søndag den 17. april 2011

Nu går kampen mod kæmpebjørneklo ind

Den skadelige ukrudtsplante kæmpebjørneklo skal være udryddet i Tønder Kommune senest i 2018. Både det offentlige og private grundejere har pligt til at deltage i kampen

Nu blæser Tønder Kommune igen til kamp mod den skadelige ukrudtsplante kæmpebjørneklo. Og kommunen minder om, at kampen er en fælles sag, som også involverer de private grundejere og forpagtere.

- Alle har pligt til at bekæmpe planten, og vi appellerer til, at alle er sig deres ansvar bevidst og tager del i indsatsen, siger miljømedarbejder Lisbeth Schillig fra Tønder Kommune. Bekæmper man ikke planten, kan man i sidste instans risikere en bøde og reduktion i eventuel landbrugsstøtte.

Kommunen har en politisk besluttet indsatsplan, hvor det langsigtede mål er, at planten er totalt udryddet i Tønder Kommune senest i 2018. Det kortsigtede mål er, at ingen bjørneklo når at blomstre og sætte frø.

- Vi når kun i mål, hvis vi alle - dvs. både det offentlige og de private - gør en indsats for at bekæmpe planten, understreger Lisbeth Schillig.

Da planten vokser hurtigt, er det nødvendigt at bekæmpe den flere gange i løbet af vækstsæsonen fra marts til november. I indsatsplanen er der fastsat tre tidsfrister for bekæmpelsen. Første "angreb" på planten skal være gennemført senest 1. juni. Derefter skal der igen ske bekæmpelse senest 1. juli og senest 1. september.

Ved at sætte ind flere gange i løbet af vækstsæsonen er der størst mulighed for at forhindre planten i at sætte frø. Og det er helt afgørende i kampen, fordi frø kan overleve i jorden i 8-10 år.

- Derfor skal planten også bekæmpes hvert år, da gamle frø i jorden fortsat kan spire, siger Lisbeth Schillig.

Mens de private grundejere og forpagtere har pligt til at bekæmpe kæmpebjørneklo på deres egne arealer, er det kommunens opgave at rydde planten af vejen på de offentlige arealer.

Læs mere her

tags: politi, jorden, 2018, Tønder, miljø,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar