søndag den 15. januar 2012

Tank elbilen med brint på 3 minutter - nord for polarcirklen

H2 Logic A/S har netop åbnet en brint tankstation 150 meter nord for polarcirklen, ved Arctic Driving Centre i Finland, hvor bilproducenter tester deres nyeste elbiler på brint i ekstremt kolde omgivelser. Tankstationen leverer 3 minutters optankning af brint til elbilerne, hvilket giver en tilsvarende lang rækkevidde som på benzin. Restvarme fra brændselscellen i bilen gør at temperaturen i kabinen er behagelig selvom det er koldt så langt mod nord. Tankstationen er udlejet af H2 Logic til det finske gasselskab Oy Woikoski Ab som også står for levering af brint.

Selv ved en gennemsnitstemperatur på næsten minus 15 grader som det er tilfældet nord for polarcirklen i Finland skal elbiler på brint levere samme kørekomfort som biler på benzin. Bilerne skal derfor kunne starte selv om det er koldt, tankes hurtigt og køre langt på én optankning ligesom der naturligvis skal være en behagelig temperatur i kabinen under kørslen. Derfor henlægger mange bilproducenter test af nye prototype biler til det nordlige Finland hvor temperaturen om vinteren kan nå helt ned på minus 45 grader.

De nyeste elbiler som anvender brint som brændstof har ingen problemer med start og drift i kolde temperaturer helt ned til minus 30 grader, selvom bilen producerer rent vand som udstødning. Kort efter opstart leverer brændselscellen i bilen varme til kabinen uden at rækkevidden reduceres nævneværdigt.

Selvom brintbiler fungerer teknisk og prisen kan reduceres til et konkurrencedygtig niveau ved volumenproduktion, har bilproducenter de seneste år intensiveret testaktiviteterne. Det sker for at sikre at brintbiler selv under ekstreme forhold og kolde temperaturer matcher benzin biler i alle henseender når de bringes på markedet fra omkring 2015.

En mulig markedsintroduktion af brintbiler i 2015 er netop blevet bekræftet af internationale bilproducenter i et åbent brev til danske politikere. Her bekræfter bilproducenterne at Danmark kan blive et blandt de første markeder såfremt der etableres rammebetingelser for biler og infrastruktur. Det vil kunne skabe grundlag for danske arbejdspladser og eksport indenfor både komponenter til biler og brint infrastruktur løsninger.

Den nye brint tankstationen i Finland sikrer 3 minutters optankning af brint ved et påfyldningstryk der sikrer samme rækkevidde på én optankning som på benzin. Ud over placeringen nord for polarcirklen er det en etableret international standard at brintbiler altid skal kunne tankes lige så hurtigt og med samme påfyldningsstuds uanset køretøj og tank-station i hele verden, ligesom det er tilfældet med benzin i dag.

Læs mere her

tags: elbil, Danmark, bilen, politi, elbiler, benzin, Finland, konkurrence, brændstof,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar