onsdag den 11. marts 2015

Hvid for en dag er en bragende succes

Danskerne køber dagsbeviser til gulpladebiler som aldrig før. Dansk Byggeri finder det positivt, at hele 26.400 danskere i 2014 købte dagsbevis til privat brug af gulpladebil. Det er en stigning på 36 %. For mange erhvervsdrivende, er det samtidig en pragmatisk måde at få arbejdsliv og familieliv til at hænge bedre sammen I 2013 blev det gjort muligt at købe dagsbeviser til privat anvendelse af gulpladebiler. Det første år benyttede 19.400 personer ordningen. I 2014 blev der solgt hele 26.400 dagsbeviser. Det er en stigning på 36 %.

- Det er med andre ord blevet en sællert og en bragende succes, som i den grad dokumenterer, at ordningen har ramt en efterspørgsel, cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Biler på gule plader må som udgangspunkt kun anvendes til erhvervsmæssig kørsel. Med reglerne om dagsbeviser er det imidlertid muligt, at frikøbe sådanne biler til privat anvendelse. Helt tilbage i 2008 blev der indgået bredt forlig i Folketinget om forbedrede regler for anvendelse af gulpladebiler. De dele af aftalen, der blot krævede ændret national lovgivning, trådte i kraft i 2009. Det drejede sig blandt andet om de såkaldte papegøjeplader og smidiggørelse af reglerne for kørsel mellem hjem og arbejde. Men en af de helt store nyskabelser – muligheden for at købe en dagsbillet til privat benyttelse af gulpladebiler for 225 kr. om dagen – trådte først i kraft i 2013, fordi de momsmæssige dele af regelsættet skulle godkendes i EU.

- En opgørelse fra SKAT viser, at der sælges 72 beviser om dagen, og 77 % sælges til private, mens de resterende 23 % er solgt til virksomheder. Det er glædeligt, at danskerne – private såvel som selvstændigt erhvervsdrivende – har taget dagsbeviserne til sig i så stort et omfang. Det viser tydeligt, at der har været et behov for en smidiggørelse af regelsættet omkring gulpladebiler, siger Bo Sandberg.

Tidligere har gråzoner i lovgivningen og uautoriseret privat benyttelse af gulpladebiler været en givtig vej til bøder og afgifter for SKAT. Men nu er der kommet mere klare linjer. Med sit nem-id i hånden kan man for 225 kr. købe bilen fri af gulpladetilstanden - og de dertil hørende skatte- og afgiftsmæssige forpligtelser - for én dag.

- Når man er i besiddelse af et dagsbevis, er der ingen begrænsninger for, hvad kørslen må omfatte. Fx må bilen gerne anvendes til private flytninger, kørsel af affald til genbrugsstation eller til familiens skiferie mv., slutter Bo Sandberg.

Sådan er reglerne:
Et dagsbevis giver lov til at køre privat i en gulpladebil med en totalvægt på op til fire ton, selvom bilen er registreret til "erhvervsmæssig
godstransport" og normalt ikke må bruges til privat kørsel.

- Alle kan købe et dagsbevis, når de har ejerens/lejerens tilladelse til at køre privat i bilen.
- Hvert dagsbevis gælder i ét døgn, fra kl. 00.00 til 23.59.
- Der kan højst købes 20 dagsbeviser til hver bil i et kalenderår.
- Man skal købe dagsbeviset, mindst én time før man begynder at køre privat i bilen.
- Dagsbeviset skal medbringes i bilen, dvs. kvitteringen skal printes eller medbringes elektronisk
- Hvis arbejdsgiver har betalt dagsbilletten for, at en ansat bruger virksomhedens bil privat, er det et skattepligtigt personalegode. Hvis den ansatte selv betaler dagsbilletten, er det ikke skattepligtigt.

Læs mere her

tags: 2009, 2008, bilen, 2013, EU, lovgivning, Folketinget, selvstændig, personalegode, virksomhed, arbejdsliv, moms, SKAT, arbejdsgiver, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar