomme nedbryder af samme øgenavn, der efterhånden har nået kultstatus i Vestjylland gennem sit virke og gode humør.
I en blanding af anekdoter, interviews og gamle minder fra familiemedlemmer, venner og ikke mindst fra Fluesmækkeren selv, stykker Palle Brændsgaard et levende og hjertevarmt portræt sammen af et usædvanligt lokalsamfund og ikke mindst af en helt usædvanlig Fluesmækker.

Læs den gribende historie, hvordan en tragisk hændelse i begyndelsen af 80'erne for altid ændrede Steen Madsens liv, og hvordan det har været med til at forme ham til den skøre og glade nedbryder og skrothandler, han kendes som i dag. Og få baggrunden for, hvorfor en pose mirabeller engang var tæt på at koste det lokale fodboldhold sejren, og hvordan en defekt båndafspiller var bestemmende for måden, Steen Madsen bejlede til Lisbeth, hans livsledsager gennem et halvt liv.
Og få ikke mindst historien om, hvordan et sammenstød en aften på Skave Kro mellem MC-klubben Hvepsene fra Vinderup og Steen Madsen resulterede i det særprægede øgenavn, der har fulgt ham lige siden: Fluesmækkeren fra Skave.

Om forfatteren:
Palle Hyldahl Brændsgaard (1978) er uddannet journalist ved Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2008, og er i dag ansat ved Dagbladet Holstebro. Palle Brændsgaard er gift med Ane, og sammen har de tre børn.

Læs mere her

tags: Danmark, 2008, København, interview, Randers, Holstebro, Kolding, fodbold, journalist, Journalisthøjskole, forfatter,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar